Okullarda müdürlerin görev süresi kaç yılla sınırlandırılmalıdır? 4+4 Sistemi doğru bir uygulama mı? Müdür yardımcıları hangi kriterlere göre seçilmelidir?

Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığına atanmasından dolayı Sayın Bakanımız Yusuf TEKİN’E yeni görevinin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Malumunuz üzerine okullarımıza müdür ve yardımcıları mülakata dayalı olarak 4+4 sistemine göre görevlendirilmektedir. 4+4 Sisteminde bir kurumda müdür ve müdür yardımcısı en fazla 8(sekiz) yıl görev yapabilmektedir. İlk defa yönetici olacaklar sınava giriyor, sınavda başarılı olanlar mülakata alınarak sınav ve mülakat sonucuna göre kurumlarda görevlendirilmektedir.

Mülakatlarla ilgili birçok şey yazıldı çizildi. Destekleyenler olduğu gibi eleştirenlerde çok oldu. Görevlendirmelerle ilgili hangi kriterler getirilirse getirilsin kuşkusuz eleştiri getirenler yine olacaktır.


Çıkarılacak yönetici atama yönetmeliğinde mülakat tamamen kaldırılmalıdır. Mülakat komisyonlarına hiç mi hiç ihtiyaç yoktur.  Okul yöneticiliklerinde tamamen mülakatı rafa kaldırmanın zamanı geldi diye düşünüyorum.

Okul yöneticilikleri ile ilgili âcizane çözüm olarak gördüğüm düşüncelerimi siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

1-Sınav ilk defa müdür olacak kişiler için   Sınav+ek 2 sistemi ile yapılmalıdır. Sınavda 60 alanlar başarılı sayılmalı, sistem sınav ağırlıklı olmalıdır.
2- Daha önceden müdür yardımcısı olarak veya okul müdürü olarak görev yapmış kişilerin tekrardan müdür yardımcılığı sınavına girmesine gerek olmamalı. Çünkü daha önceden bu hakkı kazanmış elde etmiş olarak düşünülebilir.

3- Daha önceden müdür yardımcısı veya okul müdürü olarak görev yapmamış olan öğretmenler için Sınav şartı getirilmelidir. Buradan hareketle idareciliğe geçiş sınav odaklı olacaktır.

4- İller arası yönetici olarak yer değiştirmek isteyen birçok yönetici varken, iller arası yönetici atamaya da yönetmelik de yer verilmelidir. Tıpkı öğretmen ataması gibi müdür, müdür yardımcısı atamaları da iller arası yapılabilir günümüzde bunun çok zor olmayacağı kanaatindeyim.

5- Müdür yardımcılığı görevlendirmelerinde, sınava girebilme şartı olarak aday öğretmenliği kaldırıldıktan sonra en az üç yıl öğretmen olarak çalışmış olmak şartı getirilebilir. Okul müdürlüğü için ise en az iki yıl müdür yardımcısı olarak görev yapmış olma şartı getirilebilir.

6- Okul Müdürlüğü ve müdür yardımcılığında 4+4 yerine 4+4+4 sistemi daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

7- Görevlendirileceği kurum itibari ile maaş karşılığı gireceği ders yükü olması yeterli görülebilir. Bu madde okul müdürlüğü görevlendirmelerinde de geçerli olmalıdır.

8- Müdür yardımcılığına ikinci ve üçüncü +4 yıllığına görevlendirilme kriterleri olarak, Okul müdürünün inhası ile Valilik tarafından görevlendirilmelidir. (her ne kadar bu madde mahkeme tarafından iptal edilmiş olsa da bir şekilde güncellenerek revize edilmelidir.) Buradan müdür inhası ile ilgili eleştiri gelebilir. Kurumlarımızda ekip çalışması ve kurum kültürü kuşkusuz çok önemlidir. Okul müdürünün de uyumlu çalıştığı müdür yardımcısının görev süresini uzatma yetkisi olmalıdır.

 

Mevcut yönetmelik de durum

MADDE 32 – (1) Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir.

(2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle yönetici olarak görev yapılamaz.

Madde şu şekilde düzenlenebilir.

1- Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir.

2- Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda 12 yıldan fazla yönetici olarak görev yapılamaz.

Bu durumda Okul müdürlerinin de görev süresi aynı kurumda en fazla 12 yıl olmalı. Çünkü bir okula görevlendirilen okul müdürünün ilk yılında başarı beklenemez. Kurumu, personeli ve çevreyi tanıması en az 5-6 ayını alacaktır. 12 yılını dolduran okul müdürlerine rotasyon, yani zorunlu yer değiştirme uygulanmalıdır diye düşünüyorum.

Diğer önemli bir husus da 5 yıllık stratejik plan yapan müdür stratejik plan hedeflerine 12 yıl içerisinde yerine getirme olanağı bulacaktır. Paydaşların da önerilerinin dikkate alınarak hazırlanacak objektif bir yönetmeliğe de kimsenin itirazı olmaz sanırım. Temennimiz kalıcı ve mülakatın olmadığı, objektif bir yönetici atama yönetmeliğinin hazırlanması. Bu yaz eğitimciler için bunaltıcı sıcak olmasın, bakanlığımız bu yaz yeni yönetici atama yönetmeliğini çıkararak eğitimcilerin yüreklerini serinletebilir.  Olur, mu dersiniz? Neden olmasın? Serin bir yaz dileklerimle…
En derin saygı ve muhabbetlerimle…

Mustafa YILDIRIM
Eğitimci Yazar