Hayatımızda belki de ilk defa karşılaştığımız bir olağanüstü durum var! Corona virüsü adı verilen tüm dünyayı etkisi altına almış bir virüs! Günlerdir virüsün nasıl bulaştığı ve insanları hasta ettiğini izleyip duruyoruz. Dolayısıyla herkesin içinde korku ve bu korku nedeniyle yaşanan tedirginlik, mutsuzluk, öfke halleri… Tabii evlerde hapis olduk… Dışarı çıkmak zorunda kalsak bile hızlıca alışveriş ve yine eve dönüyoruz… Kısır döngü içindeyiz…

İşte tam bu sırada çocuklarımız da evdeyken, yaşam alanları eskisine göre çok daha sınırlı ve iç içe olmuşken iletişim biçimlerimiz daha da önem kazanıyor. Artık gece gündüz bir aradayız. Biliyorum çok sıkıcı ve yıpratıcı bir süreç evden çıkamamak ama lütfen geri dönüşü olmayan söylemlerden, konuşmalardan, birbirimizi incitici hareketlerden kaçınalım. Mekanlar daralınca aile içi şiddet artmasın! Burada hem kadınlara hem erkeklere çok iş düşüyor. Çünkü artık çocuklar da evde. Sizin bütün konuşmalarınızın, yaptıklarınızın aynası onlar unutmayın! O yüzden öfkelendiğinizi, sinirlendiğinizi anladığınız an eşinizle bir arada bulunduğunuz ortamı terk edin, kendi başınıza olacağınız bir yer seçin. Geriye dönüşü olmayan şiddet içeren söylem ya da davranışları önlemek bizim elimizde.

UNUTMAYIN! BU SALGININ NEDENİ EŞİNİZ YA DA ÇOCUĞUNUZ DEĞİL

Ben bu dönemde her zamankinden çok temiz hava ve spora ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. İnin evin bahçesine, koşun, koşun… İçinizdeki o siniri, nefreti atıncaya kadar koşun… Unutmayın bu salgının sebebi ne eşiniz ne de çocuğunuz… O yüzden hiçbir yaşanan olay şiddetin, öfkenin nedeni olamaz.. Tekrar ediyorum evde sizin söylediğiniz ve yaptığınız her şeyi kaydeden kayıt cihazlar(!) var, çocuklarınız... Bu yüzden lütfen bu dönemde kurduğumuz iletişime daha da dikkat edelim... Evde sürekli tv açık olmasın ki tüm gün çocuklarımız Corona virüsünü dinlemesin… Bizler yetişkin bireyler bile bu kadar korkarken, çocuklar ne yapsın? Onların bizim soğukkanlı ve sakin olmamıza ihtiyaçları var.

Bu arada ben de katılıyorum #hayatevesığar

Bu yüzden bir plan yapın, uzun zamandır ertelediğiniz ne varsa, su süreçte onları yapın. Zaten çocukların Uzaktan eğitimleri var, gün boyunca devam ediyor. Siz de bu sırada kitap okuyun, müzik dinleyin, online spor aktiviteleri var. Biz kızımla dans ediyoruz evde, çok eğlenceli ve keyifli oluyor. Bakın sevgili anneler bizim de endorfin, serotonin hormonlarının salgılanmasına ihtiyacımız var. Bu da sporla mümkün. Haydi, çocuklarımızla birlikte Yoga, pilates, dans videoları açıp onları yapalım. İnanın çok eğlenceli oluyor :)

Yeter ki içimizdeki sıkıntı, öfke yok olsun gitsin…

Bu dönemde çocuklarımız ev işlerine ortak olsunlar, hem sorumluluk sahibi olmaları için hem de biriken işlerin kolayca hep birlikte yapılması için. Ve tabii ki internet kullanım sürelerine dikkat! Ev işleri, odasını toplama, silme süpürme, masayı kurma ve kaldırma, kahvaltıyı hazırlama gibi faaliyetler hem bir uğraş hem de internet zamanından kaçınmak için güzel birer öneri, unutmayın!

ERKEKLER İÇİN DE ONLINE SPOR VİDEOLARI VAR

Sevgili babalar, erkekler sizler de spor yapın, sizler için de mutlaka online spor videoları var. Yeter ki bu sürecin faturasını eşler birbirine çıkarmasın! Şiddetin gerekçesi olmaz! Geri dönüşü olmayan yollara girmeyin! Aileden daha önemli bir şey yok… Unutmayın bu süreç bitecek ve hayatımız normale dönecek…
Şimdi sizlere bu dönemde evde yapılacak oyunlar ve uğraşlarla ilgili bir liste veriyorum ki birbirinizle değil bu etkinliklerle uğraşın :)

Eda Hoca ile Eğitim Youtube kanalımı takip etmeyi unutmayın

  #hayatevesığar

  • İsim Şehir Hayvan Eşya: Çocukluğumuzdan kalan çok eğlenceli bir oyun. Bir harf tutulur ve o harfle başlayan isim, şehir, hayvan , eşya biz buna sanatçı, fenomen ve youtube kanalı seçenekleri ekleyerek modern hale getirdik. Kağıt kalemle oynanacak eğlenceli bir oyun
  • Adam asmaca, Sos, OXO gibi oyunlar da kağıt kalemle oynan çok keyifli oyunlar
  • Ayrıca tavla, kutu oyunları, dama da yine keyifle oynayacağınız oyunlar
  • Sıcak soğuk, kelime bulmaca oyunları da yine evde oynanacak oyunlar
  • Son dönemin en keyifli oyunlarından biri Survivor parkuru kurma: Bunu anlatmak istiyorum, evde koltuk minderlerini koridorun ortasına veya girişin ortasına yerleştirip, koşacak bir alan yaratıyoruz. Ardından topla vurulacak, devrilecek bir eşyayı yerleştiriyoruz. Parkuru çeşitlendirmek size bağlı. Minderlerin üzerinden koşup, topla eşyaları devirip başladığı yere dönen kazanıyor. Kazananı süre belirliyor. Kim daha kısa sürede yaparsa o kazanıyor! Burada fiziki aktivite olduğu için hem çocuğunuz hem de siz enerji harcıyorsunuz ki inanın çok eğlenceli. (tabii kazanma şansımız düşük onların enerjisi yanında ama bırakın çocuklarınız kazansın ve ödül mesela çayla kurabiye olabilir :)
  • Ebe Tura bir iki üç : Yine eskilerden kalan keyifli bir oyun.. Mutlaka oynayın çok eğlenceli ve komik...

egitimradyosu.com