Belediye seçimlerine katılmak için süresi içerisinde görevinden ayrılmış olan kamu görevlilerinden bazıları, aday adayı veya aday olamadıklarında ya da aday olup da seçilemeyenler yeniden göreve dönebilecek.

Devlet Personel Başkanlığının  bu durumda olan memurların neler yapması gerektiği konusunda  ki açıklamalarına baktığımızda :

1- Seçimlere katılmak için istifa etmiş olan kamu görevlilerinden bazılarının görevlerine dönmesi yasaklanmıştır.

2- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ek 7 nci maddesine göre, seçime katılmak için süresi içerisinde istifa etmiş olanlardan, aday adayı veya aday olamayan ya da aday olduğu halde seçilemeyen;

-Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar görevlerine dönememektedir.

-Bunların dışında kalan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri görevlerine dönebilmektedir.

Seçimlere katılmak  ayrılma talebinde bulunarak görevinden ayrılmış olan kamu görevlilerinin (yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç), adaylık veya seçim sonuçlarına göre yeniden göreve dönmeleri mümkündür.

Aday adaylığını veya adaylığı ya da seçimi kaybettikleri için göreve dönmek isteyenlerin, kurumlarına müracaat etmek için veya atanmak için belli bir süre beklemeleri şartı bulunmamakla birlikte, göreve dönmek için kurumlarına başvuruda bulunabilecekleri son tarihin de Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilan edildiği tarihi izleyen bir aylık süreyi aşmaması gerekiyor.

Görüldüğü üzere göreve dönüş süresi için ön tarih yok  ama son tarih var durumdadır.Bu son tarihe kadar yukarıda  belirttiğim memurların göreve dönmeleri için herhangi bir engel bulunmamaktadır.Bu nedenle Üst Amirlerin; milletin  oyuna talip  olan bu kamu görevlilerinin geri dönüş süreçlerinde  keyfi davranmamaları ve en kısa sürede memurların görevlerinin başında olmalarını sağlamaları gerekmektedir.Bu  memur arkadaşlarımız kutsal bir görev  için istifa ederlerken aynı zamanda birer aileleri oldukları, bir  şekilde hayatlarına devam ettikleri için gerekli maddi manevi olgulara yeniden sahip olmaları gereklilikleri unutulmamalıdır.

Seçimlere katılmak üzere istifa edenlerden aday adayı veya aday olamayan ya da aday olduğu halde seçilemeyenlerin eski görevlerine dönmek için yapacakları başvuruda, aday olamadıklarına ya da seçilemediklerine ilişkin belge istenebilmektedir.Bu da gayet mantıklı bir istek olup ; memurun  ilişkili olduğu siyasi partiden alacağı  bir belge  ile bunu  ibraz etmesi sağlanabilir.

Seçim için görevden ayrılanların “eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve” dönmeleri hususu ilgili mevzuatta belirtilmiştir.

Bu nedenle, eski görevlerine atanmalarına herhangi bir engel bulunmadığı durumlarda ilgililerin eski görevlerine atanmaları gerekeceği, bunun mümkün olamadığı (ilgili kadroya hizmet gerekleri ve kamu yararı bakımından zorunlu olarak daha önce kadrolu atama yapılmış olması hali gibi) durumlarda ise ilgililerin kazanılmış hak aylık derecelerine eşit bir göreve atanabilecekleri değerlendirilmektedir.

Geri  dönüş çilesi haline dönmemesi gereken bu sürecin üst amirlerce iyi idare edilip bundan sonraki seçim süreçlerinde memurlar adına olumlu örnekler  oluşturmaları  dileğiyle hayırlı seneler dilerim.

Saygılarımla…