Buluşunu Türk Patent Enstitüsü'nün davetiyle 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı'nda tanıtacak olan Turkar, Habertürk'e konuştu
 
İlkokul öğretmeni tersten çalışan roket yaptı

Giresun'un Şebinkarahisar İlçesi'nde ilkokul öğretmenliği yapan 48 yaşındaki Celalettin Turkar, alışılmışın tersine üstten ateşlemeli ve iç darbeyle hareket eden bir roket tasarlayarak patent aldı. Buluşunu Türk Patent Enstitüsü'nün davetiyle 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı'nda tanıtacak olan Turkar, Habertürk'e konuştu.

Turkar, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi mezunu. Alanında iş bulamadığı için sınıf öğretmeni olarak atanmış. 20 yıl önce vekil öğretmenken öğrencileriyle deney yaptığı sırada "iç darbe" kuralını keşfetmiş. "Fen bilgisi dersinde tüplü bir deney yapıyordum. Tüp bir anda, fizik kurallarının tersine yerinden uçtu. Sebebini bulmaya çalıştım ve sonucunda tüpün içindeki gazın iç darbeyle hızlı bir şekilde tüpü havalandırdığını keşfettim" diyor.

Buradan hareketle tasarladığı uzay mekiğine 2 yıldır patent almaya çalıştığını söyleyen Turkar, "15 gün önce Türk Patent Enstitüsü'nün onayıyla bu icadın ilk olduğu ve dünyada benzerinin olmadığı kabul edildi. Türklerin de icat yapabileceklerini kanıtladım" diye konuşuyor. Buluşu diğer roketlerden ayıran özellik, çok sayıda yakıt tankına gerek duymadan yeryüzünden uzaya çıkabilmesi ve iç darbeyle hareket etmesi. Aynı zamanda kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabiliyor, uzayda hızlanabiliyor, yeryüzüne daha kolay ve risksiz inebiliyor.

Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK


Uzay mekiği tasarlayan sınıf öğretmeni Dünya gündeminde 23.02.2016

Şebinkarahisar İstiklal İlkokulu öğretmeni Turkar, benzeri olmayan bir uzay mekiği roketi tasarlayarak patentini aldı.

Şebinkarahisar İstiklal İlkokulu’nda sınıf öğretmenliğini yapan Celalettin Turkar, dünyada benzeri olmayan bir uzay mekiği roketi tasarladı.

Turkar, buluşunu Türk Patent Enstitüsü’nün daveti ile 3-6 Mart 2016 tarihlerinde 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarında tanıtacak.

Sınıf öğretmeni olarak uzun yıllar önce yaşadığı bir olaydan esinlenerek, farklı bir sisteme sahip mekik roketi tasarlayan Turkar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WİPO) uzay çalışmalarında ve askeri alanlarda kullanılabilecek roketin, diğer roketlerden farklı bir sisteme sahip olduğu için dikkat çekti.

Avusturya Patent Bürosu tarafından verilen rapor ile dünyada bir benzerinin olmadığı tescil edilerek,  Türkiye’de incelemeli patent alma hakkına sahip oldu.

Buluşun diğer roketlerden ayıran özelliği;  çok sayıda yakıt tankına gerek duymadan yeryüzünden uzaya çıkabilmesi, iç darbeyle hareket etmesi (Diğer roketler itki kuvvetini arkasından yanarak çıkan gazlardan sağlarlar),  fazla yakıta gerek duymaması,  kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabilmesi ve uzayda hızlanma özelliğine sahip olması, yeryüzüne inişlerde daha kolay ve risksiz inebilmesi.

Celalettin Turkar, TÜBİTAK tarafından ulusal patent aldığı için bir de ödül alma hakkı kazandı.