Otoklav cihazları, laboratuvar ortamlarında, ameliyathanelerde, yoğun bakım ve acil ünitelerinde yoğun olarak kullanılan cihazlardır. Bu cihazlar, mikroorganizmaların tamamıyla yok edilmesi için kullanılır. Bu sebepten dolayı da hastanelerin haricinde meyve ve sebzelerin steril hale getirilmesi için de tercih edilmektedir.

Otoklav, yüksek ısı kullanımı yapılarak çalışan bir cihazdır. Bu cihaz, belirli bir sıcaklığa eriştikten sonra içerisinde var olan tüm mikropları öldürerek steril olabilme özelliği sunmaktadır. Bu sebepten dolayı özellikle de sağlık alanı içerisinde bu cihazlara rastlanılır.

Otoklav cihazları üzerinde kazan, termostat, kapak, basınç ayar bölümü, manometre, termometre ve hava boşaltma musluğu gibi bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler, otoklavların istenen seviyede çalışarak doğru bir işlev gösterebilmesi için eklenmiştir. Sterilizasyon yapmak istediğiniz malzemeyi, ürünü bu otoklava yerleştirerek bu bölümler sayesinde kısa sürede tüm mikropları yok edebilirsiniz. Ancak bu aşamada otoklavların çalışma prensiplerine dikkat etmeniz gereklidir. Bu sebepten dolayı da kullanım yapacak kişinin dental cihazlar hakkında bilgili olması istenir.