3 olan hizmet bölge sayısı artık mevcut koşulları karşılamamaktadır. Belki de bundan 20 yıl önce bazı iller benzer koşullarda olduğu için aynı hizmet bölgesinde değerlendirilebilirken, geldiğimiz süreçte ise bazı illerin zamanla daha iyi koşullara sahip olmasından dolayı daha farklı hizmet bölgesinde değerlendirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
 
Özellikle aynı bölge içinde bulunan doğu illerinin şartları bakımında düşünüldüğünde belirgin bir şekilde birbirlerinden farklı olmasına rağmen öğretmenler için aynı hizmet süre şartına ve hizmet puanına sahip olması öğretmenler açısından haksızlık algısını oluşturmaktadır. En başta örnek vermek gerekirse; Hiç Mardin ile Hakkâri aynı hizmet bölgesinde yer alır mı diye soru sorarak konuya giriş yapmak istiyorum. Her iki İl’de de görev yapmış ve birebir yaşamış biri olarak diyorum ki; Hakkâri’nin Mardin’e göre fiziki ve iklim koşulları dahil birçok unsurda koşulları daha zor ama ne yazık ki aynı hizmet bölgesinde(eş değer alanlarda)  oldukları için her iki il ’dede görev yapan öğretmenler aynı hizmet puan ve sürelerine tabi oluyorlar.
 
O yüzden Hakkâri’de görev yapan öğretmenin zorunlu hizmet süre şartının Mardin gibi illere göre daha az olması lazım ve daha fazla hizmet puanı almalı ki öğretmenler çalıştıklarının karşılıklarının hakkıyla alabildiklerini hissedebilsinler. Aynı zamanda bu ve bunun gibi illerde kalan öğretmenlere her kaldıkları yıl için her yıl  2’şer puan arttırımlı  olacak şekilde fazladan puan almalı ki istediği yere tayin ile atanabilmek için daha fazla hizmet puanı toplamak için daha fazla görev yapmaları teşvik edilmelidir.
 
Zaman ilerledikçe ,iller arasındaki koşulların ve fiziki şartlar ile gelişmişlik düzey farkının bir hayli açılmasına sebep olmakta ve iklim şartlarındaki zorluğu da işin içine kattığımızda  öğretmen ihtiyacı fazla olan illerin 3 hizmet bölgesi olarak belirlenmesinin artık günümüz şartlarını gerçekçi yansıtmadığını söyleyebiliriz. Belki de bundan 15-20 sene önce birçok il benzerlik gösterirken artık bazı illerin gelişmesi ile birlikte o eski benzerlikleri de ortadan kalkmış durumda.Fakat her ne hikmetse biz hala o önceki hizmet bölge ve hizmet alanlarına devam ediyoruz. O zaman artık hizmet bölge ve hizmet alanlarını günümüz şartlarına uygun hale getirme vakti geldi.
 
Doğuda öğretmen bulunamaması veya görev yapan öğretmenlerinde çok kısa süre çalıştıktan sonra başka illere tayin isteyip gitmesinden yakınılmaktadır. Kısacası doğu öğretmen tutamamaktan muzdarip. Sözleşmeli öğretmenlik gibi farklı statüde öğretmen istihdamı da bu sorunu tamamiyle çözemedi çözmeyecekte. Çünkü her ne kadar eski sistemle farklılıklar gösterse de geçmişte de sözleşmeli öğretmen istihdamı uygulanmış fakat 4 Haziran 2011 tarihinde yayımlanan 632 sayılı KHK ile kaldırılmıştı. Yani istenildiği gibi bir sonuç sağlanamamıştı. Bu yüzden yeniden uygulana sözleşmeli öğretmenlik sisteminde de başarıya ulaşılması konusunda büyük tereddütler mevcut.
 
