Bayram Törenlerinde Görevli Öğretmenlere İki Hafta İdari İzin!
Cumhuriyet Bayramı provalarında görev alacak branş öğretmenleri iki hafta idari izinli sayılacak ve dersleri yapılmış kabul edilecek.
Başlık, özet ve etiketlerde arandı.
Cumhuriyet Bayramı provalarında görev alacak branş öğretmenleri iki hafta idari izinli sayılacak ve dersleri yapılmış kabul edilecek.
Nevşehir İdare Mahkemesi, sportif yetenek taramasında görevli öğretmenlerin ek ders ücretlerinin yasal faiziyle ödenmesine hükmetti. Karar, binlerce eğitimci için emsal niteliğinde.
Öğretmenlerin 15 saatlik seminer ek ders ücreti ödemelerinde ÖBA tamamlama şartı ve raporlu günlerin durumu netleşti. Öğretmenlerin seminer ek ders ücretleri ÖBA üzerinden izlenen içeriklerle ödeniyor. Peki raporlu ve izinli öğretmenler 15 saatlik ücreti alabilecek mi? Tüm detaylar haberimizde.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ders dışı eğitim çalışmaları için başvurular açıldı. Öğretmenler izcilik, spor, halk oyunları gibi alanlarda egzersiz faaliyetleri yürüterek haftada en fazla 6 saate kadar ek ders ücreti alabilecek. Başvuru şartları ve gerekli belgeler netleşti. Süreç 2010/49 sayılı Genelge ile ek ders mevzuatına göre ilerliyor.
Anadolu Eğitim Sendikası, Uzman öğretmen Başöğretmen tazminatı, ek ders ücreti ve seyyanen zam/ek ödemelerin emekli aylığı ve emekli ikramiyesi hesabına dahil edilmesi talebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu’na resmi başvurularını iletti. Sendika, bu talebin bir lütuf değil, kariyer sisteminin tutarlılığının doğal sonucu olduğunu ifade ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2026-2027 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında düzenlediği mesleki çalışma programının yüz yüze bölümü 7-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Öğretmenlerin eylül dönemi mesleki çalışmalarına ilişkin ek ders ödemesinde ise haftada 15 saatlik mevzuat hükmü uygulanacak.
Öğretmenlerin görev sırasında aldığı seyyanen ödeme, başöğretmenlik tazminatı ve ek ders ücretlerinin emekli aylığına aynı şekilde yansımaması, eğitim çalışanlarının ekonomik geleceği açısından önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Temmuz 2026 itibarıyla 25 bin 153 TL seviyesine ulaşan seyyanen ödeme emekli aylığı hesabına dahil edilmiyor. Başöğretmenlik tazminatı ve ek ders ücretleri de emeklilik gelirini artıran kalemler arasında yer almıyor. Öğretmenler ise 30-40 yıllık meslek hayatının ardından görevdeki gelir ile emekli aylığı arasındaki farkın ciddi boyutlara ulaşmasından şikâyetçi.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde görev yapan öğretmenlerin 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde gerçekleştireceği Eylül ayı mesleki çalışma programı ve ek ders ödeme detayları belli oldu. Seminerlerin iki haftalık bir takvime yayılması ve bir bölümünün ÖBA üzerinden uzaktan eğitim (çevrim içi) şeklinde planlanması, ödemelerin nasıl yapılacağı sorusunu gündeme getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesi mesleki çalışma maratonu başlıyor. Yeni dönemde iki haftaya yayılan seminer programına karşın, mevzuat gereği öğretmenlere yalnızca bir haftalık ek ders ödemesi yapılacak. İki haftalık çalışma için belirlenen toplam ödeme tutarı ise yaklaşık 3.300 TL seviyesinde kaldı. Ödeme planı ve çalışma takvimi, öğretmenler arasında "çalışma süresi ile ödeme dengesi" tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğretmenlerin merakla beklediği mesleki çalışma programı belli oldu. Bakan Tekin’in açıklamasına göre, öğretmenler iki aşamalı bir süreçten geçecek: ilk hafta çevrim içi eğitimler, ikinci hafta ise okullarda yüz yüze çalışmalar yapılacak. İşte yapılacak çalışmalar...
