MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Yeni eğitim yılında özel öğretimin payını artırmak için bütçesinden 1 milyar 509 milyon lira ayıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), devlet okullarının da şirketleşmesinin önünü açan bir düzenlemeye imza attı. MEB’in, “Eğitimde Kalite Endeksi” adı altında başlatacağı yeni uygulamaya göre, okullarda artık öğretmenler değil, “Profesyonel kadrolar” yöneticilik yapacak.
 
Özel öğretimin payını eğitimin hemen her kademesinde artıran MEB’in, “Eğitimde Kalite Endeksi” uygulamasına, “MEB Yönetici Atama Sistemi” de dahil edildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin göreve geldikten sonraki ilk 100 günlük eylem planını içeren listede duyurulan, “Eğitim yöneticilerinin profesyonellere bırakılması” projesinin detayları belli oldu. ‘Eğitimde Kalite Endeksi’yle güncellenen yönetici atama sistemi ile okullardaki müdür ve müdür yardımcılığı gibi idari görevlere kamu yönetimi, iktisat, işletme gibi bölümlerin mezunlarının atanmasının önü açıldı.
 
Yeni atama sistemi ile MEB’in belirlediği eğitim merkezlerinde eğitim alan kamu yönetimi, iktisat ve işletme mezunlarına, eğitimlerin sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları durumunda, “Profesyonel okul yöneticiliği” belgesi verilecek. Yönetici olmak isteyen öğretmenler ise yönetici oldukları takdirde öğretmenlik kadrosundan çıkarılacak.
 
‘Eğitim yöneticiliği meslek değildir’

 

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Eğitim kamusal bir hizmettir ve tüm kamusal hizmetler gibi eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır” dedi. Eğitim yöneticiliğinin bir meslek olamayacağının altını çizen Aydoğan, “Eğitim yöneticiliği, öğretmenlerin ikincil görev olarak yürüttüğü bir faaliyettir. Profesyonel yöneticilik, eğitimin ticarileştirilmesinin önemli bir adımı olacaktır” diye konuştu. Okulların ticarethane, öğretmenlerin tüccar, öğrencilerin ise müşteri olmadığına vurgu yapan Aydoğan, şunları kaydetti:
 
“Bir öğrencinin hayatına dokunmayanların, eğitimci olmayan kişilerin okul idarecisi olması, eğitimde yaşanılan sorunları daha da artıracak ve okullar arasında var olan eşitsizliği daha da derinleştirecektir. Performans taslak yönetmeliğinin uygulanmayacağı açıklansa da öğretmen strateji belgesindeki adımlar hayata geçirilmeye devam etmektedir. Eğitim yöneticilerinde profesyonelliğe geçilmesi, performans taslak yönetmeliğinde yer alan maddelerin de adım adım yaşama geçirileceğini göstermektedir.”

birgun.net