Bilindiği üzere MEB yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliği sıklıkla değiştirilmiş ve şu an hali hazırda yürürlükte bulunan mevcut yönetmeliğe göre de Okul yöneticileri 4+4 şeklinde görevlendirilmektedir.

Yönetici görevlendirme yönetmeliğine göre

MADDE 14 – (1) Yöneticiliğe ilk defa görevlendirme yazılı sınav ve sözlü sınav sonucuna göre; yöneticiliğe yeniden görevlendirme ise Ek-1’de yer alan Form üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu belirlenen puanlar dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre yapılır.

Yani ilk defa görevlendirme yazılı sınav ve mülakata göre yapılacak 4 yılsonunda ise ek-1 değerlendirme formuna göre ikinci dört yıla devam edip etmeyeceği belirlenmiş olacaktır.

İlk defa yönetici atanacaklara ilişkin her ne kadar yazılı sınav uygulansa da sözlü sınav olduğu için, birçok tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Sözlü sınavlarla ilgili çok şey yazılmış ve çizilmiştir. Sözlü sınav olduğu sürece de öyle görünüyor ki tartışılmaya devam edecektir. Hatta sözlü sınav eşittir torpil yaklaşımı gösterenler bile bulunmaktadır. Veya görevlendirme listelerinin önceden hazırlandığı kim nereye görevlendirilecek, önceden belirlendiği yönünde görüş beyan edenler de bulunmaktadır.

Okul yöneticilerine (Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı) kadro verilmeli midir?

Bununla ilgili Sosyal Platformda önemli öğretmen gruplarında anket düzenledim.

Anket sonuçlarını incelediğimizde yönetici ve öğretmenlerin ankete verdikleri cevapta kesinlikle kadro verilmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır. Gerek yöneticiler gerekse öğretmenler tercihlerini okul yöneticilerine kesinlikle kadro verilmelidir, yönünde kullanmışlardır. Anket sonuçlarına göre de alternatif olarak da mevcut durum tercih edilmiştir. Anket sonuçları aynen şu şekildedir.  
 
Anket sonuçlarının yanı sıra şahsi olarak da fikrim de Öncelikle okul müdürlüğü görevi geçici, kısa süreli, iğreti ve emanet bir görev halinden kurtarılarak kesinlikle kadro verilmesi gerektiği yönündedir. Mevcut durum rol karmaşasına da neden olmaktadır. Hiçbir devlet kurumunda bu şekilde geçici görevlendirme müdür bulunmazken, sadece okul yöneticilerinde geçici görevlendirme bulunmaktadır. Bunun en kısa sürede değiştirileceğini düşünüyorum. Ayrıca Yönetim kademelerinde, kademeli görevde yükselme çok daha yerinde olur kanaatindeyim. Buna örnek verecek olursak. Müdür yardımcılığı için beş yıl öğretmenlik, okul müdürlüğü için iki yıl müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü için üç yıl okul müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü için de üç yıl şube müdürlüğü yapma kriterleri getirilebilir.

Milli Eğitim Bakanımız Ziya SELÇUK bakan olarak atandığı andan itibaren eğitimcilerin gönlünü fethetmiştir. Eğitimde her açıdan olumlu bir iklim oluşmuştur. Eminim ki 24 Kasım Öğretmenler Gününde yine gönülleri fethedecektir. Ve yine eminim ki eğitim adına çok güzel çalışmalar yapılacaktır.

Bakanımız daha önce yapmış olduğu açıklamada da, akşam düşünüp sabah bir şey yapma lüksleri olmadığını belirterek, “Veriye bakmadan, fotoğrafı görmeden, analiz yapmadan bir karar almak gerçekten çok doğru değil. Zamana ihtiyaç var ama bu hiçbir şey yapmayacağımız anlamına da gelmiyor" demişti haklı olarak. Eğitim adına zamanla çok güzel çalışmalar olacak bazı konular için de biraz sabır gerekiyor sanırım.

Bizler işin mutfağında bulunan kişiler olarak okulda, sınıfta koridorda olumlu iklim oluşturmalıyız gerisinin yavaş yavaş geleceğini ümit ediyorum.

Güzel Türkiye’mizin tüm fedakâr cefakâr eğitimcilerinin 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutlar, en derin saygı ve muhabbetlerimi sunarım…

Mustafa YILDIRIM
Eğitimci Yazar