Başöğretmenlik sınavına girecek uzman öğretmenler, uzman öğretmenlik eğitim konularından sorumlu tutulması uzman öğretmenlerin tepkisine neden olmaktadır.

Bilindiğini gibi Milli Eğitim Bakanlığı 180 saatlik uzman öğretmenlik ile 240 saatlik başöğretmenlik eğitim programını hazırladı. 10 yılını tamamlamış öğretmenler uzman öğretmenlik için, 10 yıllık uzman öğretmenliğini tamamlamış öğretmenler başöğretmenlik için başvurabiliyor.

Sınav şartlarından biri de uzman öğretmenlik için 180 saatlik eğitim ile başöğretmenlik için 240 saatlik eğitimin tamamını ÖBA üzerinden izlemeleri gerekiyor.

Zaten uzman olan öğretmenlerin ilk 9 konusu uzman öğretmen sınav konuları ile aynıdır.

İşte aynı olan 9 konu: Öğrenme ve öğretme süreçleri, Ölçme ve değerlendirme, Özel eğitim ve rehberlik, Eğitim araştırmaları ve ar-ge çalışmaları, Eğitimde kapsayıcılık Çevre eğitimi ve iklim değişikliği, Sosyal etkileşim ve iletişim, Dijital yetkinlik, Güvenli okul ve okul güvenliği

Başöğretmenlik için uzman öğretmenlikten farkı olan üç konu: Okul Geliştirme ve Liderlik, Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerin Geliştirilmesi, Bilişsel Düşünme Becerileri

İlk 9 konuda başarılı olmuş ve deneyimlemiş öğretmenleri tekrar aynı konulardan sorumlu tutmanın mantığı var mı? Kariyer Basamakları Yönetmeliği bu haliyle, uzman öğretmenleri mağdur etmektedir.

Mevcut Uzman öğretmenlerin çoğunun emekliliğine 3-4 yıl kalmıştır. Kariyer sisteminde amaç öğretmenlerin önceliği, ekonomik durumlarının iyileştirilmesi olduğuna göre emeklilikte yansımayacak bu sistem, nasıl bir kariyer hedefliyor? Kısaca Uzman ve Başöğretmenlik unvanları emekliliğe yansıtılmalıdır.

Ayrıca eğitim çalışanlarının sosyal medyadan gösterdiği tepkilere bakarak, akademik konularla şişirilmiş, ezbere dayalı eğitim semineri konularının öğretmenlere mesleki gelişim anlamında beklenen artısı olmayacağını kalabalık sınıf ortamında çoğunun uygulanamayacağını söyleyebiliriz.

Prof. Dr. Necati Cemaloğlu'nun dediği gibi;

"Öğretmene değer vermeyen, öğretmeni yok sayan, karar süreçlerinde tepeden inmeci yaklaşımı benimseyen, kibirli, liyakatsiz yönetimler, eğitimde akademik başarıyı sağlayamaz. Eğitimin kilit taşı öğretmendir.

Öğretmenlerin kariyer sorunu yoktur. Öğretmenlerin düşük maaş, yetersiz ek ders, konut, ulaşım, öğle yemeği, psikolojik ve fiziksel şiddet, örgütsel adaletsizlik, liyakat, mesleğin gittikçe itibar kaybetmesi ve her geçen gün kuşa dönen eğitim-öğretim tazminatı sorunu vardır.

Uzman-başöğretmenlik sınavı yapıldığında öğretmenler sınavda başarılı olup bu unvanları alsalar dahi, kendilerine yapılan bu haksız uygulamayı asla unutmayacak ve faillerini asla affetmeyeceklerdir"