Okulların açılmasına günler kala velileri eğitim, servis ve yemek ücretinden sonra kırtasiye, kitap ve kıyafet ücretleri vurdu. Geçen yıla göre yüzde 30 fiyat artışının yaşandığı kırtasiye ürünlerine, yurtdışından ithal edilen kitaplar da eklenince bilanço 3 bin liraya kadar çıktı. Büyük bölümünü yabancı üniversitelerin yayınlarını içeren ithal kitapların oluşturduğu listede kaleme kadar dayatılan standartlar ise velileri isyan ettirdi.

Oğlu iki yıldır özel bir ilkokulda eğitim alan Hatice Gülmez, "Okul ücreti yaklaşık 30 bin lira. Bir de genel gider altında ücret alıyorlar. Ortaya çıkan kırtasiye masrafına ise inanamadım. Bir çocuğun bir yıllık eğitim masrafı neredeyse 40 bin liraya çıkıyor. Resmen insafsızlık" diye konuştu.

Kızını anaokuluna yazdıran Meral Ayas ise okula kırtasiye masrafı olarak bin 300 lira ödediğini belirtiyor. "Çocuklar en fazla boya kalemi ve defter kullanıyor. Bir sınıfta 6-7 çocuk olduğunu düşünürsek kırtasiye için 10 bin lira toplamış oluyorlar. Rakam çok fahiş" diyen Ayas, rakamların velileri çok zorladığını dile getirdi. Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil, kırtasiye sektörünün cirosunun yüzde 70'ini yaptığı eylülde kırtasiye rakamlarını artıran en büyük kalemin ithal kitaplar ve yabancı dilde yayınlar olduğunu belirtiyor.

KUR VE VERGİ FİYATI KATLADI

Özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı dışında özellikle ithal kitapları tercih ettiğini ifade eden Şendil, "Bu kitaplar ithalatçı firmalar aracılığıyla Türkiye'ye geliyor. Kitabın fiyatı dışında distribütör komisyonu da var. Buna kırtasiye ürünleri ile kıyafet de eklenince rakam fahiş bir hal alıyor" diye konuştu. Döviz kuru ve ithal ürüne uygulanan gümrük vergisinin artması nedeniyle kitap giderlerinin bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 arttığını vurgulayan Şendil, "İthal edilen föy tipi kitaplar bile 300 liradan başlıyor. Okulların anlaştığı kırtasiyelerde bazen rakamlar piyasanın 2-3 katı bile olabiliyor. Dolayısıyla veliye yansıyan rakamlar uçuyor" ifadelerini kullandı.

KAZAN KAZAN SİSTEMİ

Türkiye 'de yaklaşık 20 milyon öğrenci, 25 bin perakendeci kırtasiye var. Kırtasiye pazarının büyüklüğü ise yaklaşık 13 milyar lira. Sektörün yüzde 70'i ithal ürünlerden oluşuyor. Kırtasiye firmaları sezon boyunca okul yöneticilerine ve öğretmenlere ürün tanıtımı yapıyor. Bu şekilde her yıl belirlenen kırtasiye listelerine girebiliyorlar. Örneğin devlet okulları 6'lı boya setini yeterli görürken özel okullar tüm renkleri içeren daha pahalı ürünleri talep ediyor. Burada anlaşma yapılan kırtasiye devreye giriyor

PINAR ÇELİK NACAR -Sabah