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "YEĞİTEK Okul Sorumlusu" olarak görevlendirdiği öğretmenlere yönelik ek ders kısıtlaması yargıdan döndü. Yıllardır süregelen "hem okuldaki dersine girip hem bu görevi yapan öğretmene ek ders ödenir mi?" tartışmasına Danıştay İkinci Dairesi emsal niteliğinde bir kararla nokta koydu. Mahkeme, öğretmenlerin aleyhine olan düzenlemeleri hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurdu. Böylece binlerce öğretmenin mağduriyetine yol açan uygulama resmen rafa kalktı.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin ders dışında yürüttüğü bazı görevlerin ek ders ücreti kapsamına girmediğini hatırlatarak okul yönetimlerine ve öğretmenlere kritik uyarılarda bulundu. Zümre toplantılarından yarışma hazırlıklarına kadar pek çok emek isteyen sürecin ödeme dışı kalması, eğitim camiasında geniş çaplı bir tartışmanın fitilini ateşledi. Üstelik mevzuata aykırı yapıldığı tespit edilen geçmiş ödemelerin geri tahsil edileceği haberi, sendikaların ve öğretmenlerin tepkisini daha da artırdı.
Yeni düzenlemeyle eğitim müfettişlerine inceleme ve denetim faaliyetleri karşılığında haftada 15 saate, eğitim müfettiş yardımcılarına ise haftada 10 saate kadar ek ders ücreti ödenmesinin önü açılmıştır. Öğretmen sınıfta, müfettiş ek derste ise MEB’in önce cevaplaması gereken soru şudur: Eğitim sisteminin asıl yükünü kim taşıyor, mali karşılığını kim alıyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar", Resmî Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede eğitim müfettişi kadrosunda görev yapan personele haftada 15 saat, aylık 60 saat; eğitim müfettiş yardımcısı olarak görev yapan personele ise haftada 10 saat, aylık 40 saat olmak üzere ek ders ödemesi yapılacak. Yeni düzenlemeyle birlikte eğitim müfettişleri ilk kez ek ders ücreti kapsamına alınmış oldu. Daha önceki mevzuatta müfettişlerin yürüttüğü inceleme, araştırma, rehberlik ve denetim faaliyetleri için bir ek ders ödemesi tanımlı değildi.
Hazırlık ödeneği, Başöğretmen ve Uzman öğretmen tazminatı, Sendika ikramiyesi ve ek ders ücreti ne kadar oldu?
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) alınan son bilgilere göre, öğretmenlerin 20-30 Haziran tarihleri arasında yürüttüğü mesleki çalışma (seminer) dönemi ek ders ücretlerinin ödeme detayları belli oldu. Temmuz ayında hesaplara aktarılacak olan ödemelerde, seminer videolarını tamamlamayan öğretmenlere ödenen ücretler geri tahsil edilecek.
Eğitim camiasında her yıl özellikle dönem sonlarında, bayram önlerinde ya da olumsuz hava koşullarında patlak veren "öğrenci gelmedi, ek ders kesildi" tartışmalarına yargı son noktayı koydu. Aydın 1. İdare Mahkemesi, okulda hazır bulunan ancak öğrencilerin devamsızlığı nedeniyle ders işleyemeyen bir öğretmenin kesilen ek ders ücretlerinin faiziyle ödenmesine hükmetti. Eğitim sendikalarının "hukuki zırh" olarak nitelendirdiği bu emsal karar, Türkiye genelindeki binlerce öğretmeni yakından ilgilendiriyor.
29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Haziran dönemi mesleki çalışmalarını (seminerleri) tamamlayan öğretmen ve yöneticilere 15 saatlik ek ders ücreti ödenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı FATİH Projesi kapsamında YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirildiği, bu görevlendirme nedeniyle haftalık 18 saat ek ders ücreti aldığı; ancak bunun dışında fiilen yürüttüğü sosyal kulüp çalışmaları ve sosyal kulüp çalışmalarının ayrıca değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
12 Haziran 2026 Cuma günü LGS öncesinde okullar tatil edildiği için öğretmenlerin ek ders ödemelerinde şu uygulama geçerli olacak:
Adana'da bir öğretmenin açtığı davada, YEĞİTEK okul sorumlusu olarak görev yapan öğretmenlerin nöbet ve sosyal kulüp çalışmaları karşılığında ek ders ücretine hak kazandığı yönünde önemli bir yargı kararı verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler için Mayıs 2026 ayı ek ders ücretleri ne kadar olacak merak ediliyor. Ek görevleri kesinti olarak değerlendirmezsek sadece 5 günlük bir ek ders ücreti kesintisi oluşuyor. DYK, İYEP, Halk Eğitimi gibi kurslar, tatil günlerine planlanamadığı için zaten ödenmez. Kurban Bayramı haftasında toplam 5 günlük ek ders kesintisi olacak. 1 Mayıs ve 19 Mayıs'ta nöbet ücreti, ders dışı egzersiz çalışmaları gibi fiilen yapılması gereken ek görevler için kesinti olur. Normal örgün eğitim dersleri, hazırlık-planlama, rehberlik gibi yapılmış sayılan kalemler için kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere ek ders ödemesi yapılır.
