Bugün Gazetesi'nin haberine göre, adayların sonuçlara itiraz ettiğini dile getiren Anadolu EğitimSendikaları Genel Başkanı Cansel Güven, ÖSYM'ye dilekçe gönderilmeye başlandığını aktardı. Her itiraz talebi için soru başına 20 TL alındığına dikkat çekti. Alının miktarın fazla olduğunu vurgulayan Güven, “Bize geçen yıl ÖSYM'ye 200 bin dilekçe yönünde bilgiler geldi. Düşünsenize her soru için 20 TL.

Bu inanılmaz bir para demek. Dilekçelerin de dikkate alınmadığına dair şikâyetler alıyoruz” diye konuştu.

MAĞDUR OLANLAR VAR

İtiraz dilekçeleri verenlere ÖSYM'nin dönüş yapmadığını ifade eden Güven, “Bu paraların nereye gittiği ise bilinmiyor. Bir kişinin birden fazla itirazı da olabilir. Her itiraz için bu ücreti veriyor. Bu konuda mağdur olduklarını söyleyen o kadar kişi var ki. Bize sosyal medyadan ulaşıyorlar” ifadeleri kullandı.

ÜCRETLER ÖSYM işlem ücretleri:

- Sınav/yerleştirme incelenmesi isteği: 5 TL

- Geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen sınavlara ait yeniden Sınav Sonuç Belgesi edinme isteği: 10 TL

- Her bir dilekçede soru başına itiraz ücreti: 20 TL

- Soru Kitapçığı ve Cevap Kâğıdının adaylar tarafından incelenme isteği : 50 TL

- Başvuru Merkezlerinden Başvuru Hizmeti Ücreti : 3 TL

- ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Yeni Şifre Edinme Ücreti : 5 TL

- ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Fotoğraf Yenileme İşlemi Ücreti : 10 TL

- ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Yabancı Uyruklu Numarası Edinme Ücreti: 3 TL

KOMİSYON KARARI AÇIKLANIYOR

ÖSYM, bilgi edinme ve dilekçelerin tek tek incelendiğine vurgu yaptı. ÖSYM dilekçelerin komisyon tarafından değerlendirildiğini belirtti.

Ayrıca başvuru yapan kişilere tek tek bilgi verilmediğini, toplu olarak açıklandığı da vurgulandı.


ÖSYM Başkanı: Soru iptalleri olağan bir sonuç (22.09.2015)

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, TRT Haber’de KPSS’de 12 sorunun iptal olmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Ancak gerçek şu ki ÖSYM inceleme ve işlem ücretlerinden inanılmaz para kazanıyor.

Sınavların özenle hazırlandığını söyleyen Demir, bir değeri olmayan harf hatası yüzünden bile soruyu iptal edecek kadar hassas olduklarını belirtti. “Soru iptali, sınav sürecinin beklenmeyen ancak olağan bir sonucu” diyen Demir, KPSS için 1300 soru hazırlandığını ve bunların arasından 12’sinin iptal edildiğini hatırlatarak, “Dünyanın pek çok yerinde sadece bir soru seti hazırlanıyor. Ancak soruların sızdırılması, sınav güvenliğiyle ilgili sıkıntılar nedeniyle ÖSYM’deki bütün işleyişi değiştirdik. Birbirinin yerine geçen, ikame sorular hazırlayarak, son halini matbada vererek güvenliği sağlıyoruz. Bazılarında minik hatalar olabiliyor” dedi.
 
Prof. Dr. Demir’in açıklamalarında öne çıkan başlıklar ise şöyle: 

Soru iptali, sınav sürecinin beklenmeyen ancak olağan bir sonucu. Sınavın sağlıklı yapılabilmesi için gösterdiğimiz hassasiyet sınavdan sonra da devam ediyor. Dolayısıyla bu hassasiyetle davrandığınız için soruların hatalar içerdiğini gördüğünüzde onları iptal etmek zorundasınız. Şu anda iptal edilen sorularla ilgili iki neden var. Zaman zaman ders kitabına dayalı bir sorunun başka kitaplarda farklı olduğu görülünce iptal edilebiliyor. Ekol, kavramsallaştırma farklılıkları nedeniyle bu iptalden kaçınamıyorsunuz. Çünkü hazırlayan ekip sorunun yanlış olmadığını düşünerek hazırlıyor, ancak yayınlandıktan sonra yeni bilgiler ortaya çıktığında adayları korumak için onları iptal etmemiz gerekiyor.