5 Eylül 2022 Pazartesi günü itibarıyla öğretmenlerimiz sene başı hizmet içi eğitim çalışmalarına başladılar. Bu arada uyum yani oryantasyon süreci de devam ediyor.

12 Eylül 2022 Pazartesi günü itibarıyla da tüm öğretmenlerimiz 2022-2023 ders yılına başlamış olacaklar. 

Öğretmenler kurulu toplantılarında her ne kadar konuşulmasa da öğretmenlerin ders yılı başlarken cayır cayır ve alaz alaz yanan en önemli gündem maddeleri şöyle sıralanabilir:

- Eğitim öğretim hazırlık ödeneğinin güncellenmesi (mevcut piyasa şartlarına göre), 

- Banka promosyonlarının revize edilmesi,

- Maaş ve ek ders ücretlerinde iyileştirmeler yapılması,

- Uzmanlık ve başöğretmenlik sınavlarının iptal edilmesi,

- Kira desteğinin verilmesi, bilhassa büyükşehirlerde ve il merkezlerinde ikamet edenlere,

- Ulaşım ücreti takviyesi, bilhassa köy öğretmenlerine,

Yetkili ve ana muhalefet sendika, bu konulara ilişkin öğretmenin gönlünü okşayan ama cebini doldurmayan açıklamalarda bulunmalarına karşın Milli Eğitim Bakanlığı söz konusu gündem maddelerine ilişkin bir arpa boyu adım atmamıştır. Anlaşılıyor ki eskiden sus payı vardı, şimdi bu söz payı olmuş. Yani siz lafınızı söyleyin, ben bildiğimi okuyayım taktiği. MEB böyle yol alıyor zaten tüm işlerinde. Bu taktik öğretmenleri bir müddet oyaladı, bir müddet öğretmenlerin beklenti içine girmelerini sağladı. Lakin artık bu taktik öğretmenlere sökmüyor ve bundan sonra da sökmeyecek.

 

Kendinize geliniz ve şu danışıklı dövüşü bırakınız beyefendiler!

Zira sizlerin başkentte sıcacık ve konforlu evlerinizde tuzu kuru hallerinizle öğretmeni anlamanız ve hissetmeniz imkansız...

Mevzu ve mesele kendiniz olsaydınız işler bambaşka bir hal alırdı, tepkileriniz de ve çıkardığınız ses ya da gürültü de...

Mevzu ve mesele öğretmen camiası olunca sizler bu camiayı oyalamak ve bu camia üzerinde birtakım oyunlarla işi yürütmek istiyorsunuz, işte asıl mesele bu...

Görülen o ki "olmak ya da olmamak" mücadelesini öğretmen kendi başına yapacak ve bu mücadele içinde aslında siz yoksunuz. İster yetkili olun ister ana muhalefet sendika olun, fark etmez. Bugün yoksanız yarın hiç olmayınız. 

 

Değerli öğretmenlerimiz, ilk kez bu denli yoğun bir gündem ile ders yılına başlayacaklar.

Öğretmenlerimizin bu gündemlerini kendi gündemleri gibi görmeyen yetkililer ve yetkili sendikalar ilerleyen günlerde öğretmenlerimizin motivasyon kaybına şahitlik edecekler. Verim düşecek, bizzat görecekler.

Ayrıca uzmanlık veya başöğretmenlik sınavlarının iptal edilmemesi durumunda bu sınavlar akabinde eğitim öğretim ortamında meydana gelecek huzursuzluğun da müsebbibi olacaklar. 

Bence uzmanlık ve başöğretmenlik sınavlarına hazırlık süreci birçok öğretmenimizi manevi yönden fazlasıyla yıpratmıştır. Örnek sorular ile sınavın kolay olacağına dair bir izlenim yaratan Milli Eğitim Bakanlığı sınav sonrası 70'in altında kalacak olan binlerce öğretmenin maddi kaybına tanıklık ettiği gibi onların serzenişlerine ve okul ortamındaki huzursuzluklarına baktıkça "biz ne yaptık böyle, keşke yapmasaydık!" diye pişmanlıklarını dile getireceklerdir. Tabii ki içlerinden... Eğitim camiasındaki bir meselemiz de gerekli ve yetkili alanlarda iç sesin dış ses durumuna geçememesidir.

Öğretmenlerimizin bir kısmı kendilerinin enflasyona ezilmelerinden tutun, kötü koşullara ve duruma mahkum edilişlerini yetkili ve ilgili sendikalardan bilmektedirler. 

Sosyal medya hesaplarından paylaşılan yetkili ve ilgili sendikalardan istifa edildiğine dair istifa formları bence öğretmenlerin özellikle yaşanılan zorlu süreçte yalnız bırakıldıklarının birer göstergesi olmuştur. 

 

Yetkili ve ilgili sendikalar bundan ders çıkarmadıkları takdirde büyük bir istifa dalgasıyla karşı karşıya kalacaklardır. 

2023 seçimi sonrası atmosferin eğitim öğretim ortamında müthiş değişikliklere gebe olduğu gibi değişime hazır ve nazır beklenildiğini de görmemek aymazlık olur. 

Efendiler, öğretmenlerin "öğretmenler unutmaz" etiketini asla aklınızdan çıkarmayınız. 

Onları çantada keklik görmeyiniz. Onları karşınıza aldınız. Onları duymayarak, onları anlamayarak, onları hissetmeyerek ve onları düşünmeyerek...

Bugün birazcık fatura kesiyorlar istifa formlarıyla. Yarınlarda yetkili ve ana muhalefet sendika çok çok ağır faturalarla yüzleşebilirler.

O günler geldiğinde lütfen şu anda yapmış olduğunuz gibi eğitim camisi ile oyun oynamaya kalkışmayınız. Kandırmaya da çalışmazsanız seviniriz. "Biz şöyle yaptık, biz şöyle ettik." edebiyatına da sarılmayınız. Yemezler, yemezler, yemezler. 

"Ya çözülecek ya çözülecek!" sloganları meydanlarda net ve keskin bir biçimde gürültü çıkarmadıktan sonra afişlerde öğretmenler için yok hükmündedir. Şu şartlar altında bu gibi matbu afişler görmezden gelinmelidir zaten.

Tüm öğretmenlerin yeni ders yılı hayırlı olur dileklerimi sunarken yetkili ve ana muhalefet sendikalar için 2023 yılı üye sayısı bazlı sıralarının değişmesine de vesile... 

Öğretmenleri ezdire ezdire onları sertleştirdiniz ve bundan sonra eğitim camiası sert bir kayadır. Bunu iyi biliniz.

Ve dikkatli olunuz, yoksa sert kayaya çarparsınız.

Saygılarımla...
Yusuf Yahya Öğretmen
 

Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendisi sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir.