Bu eğitim kişinin ihtiyaçları ve gelecek planları doğrultusunda yapılır. Geçmişe kıyasla günümüzde yurtdışında eğitim almak bir lüksten çok bir ihtiyaç haline gelmiştir. Teknoloji ile küçülen dünyada, insanların arasında ortak bir dil ve ortak kültürel miras oluşmaya başlamıştır. Bu büyümeye ayak uydurmak ise her birey için eğitimin bir parçası halindedir. Özellikle dil eğitimi birebir tecrübe edilmeden kullanılmadan çabucak unutulduğu için yurtdışı eğitim tercihi bir zorunluluk haline gelmiştir. Diğer yandan yurtdışı eğitim; eğitim olanakları ve verilen eğitimin prestiji de düşünüldüğünde Türkiye’de eğitim alan öğrenciler için yeni dünyaların ve iş fırsatlarının kapısını aralamak anlamına gelmektedir.

Yurtdışında lise eğitimi alan bir birey en basit örneği ile Türkiye’de lise eğitimi alan yaşıtlarından daha çok imkana sahiptir. Örneğin birçok devlet kendi ülkesinde lise eğitimi gören yabancı öğrencilere vatandaş statüsünde üniversite başvurusu yapma olanağı sağlamaktadır. Diğer yandan yurtdışındaki üniversiteler, başlıca sayılabilecek eğitim standardı yüksek ülkelerde sınavsız yerleştirmeyle öğrenci almaktadır.  Üsteli üniversite yerleştirmesi genel yetenek ve genel başarı ortalamasına göre yapıldığı için ülkemizdekinin aksine öğrenciler bir sınav notuna bağlı kalmadan istedikleri eğitimi alabilmektedirler. En temelden yurtdışındaki eğitime adapte olmak ve bu eğitim sistemiyle bir dünya vatandaşı statüsünde yetişmek isteyen birçok birey Ortaokul ya da Lise eğitimin akabinde yurtdışı eğitim planları yapmaktadır. Hal böyle olunca yurtdışında üniversite eğitimi ve lise eğitimi çağımız öğrencileri ve aileleri tarafından daha sık araştırılır ve talep görür hale gelmiştir.

En çok ihtiyaç duyulan ise yurtdışında dil eğitimidir denilebilir. Çünkü her program türü için öğrencilerden belli başlı dil seviyeleri istenmektedir. Öğrenciler; ister yurtdışında ister kendi ülkelerinde bir eğitim ve kariyer planı olsun dil eğitimi hemen hemen tüm sektörler için zorunlu haldedir. Günümüzde 2 veya daha fazla dil bilen lise mezunu bir bireyin dil bilmeyen bir üniversite mezununa göre iş bulma olanağı daha yüksektir. Ayrıca üniversite düzeyinde eğitim alan her öğrencinin alanı ile ilgili araştırma ve çalışma yapabilmek için en az bir dil olarak İngilizceye ihtiyaç duymaktadır. İngilizce evrensel dil olarak kabul edildiği için çağımızda eğitim düzeyi ne olursa olsun her bireyin bu dili öğrenme gereksinimi vardır.

Yurtdışı eğitim fiyatları genel olarak en çok çekinilen konudur.  Fakat maliyet hesabı yapılırken dikkat edilmesi gereken ilk konu neye ihtiyacımız olduğudur. Çünkü sanılanın aksine her bütçeye ve her profile uygun eğitim programı bulunmaktadır.  Yurtdışı eğitim hayali olan bir bireyin öncelikli olarak değerlendirmesi gereken hangi programa katılmak istediğidir. Sonrasında ise bu eğitim için ne kadar bütçe ayırabileceğini belirleyip ülke seçini yapabilir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; makine mühendisliği eğitimi almak isteyen bir öğrenci için fiyat yelpazesi senelik 2000 USD den başlayarak genişlemektedir.  Diğer yandan bu miktarlar Türkiye’de bir özel üniversite için bile oldukça düşük rakamlardır. İstanbul’da bir özel üniversitede %50 burslu okuyan bir öğrencinin senelik harcamalarının ortalama 20-35 bin TL dolaylarında olduğunu düşünürsek; yurtdışında üniversite eğitiminde uluslararası tanınan bir diploma ve iyi bir dil bilgisi de ekstra öğrencinin kazanımı olacaktır.  Dil eğitiminde ise; öncelikle öğrencinin eğitiminin akabindeki kariyer planları, eğitim süresini ve dolaylı olarak da maliyeti etkileyen faktördür. Uzun süreli eğitimler (20 hafta ve daha fazlası) sanılanın aksine kısa süreli eğitimlere oranla çok yüksek maliyetlerde değildir. Bunun sebebi ise bir çok dil okulun liste fiyatlarında hafta sayısı arttıkça mevcut fiyatı düşürmesidir. Ayrıca uzun dönem eğitimler kısa dönem eğitime göre daha çok promosyona sahip olduğundan aslında maliyet anlamında çok çekinilmesi gereken bir konu yoktur.  Bir diğer nokta ise İrlanda, Avustralya, Malta ve Dubai gibi ülkeler uzun dönem öğrencilerine aynı zamanda çalışma izni de vermektedir.  Maliyet yurtdışı eğitim açısından sanılanın aksine ciddi bir problem oluşturmamaktadır.

Genel hatlarıyla bakıldığında yurtdışı eğitim; her bireyin katılabileceği maddi manevi olanaklara sahip olan ve katılan her kesin hayatında ciddi değişiklik yaratabilecek bir seçenektir. Ancak doğru yönlendirme ve destekle kişi kendine uygun olan programı seçebilir. Bu doğrultuda öğrencilerin ihtiyaçlarını ve gelecek planlarını doğru analiz edebilecek ve onlara en uygun program seçeneğini sunabilecek danışmanlar bulunmaktadır. Yukarıda bahsetmiş olduğum tüm süreçler için en kritik nokta öğrencinin tanınması ve istenilen eğitimin her aşamasında yönlendirme ve destek sağlayabilecek danışmanlığın verilmesidir.  Öğrencinin tüm işlemlerini kendisinin yapması durumunda sürecin organizasyonu ve kurumsal anlaşmalarda çoğunlukla ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Üstelik danışmanlık servisleri öğrencilere; hiçbir işlem yapmadan ve prosedürlere takılmadan hayallerini gerçekleştirebilme olanağı sunmaktadır.  Danışmanlık firması ile çalışan bir öğrencinin program araştırma, okul araştırma, yurtdışındaki eğitim kurumu ile iletişime geçmeye çalışma, vize işlemleri, evrak hazırlıkları gibi süreçlerle uğraşmasına gerek yoktur. Tüm bunları öğrenci yerine danışmanlık firması üstlenmektedir.

Öğrenciye ise hayalini danışmanı ile paylaşıp gerçekleşmesini izlemek kalmaktadır. :)