Milli Eğitim Bakanlığı ek ders ödeme esaslarına dair güncel ve teknik detayları, uygulamada kolaylık sağlaması adına kategorize ederek soru-cevap formatında sunuyoruz.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ndeki resmi tatil sebebiyle öğretmenlerin ek ders ücretlerinden kesinti yapılacak. Öğretmenlerin hangi ek ders ücretleri kesilecek? Hangi ek ders ücretleri ödenecek? İşte detaylar...
23 Nisan’da öğretmenlerin rutin ders yükleri ve tatilde de devam eden görevleri için ek ders ücreti ödenecektir. Ancak nöbet, kurs, etüt ve tatil nedeniyle fiilen yapılmayan etkinlikler için ödeme yapılmayacaktır.
Sınıf öğretmenleri (okul öncesi dahil) ve branş öğretmenleri için ek ders ücretleri, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar uyarınca haftalık fiili çalışma esasına göre hesaplanır. Rapor, mazeret izni, iş bırakma eylemi veya sevkli izin gibi durumlarda (yarım günlük izin hariç) ek ders ücreti ödenmez ve kesinti yapılır.
Son dönemde eğitim camiasında en fazla tartışılan başlıklardan biri; “Boş derse giren öğretmen ek ders ücreti alabilir mi? Alabilirse bunun şartları nelerdir?” sorusu olmuştur. Uygulamada il il, hatta okul okul farklı işleyişlerin bulunması; öğretmenlerin de hak kaybı yaşayıp yaşamadığını merak etmesine yol açmaktadır. Konuyla alakalı Milli Eğitim Bakanlığının Valiliklere göndermiş olduğu resmi görüş yazıları bir araya getiren Mevzuat yazarı Sedat DEĞER, hangi şartlarda boş derse giren nöbetçi öğretmenlere ek ders ücreti verilebileceğine açıklık getirdi. Değer, Yazısında ayrıca 29 Ocak 2026 tarihli Bakanlığın en son gönderdiği resmi görüş yazısına da yer vererek uygulamada en son halini de kamuoyuyla paylaştı.
Eğitim dünyasında uzun süredir tartışılan bir konu vardı: “Çalıştaylara katılan öğretmen ve yöneticilerin ek ders ücretleri ödenmeli mi?” Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı resmi yazı, bu tartışmaya son noktayı koydu. Artık çalıştaylara katılan eğitimcilerin üzerlerindeki ek ders ücretleri ödenmeyecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü bugün MEBBİS Ek Ders Modülünde bir duyuru yayımladı. Yazıya göre her göreve, her etkinliğe otomatik ek ders ücreti yok. Sadece mevzuatta açıkça belirtilen ve fiilen yerine getirilen veya istisnai olarak “yapılmış sayılan” eğitsel gezi, konferans, kurs, seminer, bayram hazırlıkları görevler için ödeme yapılacak. Bunların dışında fiilen yapılmayan ders veya ek ders görevleri için ek ders ücreti ödenmeyecek. İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kadrolarında görev yapan öğretmenlerin 2025-2026 eğitim öğretim yılı 2. dönem ara tatili ÖBA üzerinden yapılan “Yapay Zekâ Çağında Eğitim ve Yenilik Semineri” konulu online mesleki çalışmaları 12 saat ek ders ücreti üzerinden ödenecek.
Ara tatil semineri kaç gün sürecek, ek ders ücreti ne kadar olacak? Seminer konuları belli oldu mu? İşte detaylar...
Artık 5-6-7 ve 8 sınıflarda yani tüm ortaokul kısmında fiilen rehberlik sınıfları geldi dolayısıyla artık sadece üst paragraftaki gibi 19 saat olacak şekilde bir planlama oluyor. İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) "boş geçen derslere giren nöbetçi öğretmenlere ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceği" konusundaki görüşü, özellikle 2018 yılındaki bir görüş yazısıyla netleşmiş ve eğitim camiasında sıkça referans alınan bir açıklama haline gelmiştir.
Anadolu Eğitim Sendikası, öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yaşanan adaletsizliğin giderilmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına resmi başvuruda bulundu.
2026 yılı Ocak-Haziran dönemi gündüz (normal) öğretmenlerin ek ders ücreti vergisiz 193,50 TL oldu. Ek ders ücretlerini %15, %20, %27 vergi dilimi kesintisi ile hesapladık. Ayrıca Master (Yüksek Lisans) %7, Doktora %20, Gece %7, Özel Eğitim %25, DYK %100 artırımlı ödemleri hesaplayarak tabloya ekledik.
2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme hükümleri sonrasında okul yöneticileri (müdür, müdür yardımcısı) ve rehber öğretmenlerden lisansüstü eğitimleri alanlara ek ders ücreti artırımlı olarak ödenecek. Eskiden bu artırımın sadece "fiilen girilen dersler" için ödeneceği yönünde bir kısıtlama vardı. Bu durum, görevleri gereği derse girmeyen veya az giren okul yöneticileri ile rehber öğretmenlerin (PDR) derse girmedikleri için bu haktan yararlanamamasına neden oluyordu. Ancak Toplu Sözleşme sonrasında durum değişti.
