Yüksek Mahkeme, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle CHP’nin başvurusunu, Genel Kurul gündemine aldı. 

CHP'nin öğretmenlik Kanunu'nun iptali talebini esastan görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM), Bakanlığın ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi. 

 

BAKANLIK VE SENDİKALAR DİNLENECEK

Kanuna ilişkin iptal istemini ele alan Yüksek Mahkeme, Milli Eğitim Bakanlığı ile en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın açıklamalarını sözlü olarak dinlemeye karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Bakanlığın ve sendikaların açıklamalarını dinledikten sonra belirlenecek bir günde kanunun iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak.

 

HANGİ MADDELERE İTİRAZ EDİLİYOR

İptali istenen maddeler arasında, mesleğin aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemeler ile bunun yönetmelikle belirlenmesine ilişkin hükümler yer alıyor.

 

KARAR SONRASI EĞİTİM İŞ'TEN YAPILAN AÇIKLAMA

AYM oturumu akıllarda bin bir soru bırakan bir açıklama ile sonlanmıştır. Yüksek mahkeme, konuya ilişkin eğitim alanında en çok üyeye sahip 3 sendikayı dinleyip öyle karar vereceğini açıklamıştır.

Tam bu noktada altını çizmek gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır:

- Üye sayısı açısından en büyük 3. Eğitim sendikası olduğumuz halde demokrasi bilinciyle vurguluyoruz ki ÖMK’ya ilişkin itiraz dile getiren tüm sendikaların dinlenmesi şarttır. Mesele çoğunluk değil doğruluktur. Öte yandan iktidar desteğiyle büyüyen ilk iki büyük sendikanın mahkemede dinlenmesi, onların halihazırda zaten ÖMK’nın var edilmesinde emekleri bulunduğu için itiraz cephesini dinlemek anlamına gelmeyecektir.

- AYM’nin bu açıklaması ilk başta olumlu görünse de, davanın seyri için bir tarih verilmemesi endişeleri artırmaktadır. Çünkü ÖMK’nın öngördüğü uzmanlık sınavları çok yakın bir tarihte, 19 Kasım’da gerçekleşecek ve sınava girenler için de girmeyenler için de mağduriyetlere yol açacaktır. O yüzden hukuki açıdan nihai karar verilene kadar sınavlar derhal ertelenmeli; yeni mağduriyetlere kapı aralanmamalıdır.

Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Geç gelen adalet, adalet olmayacaktır.

 

SENDİKA BAŞKANI YALÇIN: OLUMLU BİR ADIMDIR

Kararın ardından Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın şu açıklamaları yaptı:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali istemli davada Anayasa Mahkemesinin; Eğitim-Bir-Sen'in ve en çok üyeye sahip diğer iki sendikanın görüşlerini alma yönünde karar alması, katılımcı demokrasi ve hak arama özgürlüğü adına olumlu bir adımdır.

AYM'nin bu kararı, Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız “ÖMK Taslağı” içinde yer alan önerilerimizin, mevcut kanunun aksayan ve düzenleme gerektiren yönlerinin, öğretmenlerimizin beklentilerinin yüksek mahkeme tarafından da anlaşılmasına vesile olacaktır.

Paylaşacağımız görüşlerin, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak, toplu sözleşme talebimiz ekseninde öğretmenlikte geçen hizmet süresinin esas alındığı bir kariyer düzenlemesine kapı aralayan sağlıklı bir karara yardımcı olmasını umuyoruz.

Anayasa Mahkemesinin 2008 yılındaki kararıyla oluşan kaosun, yaşanan hak kayıplarının, mağduriyetlerin, adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin, verilecek yeni karar ile tekerrür etmemesi en büyük temennimizdir. 

 

TÜRK EĞİTİM SEN BAŞKANI TALİP GEYLAN BİR AÇIKLAMA YAPTI

Talip Geylan açıklamasında şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi, ÖMK konusunu esastan görüşme öncesinde, MEB ve sendikaları sözlü dinleme kararı aldı. Tebrik ediyoruz. Mahkeme doğru bir tutum sergiledi."

