Eğitimci Yazar Mustafa YILDIRIM tamamen bağımsız bir anket düzenledi. Birçok Öğretmen Sosyal Medya, Sayfa ve Gruplarında anket düzenleyen YILDIRIM, anket sonuçlarını bizlerle paylaştı.

YILDIRIM yaptığı açıklamada, Anket düzenlerken katılımcılara soru olarak sadece “ Sendikanızdan İstifa Etmeyi Düşünüyor musunuz?” Sorusunu yönelttiğini ve cevap seçeneği olarak da üç farklı seçenek sunduğunu belirtti.

Seçeneklerin;
 a) Evet Düşünüyorum.
 b) Kesinlikle Hayır Düşünmüyorum .
 c) Olabilir Önümüzdeki Sürece Bakıyorum.


 
Farklı sosyal medya üzerinden düzenlediğimiz bu ankette ilgimi çeken hususlardan birisi katılımcılar yeni bir anket seçeneği eklemediler.

Sunulan üç seçeneği yeterli görerek seçenek üzerinden işaretlemeyi tercih ettiler.

Yine anket tercihlerinin altında çarpıcı yorumlara rastladım. Çarpıcı yorumların bazılarını sizlerle paylaşacağım. (Paylaşılan yorumlarda yorum sahiplerinden izin alınmıştır.) Bazı yorumcular da mevcut sendikaların yanında yeni sendikalara vurgu yaparken bazı yorumcularda sendikasından istifa ettiğini istifa formunun resmini yoruma atarak gösterdikleri görülmüştür.
 
Bu anketi düzenlerken sonuçlarını bende merak ediyordum. Anketi tamamen tarafsız bir şekilde düzenlemeyi ilke edindim.  Kamuoyuna doğru ve tarafsız bilgi sunması temel hedefim oldu. Anket sonucuna baktığımızda sendikasından istifa düşünenlerin sayısının oldukça fazla olduğu görülmektedir. Anket seçeneklerinde yer alan, Olabilir önümüzdeki sürece bakıyorum diyenlerin sayısı da tahminlerimden daha çok fazla çıktı. Anket sonuçlarına göre Sendikasından istifa düşünenlerin sayısı %57, Kesinlikle hayır istifa düşünmediklerini belirtenler %28,  olabilir önümüzdeki sürece bakıyorum diyenlerin sayısı %15

Elbette tüm anket sonuçlarında yüzde yüz sonuç beklenemez ancak bir bilgi vermesi açısından önemli diye düşünüyorum. Ankete katılım konusunda istifa etmeyi düşünenlerin, ankete daha çok katılım gösterebileceğini de düşünebiliriz.  

Sivil Toplum Kuruluşları hayatımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Demokratik sistemin önemli öğelerinden olan sivil toplum kuruluşlarının tarihten bugüne toplumun gelişiminde önemli roller üstlendiği görülmektedir. Gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyette bulunan STK’lar toplum için yararlı ve öncü çalışmalar içerisinde bulanabilmektedir.

Mustafa YILDIRIM
Eğitimci Yazar