Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 13 Ekim Salı akşamı saat 20.45'te TRT Haber'in konuğu oldu.

''Yeni göreve başlayacak öğretmenler 2016 Şubat'tan Haziran'a kadar bulundukları veya atandıkları ilde, hatta belki de üniversiteye atandıkları ilde bir danışman öğretmen nezaretinde birlikte derse girecekler. Bu süreçte maaşlarını da alacaklar. Hem işi hem de mevzuatı öğrenecekler. Yazın da hizmetiçi eğitim kurslarına dahil olacaklar. 1 dönem boyunca oryantasyon eğitimi almış olacaklar." dedi


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, daha önceki yıllardan kalan öğretmen atama kadrolarından dolayı şubat ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarının 10 binin üzerinde olacağını açıkladı. Bakan Avcı, şubat ayında atanması planlanan öğretmenlere mart-nisan-mayıs-haziran olmak üzere dört aylık bir eğitim vermek için çalışmalar yapıldığını belirterek özetle şunları söyledi:
 
Şubat ayında yeni bir öğretmen ataması olacak. Bu tür atamalarda kadro tahsisi kanunla yapılıyor. Bütçe kanununa tahsis yapıldıktan sonra ayrıca kullanım izni için Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra şubat ayında yine gençlerimizi memnun edecek sayıda bir atama yapmayı planlıyoruz. 
 
Bu son atamadan sonra hangi branşta, hangi ilde ne kadar ihtiyacımız olduğunu değerlendireceğiz. Ama bu iş kanunla olduğu için, bütçe kanununda kadro konulması gerekiyor. Bize geçen yıl tahsis edilen 40 bin ve 37 bin kullanım izni verilen kadrolardan dolayı 10 binlik bir kadro var. Dolayısıyla 10 binin üzerinde kadrodan söz edebiliriz.
 
Kıdemli öğretmenlerle derse girecekler
 
Bizim geçen sene şubat ayında atama yapmaktan çekinmemizin nedeni şuydu, 45 gün içinde göreve başlama şartı var, üstüne raporlar vs. kullanıldığında bir yarı yıl bitiyor. Biz bu sene şunu yapmayı öngörüyoruz, şubat ayında atama yaptıktan sonra öğretmenlerimizi hemen görev yerlerine göndermeyip, ya bulundukları yerde ya da atandıkları yerde mart ayından itibaren, mart-nisan-mayıs-haziran ayında o ildeki en kıdemli öğretmenlerle birlikte derse sokacağız.
 
Yani genç öğretmenlerimizin kıdemli öğretmenlerin yanında, ‘sınıfta bir ders nasıl işlenir, öğrenci ile ilişki nasıl kurulur, bir dersin ön hazırlığı nasıl yapılır, sınav nasıl hazırlanır, öğrencinin hangi konuyu ne kadar öğrendiği nasıl denetlenir’ gibi deneyimleri bu dört ay boyunca kazanmalarını öngörüyoruz.
 
Dolayısıyla şubat ayında atanacak öğretmenlerimizi böyle bir eğitimden geçirmek, yaz tatilinde de diğer öğretmenlerimize yaptığımız meslek içi eğitimlere onları da dahil etmek ve atandıkları yöreleri tanımalarını sağlayacak oryantasyon çalışmalarını yapmak, hatta o bölgelere atanan öğretmenlere, ana dili Kürtçe olan öğrencilerle hemen diyalog kurabilecek kadar temel bazı bilgileri vermek ve gittikleri yerlerde daha donanımlı olmaları için çalışmalar yapmayı düşünüyoruz.