Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un okulları 6 Eylül’de yüz yüze olacak şekilde açmayı planladıklarını belirtmesinin ardından veli ve öğretmenlerin gözü korona virüs vaka sayılarındaki artışa çevrildi. Peki, okullar 6 Eylül tarihinde yüz yüze eğitime başlayabilecek mi,  yüz yüze eğitime başlanması, doğru bir karar olacak mı? Anaokulları, ilkokullar, ortaokullar, liseler ve Üniversitelerin durumu ne olacak? İşte merak edilen sorulara Eğitimci yazar Mustafa YILDIRIM’IN bir nebze olsun ışık tutmaya çalıştığı yazısı.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum Bakanımız Ziya SELÇUK salgın süresince eğitimin aksamaması için tüm iyi niyetini ortaya koymuştur. Son açıklamasında da 6 Eylülde okulları yüz yüze olacak şekilde açmayı planladıklarını belirtmesi olumlu bir yaklaşımdır. Doğru karar mıdır? Elbette doğru bir karar güzel bir düşüncedir.

Sayın Bakanımızın sonraki mesaj paylaşımlarında da  “Okullarımızı hiç kapatmadık. Bahçelerimizde telafi etkinliklerimiz sürerken yeni dönemin hazırlıkları da devam ediyor.”  Şeklinde açıklaması olmuştur.

Doğrusu başlangıçta yaz tatilinde telafi eğitimi fikri bana sanki çok da güzel bir fikir gibi gelmemişti. Yaz sıcaklarında velilerin, öğrencilerin telafi eğitimine ilgi göstermeyeceği, Yaz tatilinde telafi eğitiminin tutmayacağı yönünde kafamda bir fikir cereyan etmişti. Ancak sonradan uygulama aşamasında da gördük ki güzel düşünülmüş ve çok faydalı telafi eğitimleri yapılmaya başlandı. Aynı zamanda gerek veliler gerekse öğrenciler telafi eğitimlerine yoğun ilgi gösterdiler. Bunu bizzat eğitimci olarak kendi okulumuzda uygulanan telafi eğitimlerinde gördük, belirlenen kontenjan sayılarımız yetersiz kaldı, yeni telafi eğitimleri açmak zorunda kaldık. Burada öğrencilerin yüz yüze eğitimden uzun süre uzak kalmasından dolayı, telafi eğitimlerin yoğun ilgisi olmuştur. Şunu samimi açık bir şekilde ifade edebiliriz. Telafi eğitimleri çok ama çok faydalı olmaktadır.

Şu anda güncel korona virüs vaka sayılarında artış gözlemleniyor. Gerek veliler gerekse eğitimciler vaka sayılarının artışı göz önüne alarak acaba yine erteleme olur mu? Diye merak eder duruma gelmiştir.  6 Eylülde okulların yüz yüze açılması ertelenir mi?

Ertelenmeli mi? Bunu sizlerde lütfen kendinize sorar mısınız? 6 Eylül de okullar uzaktan çevrimiçi eğitime mi geçmeli?

Hayır, hayır binlerce kez hayır gerekli tedbirler alınarak okullar 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçmelidir. Hangi kademelerde derseniz tüm kademelerde diyorum. Anaokulu, İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere tüm kademelerde YÜZ YÜZE eğitime geçilmelidir. Ama burada öncelikle hemen belirtmek istiyorum idareci, öğretmen ve öğrencilerin aşı olması gerekiyor. Burada velilerimize de büyük sorumluluklar düşüyor aşılamayı lütfen aksatmayalım.

Bu noktada aşılama önemli. Kovid-19’a karşı tek silahımız aşı. Aşı konusunda Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA açıklamasında “yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. 2.Dozu olmayanların sayısı 17 milyon 2.Doz aşı olup 3. Doza gelmeyenlerin sayısı 9 milyona yakın istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Aşılama derken eğitimle ilgili tüm bireylerin aşı olması gerekir . İdareciler öğretmenler veliler bunun yanı sıra servis şoförleri okulda görevli yardımcı personeller tamamını kapsayacak şekilde aşı olunması gerekiyor.

Virüse karşı tedbirler noktasında okullarımız şu anda diğer alanlara göre en güvenli yerler. Okullarda öğretmenler, okul yöneticileri bu konuda çok titizler.

Haydi, aşılarımızı tamamlayalım ve 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayalım.

Yüz yüze eğitim her çocuğun hakkı bunun için elimizden geleni yapmamız lazım. Evet, salgın bitmedi ve 4. Dalga konuşuluyor ancak yüz yüze eğitimi bir yıl daha ertelemek telafisi güç sonuçlar doğuracaktır.

Geleceğimiz olan çocuklarımız 1,5 yıldır yüz yüze eğitimden mahrum buna bir yıl daha eklemeye kimsenin hakkı yok. O yüzden şu anda kurallara uymak ve aşı olmak her zamankinden daha da önemli. En azından çocuklarımızın eğitimini düşünelim. Almanya bu konuda bir örnek karar aldı. Almanya “Eğitimi her şeyin üstünde tutarım.” Diyerek Okulların açık tutulması yönünde önemli bir tutum sergiledi. Başka yerlerdeki kapanmalardan ödün vermeyerek okulları açık tuttu. Eğitim hayatını yüz yüze devam ettirdi.

Güzel Türkiye’mizde bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Sağlık Bakanlığımızın çok ciddi çalışmalar içerisinde olduğunu biliyorum. Ancak bizlere düşen aşılanma konusunda duyarlılığımızı da bizlerin göstermesi gerekiyor. Biz yetişkinler aşılandığımızda çocuklardaki risk oranını da belli bir oranda azaltıyoruz.

6 Eylülde tüm kademelerde yüz yüze eğitime geçilmelidir. Tüm tedbirleri alıyoruz alacağız. Hibrit eğitim modeli ile değil, seyreltilmeden, haftanın beş günü tam zamanlı ders saatleri 40 dakika olacak şekilde yüz yüze eğitime geçilmelidir. Eğitim kuşkusuz çok önemlidir. Çocuklarımızın eğitimi çok çok önemlidir.       

Haydi, hep birlikte 6 Eylüle kadar tüm sorumluluklarımızı yerine getirerek yüz yüze eğitime var mısınız? İçten evet seslerinizi duyar gibi oluyorum. Fedakâr eğitimciler, yurdumun güzel insanları bunu başarabilecek güçtedir. Biz hep birlikte bunu el ele vererek başarabiliriz.

BİZLER BAŞARILIYIZ, BİZ BAŞARIRIZ!

6 Eylül de NO ONLİNE, YES YÜZ YÜZE

        

Mustafa YILDIRIM
Eğitimci yazar