A’DAN Z’YE YENİ 4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ

Yeni sistemde sadece ilk 4 yıl okula gitmek mecburi ancak 12 yıllık eğitimi tamamlamadan kimse diploma alamayacak. Sistem önümüzdeki yıl uygulanacak.

AK Parti’nin 8 yıllık zorunlu eğitimin yerine önerdiği, ortaöğretimin de dahil olduğu 12 yıllık kademeli eğitimle ilgili çalışmalarda sona gelindi. 4+4+4 kademeli zorunlu eğitim sisteminin çocuk evliliklere neden olacağı eleştirilerinin yersiz olduğu da sisteme ilişkin detaylarda yer aldı. Buna göre, yeni sistemde diploma 12 yıllık eğitimin tümünün tamamlanmasının ardından verilecek. Böylelikle ilk 4 yılın sonunda okuldan uzaklaşmanın önüne geçilecek.

MEB’de çalışmalarda sona gelindi

2010 yılı sonunda gerçekleştirilen 18. Milli Eğitim Şûrası’nda kesintisiz eğitimin 4+4+4 olarak yeniden düzenlenmesi kararı alınmış, zorunlu temel eğitimin 1 yıl da okul öncesi olmak üzere 13 yıl olması benimsenmişti. Öneriyi yerinde bulan AK Parti ise ‘kesintisiz’ eğitimi ‘kesintili ve kademeli’ hale getirerek zorunlu temel eğitim süresini 12 yıla çıkarmak üzere Meclis’e kanun teklifi vermişti. Ancak 1 yıllık zorunlu okul öncesi eğitim şimdilik devre dışı bırakılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise yeni sistemin ayrıntıları üzerinde yürüttüğü çalışmalarda sona geldiği öğrenildi. Buna göre, yeni sistemin getireceği yenilikler şöyle:

Uygulama gelecek yıl başlıyor

- Yeni sistemin gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanıyor.

- 1997’de hayata geçirilen 8 yıllık ‘kesintisiz’ eğitim tarihe karışıyor. Uygulama, her biri 4 yıldan oluşan 3 kademe halinde 12 yıllık kesintili eğitime dönüştürülecek.

Ortaokula geri dönüş yapılıyor

- 1997 öncesindeki ‘ortaokul’ sistemine geri dönülüyor.

- İlköğretimin ilk dört yılı olan ‘birinci kademesi’ ile ikinci dört yılı olan ‘ikinci kademesi’ binalarının ayrı olması ‘esas’ olacak.