Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Dairesi Şube Müdürü Ahmet Uçar, yeni sıcak hava dalgasının 3 gün süreceğini belirterek, “Kuru ve sıcak karakterli bir özelliği olan Basra alçak basınç merkezinin bugünden itibaren güney ve iç bölgelerde etkisini daha da artırması bekleniyor” dedi.

İstanbul 40 derece hissedecek

Meteroroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli de, en büyük sıcaklık artışının iç bölgelerde yaşanacağını ifade ederek, “Marmara kıyı bandı da kavrulacak. Özellikle de İstanbul’un en büyük belalısı yüksek nem oranları. Yüzde 70’lik nem oranı nedeniyle 32-33 derece olan İstanbul’da hissedilen sıcaklık 40 dereceye yaklaşacak” diye konuştu.

Aşırı sıcaklar için uzmanlar ne diyor?

Son günlerde havaların aşırı sıcak gitmesine bağlı olarak muhtemel sağlık problemlerinin meydana gelebileceğini belirten uzmanlar sıcağın ve güneşin etkisinden korunmak için bazı önerilerde bulunuyor.

Vücudun aşırı ısıya karşı sıvı kaybına maruz kaldığını ifade eden uzmanlar Vücut sıvı kaybedince ısı düzeninde bozulmalar olur. Buna bağlı olarak vücutta ateş yükselmesi meydana gelir. Aşırı terleme, ishal, kusma, ağır çalışma koşulları, aşırı şekilde kalın giyinme, havasız yerde kalma bu rahatsızlıkları artırmaya neden olur. Aşırı sıcaklar başta kalp hastaları olmak üzere yüksek tansiyon, solunum problemi ve alkolizm gibi problemleri olanlarda önlem alınmadığı taktirde her an ölümlere neden olabilir açıklamasını yapıyor.

Uzmanlar Aşırı sıcaklardan doğabilecek sağlık sorunları yaşanmaması için gün içerisinde özellikle saat 10:00-16:00 arası güneşe çıkılmaması gerektiğini vurgulayarak şu önerilerde bulundu: “Güneş ışınlarının etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Kanser hastaları ve kemoterapi tedavisi görenlerin daha dikkatli olmaları gerekir. Bu saatlerde gölgelik yerlerde oturmayı tercih ediniz. Kalın ve koyu renkli giysiler giymekten kaçının. İnce ve açık renkli ve pamuklu giysiler giyiniz. Pamuklu çoraplar giyiniz. Spor yapıyorsanız sabah veya akşam saatlerini tercih ediniz. Güneşte asla spor yapmayınız. Spor yaptığınızda ise her spor saati için 2-4 bardak arası su tüketiniz. Yemeklerinize dikkat ediniz. Aşırı ve ağır yemekler yemeyiniz. Havasız yerlerde durmayınız. Bulunduğunuz ortamı sürekli havalandırınız diye tavsiye ediyor.

Sıcak havalarda bol bol sıvı alınmasını öneren uzmanlar Ayaklarınızda mantar oluşmaması için ayaklarınızı sık sık yıkayınız. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra mutlaka kurutunuz. Sık sık duş alınız. Bunu yapamıyorsanız ayaklarınızı, ellerinizi, yüzünüzü ve ensenizi soğuk suyla siliniz veya ıslatınız. Mutlaka güneşe çıkmanız gerekiyorsa, koruyucu güneş kremi kullanın. Güneş gözlüğü takın ve geniş kenarlı şapkalar giyiniz diye uyarıyor.

Aşırı sıcak havalarda yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğine değinen uzmanlar, özellikle kahvaltıda az yağlı peynir yenilmesini, kafein içeren içecekler yerine meyve suyu, süt, bitki çayları içilmesini öneriyor.

Doktorlar yağlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini, soğuk ve buzlu içeceklerden kaçınılmasını, yemeklerde sıvı yağlar kullanılmasını ve günde mutlaka 2 ile 2,5 litre arasında sıvı tüketilmesi önerisinde bulunuyor.

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte özellikle köylerde yılan ve akrep sokmalarının da çoğaldığına dikkat çeken uzmanlar bu tür vakalarda zaman kaybetmeden doktora başvurulmasını istiyor