Memurlara verilecek resmi zam oranı belli oldu. Derece ve kademlerine göre öğretmen maaşı ve ek ders ücreti ne kadar oldu?
Kar yağışı nedeniyle hafta içi okulların tatil edildiği günlerde, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler için normal ders yükünden kaynaklanan ek ders ücretleri ödenir. 1 Ocak (Yılbaşı) resmi tatili nedeniyle, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler için normal ders programından kaynaklanan ek ders ücretleri ödenir.
Özellikle yılın son ayı olan Aralık'ta öğretmen maaşlarında ve ek ders ücretlerinde ciddi bir azalma hissedilmesi, genellikle her yıl yaşanan vergi dilimi değişikliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aralık ayı ek dersinin Aralık ayı içerisinde (yıl bitmeden) ödenmesinin hem vergi dilimi hem de maaş hesabı açısından çok önemli bir etkisi var. İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı Aralık ayı ek ders modülü ve ek ders ödemeleri hakkında açıklamalarda bulunarak ilgili birimleri uyardı.
Aralık ek ders ücretlerinin ne zaman hesaplarına geçeceğini ve ek derslere kesinti yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. İşte öğretmenlerin 2025 Aralık ek ders ücretleri ve ödeme tarihleri hakkında merak edilenler…
Öğretmen ek ders ücretlerini (saat başına net tutar) son 5 aylık enflasyon oranlarıyla (Temmuz-Kasım 2025) hesaplandı. Hesaplama, Temmuz 2025 zamlı ücretleri baz alınarak yapıldı.
Eskiden yarım gün tatil olan 31 Aralık 2025 Çarşamba günü okullar yine tatil olacak mı? 2026'nın ilk günü olan 1 Ocak Perşembe günü yılbaşı tatilinde öğretmenlere ek ders ücreti ödenecek mi? Soruların yanıtları haberimizde...
Okul idaresinin hafta sonu veli toplantısı yapmasının özellikle öğretmenlerin zorunlu katılımı açısından yasal temeli bulunmamaktadır. Toplantıların zamanlaması, öğretmenlerin mesai saatleri (genellikle hafta içi 08:00-17:00 arası) dışında, yani hafta sonları veya akşam saatlerinde zorunlu olarak düzenlenmesi hukuka aykırıdır. Yine ilçe müdürlükleri buna göz yumar ve öğretmen katılmak zorunda kalırsa -mahkene kararı gereği- ek ders ücreti istenebilir. İşte detaylar:
MEBBİS (Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri) üzerinden yapılan Faaliyet Değerlendirme, hizmet içi eğitimin tamamlanması sonrası e-sertifika almak için gereklidir. Faaliyet Değerlendirmenin ek ders ücreti ile bir ilgisi olmayıp ek dersler "Ek ders modülüne" otomatik olarak düşmektedir. Eğitim videolarını izleyerek tamamlayan öğretmenler seminer haftası ek ders ücretini alırlar.
Öğretmenlerin ek ders ücretleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 89. maddesi ve 439 sayılı Kanun'a göre belirlenir. Bu ücretler, memur maaş katsayısı (2025 Temmuz-Aralık için 1,012538) ile gösterge rakamlarının (gündüz için 140, gece/yarıyıl için 150) çarpımı sonucu brüt olarak hesaplanır. Net ücret ise gelir vergisi %15-%27 dilimlere göre değişir. 2026 Ocak yüzde 19 zam senaryosunda öğretmenlerin branşlara göre ek ders ücretlerini hesaplayalım...
Toplu Sözleşmeye göre, memur maaşlarına 2026 yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran) yüzde 11 oranında zam yapılacaktır. Ancak memur maaş zammı, bu toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı ile belirlenecektir. Peki güncel verilere ve tahmini enflasyon oranına göre 2026 Ocak'ta öğretmenlerin ek ders ücretleri ne kadar olacak?
2025 Temmuz–Aralık dönemi Yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 27 vergi dilimine göre ek ders ücretleri
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) norm kadro fazlası öğretmenler, evde eğitim hizmetleri kapsamında görevlendirildiklerinde, bu görevler tamamen ek ders ücreti olarak değerlendirilir ve normal ek ders ücretinin %50 fazlası ile ödenir. Hafta sonu ise 2 kat ek ders ücreti ödenir.
Milli Eğitim Bakanlığı ek ders ödemelerini dijital ortamda yapmak için 2025 yılı başlarında Mebbis’e yeni olarak ek ders modülünü hayata geçirdi.