Alan Değişikliği En Kısa Zamanda Yapılmalıdır

Toplumumuzda ki memur algısı şudur; “Kadrolu ol, devlete kapağı at, sırtını devlete daya tamamdır” ...Yine benzer bir algı da “Salla başını al maaşını! anlayışıdır” …Her ne kadar artık pek çok memur işini özümseyip, sonuna kadar elinden geleni yapsa da ne yazık ki binde bir denecek sayıda ki memur nedeniyle oluşmuş bu algılar yenilemiyor…

Bu algıyı değiştirmek adına, en azından var olan potansiyelin harekete geçirilmesini savundum, istedim. Bu potansiyelin en başında; diplomasını aldığı alanda öğretmenlik yapmak isteyen, alan değişikliği bekleyen öğretmenler vardır.

Diplomaya dayalı alan değişikliği üzerine onlarca yazı yazdım. Birçok kez bakanlığa giderek; üst makamlardaki yetkililerle yüz yüze görüşmeler yaptım. Bu konuda bakanlığın tutumunun son derece haksız ve yersiz olduğunu dile getirdim. Sonuç ise her defasında bildiklerini okumak oldu…

Yıllar sonra eğitim kökenli Sayın Ziya Selçuk beyin bakanlığa gelmesi ile birlikte eğitim camiasında esen pozitif rüzgâr, bakanlıkça atılan yapıcı ve olumlu adımlar alan değişikliği konusunda da bakanlığın inisiyatif alarak kanayan yaraya dur deneceğinin göstergesi idi. Hoş bakanlığın korktuğu kadar sayıda bekleyen de yoktu oysa ki…

Nitekim 5 yıl sonra yapılan diplomaya dayalı alan değişikliği ile benim haklı olduğum resmi sayılarla belgelenmiş oldu.

Aralık 2018 diplomaya dayalı alan değişikliği için 6903 öğretmen başvuru yaptı. Bunlardan 4207 tanesi alan değiştirebildi.

Yaklaşık 5 yıldır alan değişikliği yapılmadığını düşünürsek, yani 5 yıllık birikmeyi hesaba katarsak ne kadar az sayıda öğretmenin alan değişikliği için başvuru yaptığı ve bunların da çok azının (açık gösterilen norm sayıları bazı branşlarda oldukça kısıtlı olmasından kaynaklı) alan değiştirdiğini görebiliriz.

Diplomaya dayalı alan değişikliği, mevcut kadrolu öğretmeninden daha fazla verim elde edilebilmesi ve öğretmenlerin kendilerini gerçekleştirebilmeleri adına her yıl yapılması gerekmektedir. Aralık 2018 de yapılan ve üstte belirttiğim gibi kısıtlı norm açık gösterilmesi nedeni ile alan değiştiremeyen yaklaşık 2500 öğretmen unutulmamalıdır.

Öğretmenlerin kendilerini geliştirebilmesi ve daha verimli olabilmeleri sevdikleri, eğitimini aldıkları alanda çalışmalarıyla mümkün olacaktır. Bir 5 yıl daha bekletmek milli bir kayıptan başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Millî Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyon Belgesinde dahi öğretmenlerimizin birer yan dal sahibi olmasından bahsedilirken; öğretmenlerin ikinci kez üniversite okuyup alan değiştirme istekleri yok sayılmamalıdır. Diplomaya dayalı alan değişikliği yıllar önce yapıldığı gibi her yıl düzenli hale getirilmelidir. Böylelikle mevcut alanında verim alamayan ya da mutlu olamayan kadrolu öğretmenler içinde bir seçenek doğmuş olur.

Saygılarımla …

 

MURAT MEHMET GÜLER
Eğitimci Yazar