Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberi:

Sağırlara yönelik eğitim merkezi olarak dört yıldır faaliyet gösteren Anlatan Eller, Türkiye’nin bu alandaki ilk dijital okulunu kurdu. Anlatan Eller’in mimarı Pelin Baykan, sağır bir arkadaşının matematik konusunda kendisinden yardım istemesiyle sağır bireylerin eğitimde yaşadıkları problemleri fark etti... Evinde bir video çekerek sağır bireylere matematik öğretebileceği çağrısında bulundu. Yüz binlerce kez paylaşılan bu videonun ardından Pelin Baykan YouTube’da yayımladığı videolarla sağırlara matematik dersleri vermeye başladı.

 ELLERİNİN IŞIĞI BİZİ AYDINLATIYOR

“Matematiği sevmeyen kimse kalmasın istiyorum” diyen Baykan, Engelli KPSS’ye yönelik matematik dersleriyle çalışmalarını sürdürdü. 2016 yılında bir sosyal girişim olarak Anlatan Eller'i kuran Baykan şimdilerde 10 kişilik gönüllü ekibiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Baykan, yaşadıklarını söyle anlattı: “Videolardan aldığım tepkiler motivasyon oldu. Bir izleyicinin, ‘İki elinin ışığı bizi aydınlatıyor’ cümlesi beni çok etkiledi. İşaret diliyle eğitim konusunda ne kadar büyük eksikler olduğunu fark ettim. Sağır bireyler en çok matematik konusunda zorlanıyor. Bunu yıkmak istedim. Anlatan Eller’i kurduktan sonra daha da kapsamlı çalışmalara başladık. İşaret dili konusunda, fırsat eşitsizliği konusunda, sağır kadınların kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları konusunda çalışmalarımız var. 3-13 yaş arasındaki çocuklarla ayda bir gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimiz oluyor. Buraya kendisi ve/veya ailesi sağır ve işiten çocuklar geliyor. Kendilerini yalnız hissetmemeleri, yetkinliklerini fark etmeleri, hayallerini keşfetmeleri üzerine programlar geliştiriyoruz.”

 

YENİ HEDEF ENGELLİ KPSS’DE YÜZDE 70 BAŞARI ARTIŞI

Dijital eğitimin sağırların hayatına büyük katkı sunduğunu gözlemledikten sonra YouTube kanalını bir dijital okula çevirmeye karar verdiğini anlatan Baykan, “Şehir fark etmeksizin herkesin eşit olarak yararlanabileceği bir platform kurmak istedik” diyor. 2018 yılında Şişli Belediyesi ile işbirliğinde yaptıkları eğitimlerin ardından sağır öğrencilerin eskiye oranla yüzde 56 oranında başarılarını artırdıklarını vurgulayan Baykan, esas önemli meselenin ortak dili kurabilmek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu dijital okulla birlikte bu yıl eğitim alan sağırların Engelli KPSS başarısında yüzde 70 başarı artışı hedefi koyduk. Ancak burada sayılardan daha önemli olan nokta sağır öğrencilerimize ‘Aslında zor değil ben tüm bu dersleri başarabilirim’ hissini vermek.”

Hürriyet