Bu yılı diğer yıllardan farklı kılan en önemli ayrıntı barajların kaldırılması ve üniversiteye girişlerin daha kolay hale gelmesidir. Tabii bu durum bu sene sınava giren birçok kişi de “Yığılma olur mu? Yapılan netler sıralamaları nasıl etkileyecek?” türünden soruları da beraberinde getirdi. Peki 2022 YKS’de neler oldu? 2023 YKS’de neler bekleniyor?

2022 YKS’ye 3 milyon 8 bin 287 aday başvuru yaptı. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 24 oranında bir artış gözlemlendi. 2022 YKS sonuçlarının en dikkat çekici yönü sorulara verilen doğru yanıtların ortalamasının çok düşük kalmasıdır. Bu yıl özellikle sınav da bir yığılma gözlemlendiğinden birçok öğrenci 2020 yılına göre sıralamaları karşılaştırdı.

Tabii bu karşılaştırmayı yaparken genel bir benzerlik sonucuna varmak mümkün değildir. Branş bazlı sayısal verilere son üç yıla göre bakıldığında TYT’de de Türkçe’nin 2020 yılındaki ile eş değer bir zorlukta olduğu ve paragraf çözmenin bir kere daha ne kadar önemli olduğu gözlemlendi.

2022 YKS matematik sorularında ise geçtiğimiz 2021 yılına ve hatta son 10 yıla bakıldığında kolaylığın gözlemlendiği bir yıl oldu. 2022 YKS birçok öğrencinin kendine göre matematik netinin artmış olduğu bir sınavdı. 2022 YKS’de Türkçe’de ise tam tersi diğer yıllara oranla ciddi bir net düşüklüğü yaşandı. Aslında “ÖSYM ek süre verdi.” veya “Geçen sene sınav çok zordu bu yıl daha kolay olur.” gibi çıkarımlar yapmanın bu yılki sınava baktığımızda ne kadar yanlış çıkarımlar olduğunu görmüş olduk. 

2022 YKS’de Türkçe ve fen bilimleri belirleyici oldu

2022 YKS’nin sosyal bilgiler ve fen bilimleri TYT sınavı için 2020 yılı ile eş değer bir zorluk dercesine sahip olduğu gözlemlendi. Tüm bu verilere göre bakıldığında TYT’nin önemi mutlaka var ancak AYT’ de de özellikle fen bilimleri belirleyici oldu.

ÖSYM’de ortanın üstü zor sınavlar mutlaka belirleyicidir ve ÖSYM bu formatı mutlaka sever. 2022 YKS’de genel tavır olarak TYT’de Türkçe’nin, AYT’de ise fen bilimleri ve Türk dili edebiyatının öğrencilerin sıralamasında belirleyici olduğu gözlemlendi. Ama genel olarak 2021 YKS’ye oranla daha kolay bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Bu sene giren aday sayısının fazla olması, geçen yıldan sınavın zor olması sebebiyle mezuna bırakan kişi sayısının yüksek olması ve barajın kalkması ile 2022 YKS’de yığılmaların oluşması da kaçınılmaz bir son oldu.

2022 YKS diğer yıllara göre tamamen çalışan öğrencilerin yapabileceği bir sınavdı. Geçmiş yıllara göre seçiciliği yüksek olan sınav da yine de baraj kalktığı için üniversiteye girmek bu yıl özellikle sıralamaları düşük öğrenciler için çok daha kolay olacaktır.

2023 YKS orta ve üzeri zorlukta gelebilir

2023 YKS’de de farklı bir tablo bizi karşılamayacaktır. Tahmini olarak orta ve üzeri zorlukta olması beklenmektedir. Öğrencilerin odaklanması gereken sınavın seviyesi değil; çalışmalarıdır. Özellikle artık ÖSYM’nin barajı kaldırmış olmasından kaynaklı her yıl sınava giren aday sayısında da gözle görülür bir şekilde artış olacaktır. Aynı zaman da ÖSYM branş bazında mutlaka derslere ilişkin seçici soruları her yıl öğrencilerin karşısına çıkarır.

Bundan dolayı önümüzdeki yıla ilişkin de bir yığılma söz konusu olabilir. Bu sene bir yığılma senesi olduğundan mutlaka mezuna bırakan öğrenci sayısı da yine az olmayacaktır. Zor sınavların adaylar arasında ayırt ediciliği daha yüksektir. Zor sınavlar da puanlar düşse de sıralamalar okul ve bölüm bazında değişmemektedir. Bundan dolayı 2023 YKS zor olacaksa eğer korkmamalısınız.

Her sene YKS sınavına ilişkin bazı kurallar değişebilir, aday sayısı artar, yığılma mutlaka oluşur; önemli olan öğrencilerin çalışma disiplinleri, süreci stres ve zaman yönetimi açısından doğru yöntemlerle yönetebilmek bu yıla ilişkin önemli noktalardır. Hepinize 2023 YKS’de başarılar diliyorum.

Özlem Özakoğlu
Rehber Öğretmen
Bornova Sınav Kurs Merkezi