Ziya SELÇUK Kimdir? Ziya SELÇUK Hakkında bilinenler bilinmeyenler? Ziya SELÇUK Zor bir döneme mi geldi? Ziya SELÇUK hakkında çok yazıldı, çok çizildi.

Öncelikle Ziya Öğretmenin biyografisine kısaca değinmek istiyorum. Ziya öğretmen diyorum. Çünkü Ziya SELÇUK, Ziya Öğretmen olarak anons edilmesini istemişti Ziya Selçuk, 1 Mayıs 1961 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayarak Gelişim Psikolojisi alanında da yüksek lisans yapmıştır.

1989 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında doktorasını tamamlamıştır. Gazi Üniversitesi’nde görev alan Selçuk, doçent ve profesör unvanlarını almıştır.

TED Üniversitesi’nin kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ziya Selçuk, birçok özel eğitim kurumunun kuruluşunda yer almış ve müfredat reformunda da başarılar elde etmiştir. Ziya Öğretmen bakanlıkta, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı yapmıştır.

Ziya Öğretmen’in rehberlik, davranış gözlemi, iletişim, gelişim, öğrenme ve mizaç konularında çeşitli araştırmaları vardır. Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi Üyesi olan Ziya Öğretmen, 3 çocuk babasıdır.

Ziya Öğretmen Bakan olarak atandığında eğitim camiasında büyük heyecan uyandırmıştı. Hepimiz için umuttu. Öğretmenlere bakış açısı, eğitim anlayışı ile farklı bir vizyona sahipti. Hep birlikte Milli Eğitim Bakanı'na kavuştu diye düşündük, Ziya Öğretmen bunu da esprili bir yaklaşımla bakan değil, gören olacağım diyerek farklı bir yaklaşım sergilemişti. Eğitime dair söyledikleri sözleri, hep ama hep hoşumuza gitti. Hatta 2023 Eğitim vizyonunu açıklamasında kalabalığı görünce “heyecanım arttı” sözlerini alkış tufanına tuttuk. Bakan Ziya Selçuk ya da Ziya Öğretmen fark etmiyordu hep biz alkışlıyorduk Ziya Öğretmen de gülümsemesini eksik etmiyordu. Öyle ki bu yüksek moralle, beklenti çıtası da eğitim camiasında bir hayli yükselmişti.

2023 Eğitim vizyonu açıklaması muhteşemdi. 2023 Eğitim vizyonu ile heyecanımınız bir kat daha artmıştı. Vizyon belgesini hemen bilgisayarımıza indirerek detaylı incelemiştik. Hemen belirtmek isterim ki 2023 Eğitim vizyon belgesi çok ama çok önemli ve her ne kadar bakan değişse de 2023 Eğitim vizyonu devam etmeli diye düşünüyorum.   2023 Eğitim vizyon belgesinde yer alan konulara değinecek olursam bir hayli uzun bir yazı olacak. O yüzden onu ayrı bir yazıda kaleme alacağımı da belirteyim. Ancak şu kadarını belirteyim 2023 Eğitim vizyon belgesinde yer alan Öğretmenlik meslek kanunu muhakkak ama muhakkak çıkarılmalı.

Ziya Öğretmen güzel bir ivme yakalamıştı. Ancak beklenmeyen, hesap edilemeyen, hesapta olmayan bir durum yaşandı. Bu durum dünyayı kasıp kavuran bir salgın durumuydu.  Bana göre Ziya Öğretmen'in en büyük şanssızlığıydı bu salgın dönemi. Zor bir döneme gelmişti. Uzaktan eğitim dönemi zor bir dönemdi. Yer yer öğrenci ve veli tepkileri oluştu. Hatta yer yer istifa istekleri sosyal medyada dolaştı hatta kimin çıkardığını anlayamadığımız asılsız istifa ettiğine dair haberler medya da yer aldı. Kısaca Ziya öğretmeni yıpratan bir süreç oldu.

Son istifası Maalesef gerçek çıktı, açıkçası yine asılsız çıkmasını tercih ederdim. Ülkemiz için, eğitim camiası için Hayırlısı olsun diyelim. Kim bilir belki de herkes için böylesi hayırlıdır.  Ziya SELÇUK bundan sonra MEB bakanı değil ama o hala Ziya Öğretmen zaten kendisini ziya Öğretmen olarak anons ettirdi ve öyle de devam edecek. Güle güle Ziya öğretmenim.

Peki Yeni atanan MEB Bakanımız Mahmut Özer kimdir?

Profesör Doktor Mahmut Özer, eğitim camiasının yakından tanıdığı bir isim. Eski ÖSYM Başkanı olan Özer, 2018 yılından beri Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

1970 yılında Tokat'ta doğan Mahmut Özer, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.

Yüksek lisans ve doktorasını Karadeniz Teknik Üniversitesinde tamamladı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde öğretim üyelikleri yaptı.

Yeni MEB Bakanımız Mahmut Özer’e yeni görevi hayırlı uğurlu olsun. Çalışmalarında başarılı olması en büyük dileğimiz, hayalimiz. Umutlarımız hayallerimiz yeni bakanımızla birlikte devam ediyor.  İnşallah gelecek bugünden daha güzel olur. İnşallah salgın bu dönemde sona erer. Ve yüzsüze eğitimin kesintiye uğramadığı bir dönem temenni ediyoruz.

Biz öğretmenler 6 Eylül tarihine odaklandık.

Yazımı Mevlana’nın şu sözleri ile bitirmek istiyorum. Ne demiş büyük ilim ve din bilgini Hazreti Mevlana;

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi,
Her gün bir yere konmak ne güzel
Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş,
Dünle beraber gitti cancağızım
Ne kadar söz varsa düne ait
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”


Mustafa YILDIRIM
Eğitimci Yazar