2018 yılı Haziran ayında yapılan İsteğe bağlı il dışı atamalarında çok sınırlı sayıda açık gösterilmesi sonucu az sayıda öğretmen yer değiştirebildi. Atamanın devamında ise iptal hakkının tanınması ile birlikte pek çok norm da boş kaldı.

Öğretmenlerin yoğun istekleri sonucu MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in sosyal medyadan yaptığı açıklama ile birlikte yeniden ikinci bir il dışı atama yapılacak olması memnuniyetle karşılanmıştı.

Yaşanan gelişmeler sonucu Müsteşarlık makamının kaldırılması ve devamında Yusuf Tekin’in görevinin sonlanması ile birlikte ikinci il dışı atamalarının durumu konusunda bir belirsizlik oluştu. Kurumlarda kişiler gider ama proje ve planlamalar belirli ölçüde aynen devam ettirilir. Bu nedenle binlerce öğretmen hala ikinci bir il dışı atamasının en kısa zamanda yapılması umudunu taşımaktadır.

Diplomaya dayalı alan değişikliği…

Kadrolu  öğretmen iken; yeniden Üniversite giriş sınavlarına girerek, bin bir zorlukla hem öğretmenlik hayatlarını devam ettirip hem de ikinci üniversitesini bitiren öğretmenlerde diplomasını aldıkları alanda  görev yapabilmelidirler.(Performans  sistemi  ile öğretmenlerin kendini geliştirmesi hedeflenmişti alın size kendi imkânlarıyla kendini geliştiren  öğretmenler, ama  yönetmelikte yer almasına rağmen 6 yıldır hakları verilmiyor )

Öğretmenlerimizi dinamik ve güncel tutmak, ikinci üniversite  okuyarak kendini daha başarılı daha mutlu olabileceği bir alanda görmek  isteyen öğretmenler  için  ve norm fazlası  öğretmenlerin hakkaniyetli  şekilde eritilebilmesi için diplomaya dayalı alan değişikliği her yıl yapılmalıdır.6 yıl öncesine kadar her yıl yapılan rutin alan değişikliği ile  öğretmenler  gerek eğitimini aldıkları alanlara  geri geçebilmekte, gerekse ikinci üniversite  okuyarak  alan değiştirebilmekteydi.

En kısa zamanda eğitimci dostu, eğitim kökenli yeni bakanımızın ikinci bir il dışı talebi olan ve 6 yıldır alan değişikliği bekleyen binlerce öğretmene müjdeli haberleri verecektir. Bu konuda zaman darlığı söz konusu ama vizyon sahibi yeni bakanımız ile aşılmayacak sorun yoktur kanısındayım.

Saygılarımla…
        
Murat Mehmet GÜLER
Eğitimci -Yazar
guncelegitim.com