”Tebrik ediyoruz. Mahkeme doğru bir tutum sergiledi” diyen Geylan, önümüzde kısa bir süre kaldığı göz önünde bulundurularak hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Anayasa Mahkemesi’nin karar alma süreçlerini en hızlı şekilde yürütmesinin hayati bir husus olduğuna dikkat çekti.

 

EĞİTİM SEN’DEN ÇAĞRI

Eğitim Sen, ÖMK için açılan iptal davasını bugün esastan görüşen AYM'nin, MEB ile en yüksek üyeye sahip üç eğitim sendikasını dinleme kararı aldığını açıkladı. Eğitim Sen'in, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“ÖMK'nin iptali talebini esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, MEB'in ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi. Bu kararı yeterli bulmuyoruz. Tüm eğitim sendikalarının ve eğitim bileşenlerinin dinlenmesi gerekir.”

 

CHP’DEN AÇIKLAMA

Kararın ardından CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Anayasa Mahkemesinin, en yüksek üyeye sahip 3 eğitim sendikasını sözlü olarak dinlemeye kararlar vermesi olumlu bir karardır. Başta yetkili sendika Eğitim Bir-Sen olmak üzere, tüm sendikaların ortak tavır belirleyerek, öğretmenlerin lehinde kararlarını Anayasa Mahkemesine iletmeleri önemlidir” açıklamalarında bulundu.

Kaya, “Anayasa Mahkemesi bugün aldığı kararla hem Milli Eğitim Bakanı'nın hem de yetkili sendikanın görüşünü alarak daha sonra görüşmek üzere kararı erteledi. Buradan tüm öğretmenlere çağrım şudur; Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer'i öğretmenlere sahip çıkmaya davet edin. Ayrıca yetkili sendika Eğitim Bir Sen'e çağrım şudur. Anayasa Mahkemesi'ne giderken sözünüzü öğretmenler lehine söyleyecekseniz, öğretmenlerin bu ıstıraptan kurtulması gerekir” diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 

“ÖZER'İ ÖĞRETMENLERE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİN”

*AYM, ÖMK ile ilgili CHP olarak bizim teklifimizi esastan görüşmeye başlamıştı. Bugün aldığı kararla hem MEB hem de yetkili sendikanın görüşünü alarak daha sonra görüşmek üzere kararı erteledi.

*Şimdi burada tüm öğretmenlere çağrım şudur; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'i öğretmenlere sahip çıkmaya davet edin. Ayrıca etkili olması gereken yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen'e de çağrım şudur; eğer AYM'ye giderken sözünüzü öğretmenler lehine söyleyecekseniz, ki bundan kuşkumuz yok, öğretmenler lehine söylemeniz gerekiyor.

 

“GÜN, 1 MİLYON 250 BİN ÖĞRETMENE SAHİP ÇIKMA GÜNÜ”

*Öğretmenlerin bu ıstıraptan kurtulması gerekir. 19 Kasım'da yapılacak sınavın hiçbir hazırlığı olmadığı biliniyor. Dolayısıyla öğretmenlerin çıkarı için, öğretmenlerin yararı için önce sendika, sonra Milli Eğitim Bakanı, bu konuyu mutlaka öğretmenlerin lehine çözmesi gerekir.

*Ayrıca diğer sendikalar, Eğitim-Bir-Sen dışındaki sendikalara da çağrım şudur; sizler de görüşlerinizi kamuoyu vasıtasıyla Bakan'a ve yetkili sendikaya ulaştırarak görüşlerinizi AYM üyelerine ulaşmasını sağlayın.

*Gün, sesimizi yükseltme günü. Gün, 1 milyon 250 bin öğretmene sahip çıkma günü. Gün; çocuklarımıza, eğitimimize ve geleceğimize sahip çıkma günü. AYM üyelerinin de kulaklarını, özellikle 24 Kasım'dan önce, onları da yetiştiren öğretmenlere açık tutmalarını, ellerini vicdanlarına koymalarını istiyorum. Öğretmenler lehine alınacak kararlar için teşekkürlerimi şimdiden iletmek istiyorum.

Guncelegitim.com / Sozcu.com.tr