Ders yılının son haftasında da öğretmenlerin koordinatörlük ek ders ücreti ödenmesi mevzuat gereğidir.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 21/06/2016 tarih ve 6852981 sayılı “Ek Ders Ücreti”  konulu  Denizli Valiliğine gönderdiği  (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)  yazı eğitim camiası tarafından “tepkilere” neden oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü‘nün gönderdiği resmi yazıda “Beceri  sınavlarının bir günden fazla sürmesi halinde bu sınavlarda görevlendirilen öğretmenlere ‘her bir  sınav gözcülüğü görevi için 5 saat ek ders ücreti ödeneceğini’ öngörülmüştür. ” Açıklamasını yapmıştır.

Meslek Lisesi programı uygulayan okullarda 3 gün “beceri sınavı” yapılıp - 15 saat ek ders ödenmesi gerekirken -  5 saat ek ders ücreti ödenmesi;1982 Anayasa'sının "II. Zorla çalıştırma yasağı" başlıklı 18. maddesindeki; "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır" hükümlerine de aykırılık teşkil etmektedir.

Öte yandan Bakanlık yazısında “Öğrencilerin herhangi bir nedenle işletmede mesleki eğitimine gitmemeleri halinde koordinatörlük görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin bu sürelere rastlayan ders görevini yapmış sayılmaları yönünde herhangi bir düzenleme bulunmadığından, bu konudaki yönetici ve öğretmenlerin fiilen yerine getirmedikleri koordinatörlük görevlerini yapmış sayılabilmelerinin mümkün bulunmadığı  değerlendirilmektedir.” İfadesi  yer almıştır.

23 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2016 ve 2017 yılına düzenlemeleri içeren toplu sözleşme mutabakatı 2.maddesi  “dikkate” alınmaması mevzuata aykırıdır.12.sınıf öğrencilerin ders yılının son haftası tamamı 07 Eylül 2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği” 46.maddesine  göre “izinli” iken; Toplu sözleşme 2.maddesinde açıkça yazılan “Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller Madde 2-  Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerim fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” düzenlemesi gözardı edilmiştir.

Toplu sözleşmenin 2.maddesindeki “öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle” kuralına göre; ders yılının son haftasında işletmelerde mesleki eğitim gören  öğrencilerin “izinli” sayıldığından öğretmenlerin “koordinatörlük ek ders ücretleri” ödenmesi mevzuat gereğidir.

07 Eylül 2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği” 46.maddesi ve Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 23 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2016 ve 2017 yılına düzenlemeleri içeren toplu sözleşme mutabakatı 2.maddesini “dikkate” alarak   öğretmenlerin “koordinatörlük ek ders ücretleri” ödenmesi yönünde; Bakanlığın genelge yayınlaması “farklı uygulamaların” önüne geçecektir.

guncelegitim.com