3'üncü sınıfta Uyum Sınıflarında öğrenim görmüş olup 4'üncü sınıfta öğrenimine devam eden çoğu suriyeli olan yabancı uyruklu öğrencilerin kılavuzda belirtilen 3'üncü sınıf derslerini telafi etmek üzere kurs açılacak.

UYUM SINIFI SONRASI TELAFİ EĞİTİMİ KAPSAMINDA VERİLECEK DERSLER

2.1. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında verilecek dersler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Tablo: Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Ders Çizelgesi

Türkçe 3 (Sınıf)
Matematik 2 (Sınıf)
Hayat Bilgisi 1 (Sınıf)
Fen Bilgisi 1 (Sınıf)
Toplam : 6 (Sınıf)

UYUM SINIFI SONRASI TELAFİ EĞİTİMİNİN AÇILMASI

3.1. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, okul müdürlüğünün teklifi, İKE’nin onayı sonrasında Valilik oluru ile açılır. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, 25 Ekim 2021 tarihinden itibaren başlatılır, 23 Ocak 2022 tarihinde sona erer.

3.2. Birinci ara tatil (15-19 Kasım 2021), resmî tatiller ile Millî ve Dinî Bayram tatillerinde eğitim planlaması yapılamaz.

3.3. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, okul müdürlükleri tarafından kılavuzda belirtilen derslerden desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler tespit edildikten sonra yeterli sayıda öğrenci talebi olması halinde açılır.

3.4. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında bir sınıfta haftada 6 saat ders yapılır. Dersler Tablo’da yer alan haftalık ders saatlerine göre planlanır. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, hafta içi günde 2 saati veya hafta sonu günde 6 saati geçmeyecek şekilde planlanır.

3.5. Bir sınıfın en az 10 en çok 20 öğrenci ile açılması esastır. Açılacak sınıflardan birinde öğrenci sayısının 10’dan az olması durumunda okul müdürlüğünün teklifi, İKE’nin onayı sonrasında sınıf mevcudu 6 öğrenciye kadar düşürülebilir. Açılan bir sınıfta 20’den fazla öğrenci olması durumunda ikinci sınıf oluşturulur.

3.6. Bir sınıftaki öğrenci sayısının 6’nın altına düşmesi durumunda diğer sınıf ile birleştirilmesine, birleştirilemediği takdirde aynı eğitim bölgesi veya ilçe içinde Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi verilen başka bir okula öğrencilerin taşınmasına, okul/bölge/ilçede başka bir sınıf yoksa sınıfın kapatılmasına İKE’lerce karar verilir. Açılmış olan bir sınıfın kapatılması ya da başka bir sınıf ile birleştirilmesi için Valilik Oluru alınmalıdır.

3.7. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde kurum yöneticisi, eğitim yöneticisi, görev alacak öğretmenler, ders programı ve öğrenci bilgileri kurumlar tarafından belirlenerek İKE’ye resmî yazıyla bildirir. İKE’lerce bu bilgileri içeren Valilik Oluru alındıktan sonra kurumlarda Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi başlatılır.

3.8. http://piktes.gov.tr adresinde yer alan “Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne”, idareci, öğretmen, öğrenci bilgilerini ve ders programlarını kaydetmeyen okullar Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimini başlatamayacaktır. Bu durumdaki okulların Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi onayının iptali istenecektir.

3.9. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminin yürütülmesi ile ilgili iş ve işlemler eğitimin başlatıldığı kurumdaki Kurum Yöneticisi ve Eğitim Yöneticisi tarafından takip edilir.

3.10. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde derslerde sadece sınıf öğretmenleri görevlendirilir. Bir sınıfta bir öğretmenin görevlendirilmesi esastır.

3.11. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında okutulacak derslerde; yalnızca kadrolu ve/veya sözleşmeli öğretmenler görevlendirilir. Ücret karşılığı öğretmen görevlendirmesi yapılamaz.

3.12. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi bir öğretmen haftada en fazla 6 saat derse girebilir.

3.13. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görevlendirilen öğretmenler, mazeretleri sebebi ile görevlendirme onaylarının iptalini isteyebilirler. Ancak görevlendirme onayları iptal edilmeden görevlerini bırakamazlar. Görevlendirmeleri bu şekilde iptal edilenlerin yerine okul müdürlüğüne ya da İKE’lere başvuruda bulunan öğretmenler arasından görevlendirme yapılır.

3.14. Öğretmenler, yalnızca kadrolarının bulunduğu okulda veya görevli oldukları il/ilçede görev alabilirler.

3.15. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi işlemlerini yürüten Kurum Yöneticilerine ve Eğitim Yöneticilerine haftalık 2’şer saat ders ücreti ödenir.

3.16. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi açılan kurumda müdür yardımcısı bulunmaması durumunda Eğitim Yöneticiliği görevini de Kurum Yöneticisi yürütür. Bu durumda Kurum Yöneticisine haftada toplam 4 saat ders ücreti ödenir.

3.17. Kurum Yöneticilerine, Eğitim Yöneticilerine ve okuldaki diğer yöneticilere Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde ders görevi verilmez.

3.18. Görevli olduğu okulda Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan Kurum Yöneticisi ve Eğitim Yöneticisine görevli oldukları okul dışında başka bir okulda açılan Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde öğretmenlik ya da yöneticilik görevi verilmez.

3.19. Proje kapsamında açılan Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan yönetici ve öğretmenlere bir saat karşılığında ödenecek ücret, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bir saat karşılığındaki ek ders ücretinin %100 artırımlısıdır.

3.20. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminden öğrencilerin ve ailelerin haberdar olması için İKE’ler, Kurum Yöneticileri ve Eğitim Yöneticilerine gerekli duyuru ve bilgilendirmeleri yapar.

3.21. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde belirlenen derslerde Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan sınıf seviyesine uygun müfredata göre 3 üncü sınıf derslerinin telafisine yönelik eğitim - öğretim yapılır.

3.22. Ders öğretmenleri ders planı hazırlamakla yükümlüdür. Eğitimlerde yararlanılacak temel kaynaklar Bakanlık tarafından uygun görülen ders kitapları ve diğer eğitim materyalleridir.

3.23. Öğrenci devam-devamsızlık takibi, ders programları, aylık izleme raporları, görevlendirilen personele ödenecek ücret (puantajlar) ve diğer işlemler http://piktes.gov.tr adresinde bulunan Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülü üzerinden yürütülür. Bu iş ve işlemlerin yürütülmesinden Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi açan eğitim kurumunun Kurum Yöneticisi sorumludur.