Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’ a ücretli öğretmenler ile ilgili durum soruldu. Ücretli öğretmenlerin derse giremedikleri için ücret alıp-alamayacakları sorusuna Selçuk, “Bu konular bürokratik konular; hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde önlemler alınır, merak etmeyin” dedi. Ancak aradan geçen günler içerisinde bir adım atılmamış olması, ücretli öğretmenleri kaygıya boğarken, CHP’den konuyla ilgili üst üste adımlar geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sorunun derhal çözülmesi gerektiğinin altını çizerken, Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da konuyu TBMM gündemine taşıdı.

KILIÇDAROĞLU: ACİLEN TBMM’YE GETİRİLSİN, DESTEK VERECEĞİZ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Okullar tatil edildiği için 190 bin ücretli öğretmen ücretlerini alamıyor. Parlamentoda bu 190 bin öğretmenin sorununu da süratle çözmemiz gerekiyor” dedi.
Yaklaşık 190 bin ücretli öğretmenin okullar tatil olduğu için Milli Eğitim Bakanlığının kararıyla derslere giremediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili yasal düzenleme olmadığı için bu öğretmenlerin derslere girmediklerinde ücret alamadığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, bu konuda vedilikle bir kanun teklifi getirilmesi gerektiğini, CHP’nin de bu teklife tam destek vereceğini kaydetti.

YILDIRIM KAYA’DAN SORU ÖNERGESİ

Ücretli öğretmenlerin tatil sürecinde ek ders ödemelerine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplaması için soru önergesi verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin ücret sorunu konusunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Yıldırım Kaya şunları söyledi:

“Koronavirüs salgını nedeniyle, 16-30 Mart tarihleri arasında eğitime ara verilmiştir. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 16 Mart’tan itibaren tatilin, 23 Mart’tan itibaren de uzaktan eğitim sürecinin başlayacağını açıklamıştır.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ücretli öğretmenlere bu süre içinde ek ders ödemelerinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise, “Bu konular bürokratik konular; hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde önlemler alınır, merak etmeyin” açıklamasını yapmıştır.

Ancak bugüne kadar ücretli öğretmenlere ücret ödenmesine ilişkin yasal bir düzenleme ya da açıklama yapılmamıştır.

Ücretli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamaları doğrultusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak ek ders ücretlerinin ödenmesini beklemektedir.

Yasal düzenleme yapılmaz ve süreç uzarsa ücretli öğretmenlerimiz hiç ücret alamayacaktır. Böyle bir durumda, kamuda çalışan öğretmenlerin yüzde 9,7’sini oluşturan 92 bin ücretli öğretmen açlığa mahkum edilmiş olacaktır.

  • Ücretli öğretmenlere eğitime ara verilen süreçte ek ders ücreti ödenecek midir?
  • Ücretli öğretmenlere ek ders ücretlerinin ödenebilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak mıdır?
  • Sürecin uzaması durumunda ücretli öğretmenlerin ücret sorunu nasıl çözülecektir?

Evrensel bir ilke olan “Eşit işe eşit ücret” ilkesi aykırı uygulama derhal kaldırılmalıdır. Ücretli öğretmenlerin daha fazla mağdur olmaması için gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.”

egitimradyosu.com