Doğuda kalıcı öğretmen istihdamın sağlanabilmesi için sözleşmeli öğretmenlikten ziyade iki farklı şekilde teşvik uygulanması gerekir. Biri maddi teşvik iken diğeri ise doğuda çalışan ve daha fazla hizmet eden öğretmene daha fazla hizmet puanı verilecek sistemdir. Ayrıca 4 yıl öğretmeni herhangi bir yerde isteği dışında tutmak istenilen verimi de sağlamaz. Zira ”Zorla güzellik olmaz “ sözünden yola çıkarak öğretmenlerinde bulunduğu yerde zorla kalma psikolojisi ile her geçen ay ya da yıl verimsiz çalışmasını da beraberinde getirecektir. Belki daha fazla yıl atandığı okul veya ilde kalması sağlanmış olacak ama eğitimin kalitedeki verimi sağlanamayacaktır. Bir iş isteyerek mi yoksa istemeyerek mi yapıldığında daha verimli olur? Tabi ki isteyerek aşk ile şevk ile yapılan bir işten kalite sağlanabilir. Bu yüzden öncelikle doğuda çalışmayı teşvik edici şekilde öğretmenlerin maaşlarına ekstra “zorunlu hizmet tazminatı” adı altında ücret ödenmesi ile birlikte mevcut hizmet bölgelerini 3’ten 6’ya çıkartarak skalanın genişlemesi yani daha zor şartlarda çalışan öğretmenin daha fazla hizmet puanı alması da sağlanmalıdır.
 
Eğitim bölge sayısı 3’ten 6’ya çıkartılarak doğudaki öğretmenin daha fazla yıl çalışmasını da teşvik edecek şekilde fazla hizmet puanı almaları sağlanmalıdır;
 
Doğuda çalışan öğretmenlerin yakındığı ve şevkini kıran hususlardan biri de tayin olmak istediğinde hizmet puanının yetersizliğidir. Şimdi akıllara eğer biz daha fazla hizmet puanını verirsek adam bir an evvel topladığı yüksek hizmet puanıyla çekip batıya gidebilir diye de bir düşüncede gelebilir. Ama şu an önereceğim sistemde ise öğretmenin doğu ilinde (öğretmen ihtiyacı fazla olan ilde) daha fazla kaldıkça daha fazla hizmet puanı alması ve daha çok çalışarak istediği yere atanma olasılığının arttırılmasını öngörmektedir. Tam olarak öğretmenin sorunu; ne kadar yıl çalışsa da batıya tayin olmak istediğinde batıda çalışan öğretmenlerin hizmet puanlarının yüksek olmasından dolayı atamasının olmayacağını biliyor olması ve yaşamasıdır. Bundan dolayı da bir çok öğretmen ya bir an evlenerek yada sağlık gibi mazerete bağlı başvuruları kullanarak tayin istemektedir. Dilim varmıyor ama sahte veya sevmeden sırf atanmak için evlilikler yapıyorlar yada yakınlarının hastalıklarını kullanmaktadırlar. Âmâ daha fazla çalışarak daha fazla hizmet puanı toplayabilse veya bunu bilse bu sefer öğretmen herhangi bir bahanenin arkasına sığınıp mazerete bağlı atamalarla birlikte tayin olmayı aklının ucundan bile geçirmeyecek ve kendi hakkıyla topladığı hizmet puanlarıyla tayin olma yoluna gideceklerdir.
 
Önemli olan doğudaki öğretmenin tayin isteyeceği zaman batıda fazla hizmet puanına sahip öğretmenlerin hizmet puanlarının altında ezilmesinin ve önüne geçilmesi ve şartı zor olan yerde çalışmasının karşılığını hakkaniyetiyle almasıdır. Bu şekli ile doğudaki öğretmen 1 veya iki sene içinde mazeret ataması ile batıya veya daha iyi şartlara sahip illere gitmek isteme düşüncesi yerine bu sefer bulunduğu yerde her çalıştığı sene için batıya göre daha yüksek puan getireceğini bildiği için bu düşünce ile birlikte daha fazla bulunduğu yerde çalışma yoluna gidecektir. Zaten doğuda çalışan öğretmenin çalışma ve diğer faktörlerin zorluklarından dolayı daha fazla hizmet puanı alması en doğal hakları olması gerek.

Örnek hizmet bölgesi tabloları için tıklayınız

Sedat DEGER
guncelegitim.com