Müsteşarlık görevinden sonra Bakan olarak Milli Eğitim Bakanlığına geri dönen Sayın Yusuf TEKİN’in önceki dönemden edindiği tecrübeler ile attığı ilk adımlar, eğitim adına olumlu ve güzel işlere imza atacağının bir göstergesi olarak karşımıza gelmektedir. Özellikle göreve gelir gelmez bekleyen sorunlara karşı zaman kaybetmeden işe koyulması ve öğretmenlere verdiği mesajlarla oluşan olumlu hava, Milli Eğitim Bakanlığında Yusuf TEKİN döneminin bir önceki döneme nazaran daha olumlu bir havada geçeceği izlenimini oluşturmaktadır.

İşin özü yıllarca müsteşarlık görevini yapıp eğitimin sorunlarına ve ihtiyaçlarına hakim bir bürokratın Milli Eğitim Bakanı olması, rafta bekleyen sorunların çözümü ve öğretmenlerin gönüllerine dokunarak taleplerinin hayata geçirilmesi bakımından “Türkiye Yüzyılı”nda eğitimin gelişimine önemli katkılar sunacağı kanısındayız.

Eğitim camiasında çözüm bekleyen en önemli ve yaklaşmakta olduğu zaman bakımında da en güncel sorunlardan biri il içi ve il dışı atama başvurularında öğretmenlerin yer değiştirememe sorunu gelmektedir.

O yüzden bu yazımızda kontenjan yetersizliğinden dolayı öğretmenlerin il dışı atamalarında yer değiştirememesine çözüm olarak yine Milli Eğitim Bakanlığının 2021 yılında il dışı atamalarında uyguladığı emeklilerin kontenjanlara dahil edilmesini önereceğiz.

2021 yılında yapılan il dışı atama başvuruları 29 Temmuz 2021 - 2 Ağustos 2021 tarihleri arasında alınmış ve dönemin personel genel müdürünün attığı adımlar sonucu diğer senelerden farklı olarak ve ilk kez yapılan uygulama ile emekli olan öğretmenlerin tamamının il dışı atama kontenjanlarına eklenmesi sağlanmıştı. Bu haliyle yıllardır kanayan yara olan il içi ve il dışı atamalarda yaşanan kontenjan azlığı sorunu da o yıl için çözülmüştü.

Her ne kadar 2021 yılında il dışı atama başvurularının dönemin genel müdürünün attığı adım sonucu ağustos başına sarkmasını kamuoyunca önceleri eleştirilse de bu gecikmenin aslında Personel genel Müdürlüğünün temmuz ayında emekli olan öğretmenlerin kadrolarının da il dışı atama kontenjanlarına yansıtılması için olduğunu anlayınca ve Türkiye geneli rekor bir sayı ile yaklaşık 90 bin kadronun il dışı atamalarına açıldığını görünce eğitim camiasında büyük bir memnuniyetle karşılanmıştı.

Geçen yıl gerçekleştirilen ve 25-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında başvuruların alındığı il dışı atama başvurularında ise temmuz ayında emekli olan öğretmenlerin kontenjanlara yansıtılmamış olmasından dolayı geçmiş yıllara geri dönülerek il dışı atamada adeta kanayan yara haline gelen sorun tekrar kendini göstermişti. Aslında çözüm çok basit ve Milli Eğitim Bakanlığınca 2021 yılında çözüme kavuşturulduğu gibi il dışı atamalarının emeklilerin sisteme dahil edilebildiği süre olan temmuzun sonunda, 29 Temmuz 2021 - 2 Ağustos gibi tarihler arasında emeklileri de kontenjanlara dahil ederek yapılmasıydı. 2021 yılında yapılan ve çözüm getiren uygulamadan Bakan Özer döneminde neden vazgeçildi bilinmez ama bu yıl gerçekleştirilecek olan il dışı atama başvurularının 28 Temmuz- 2 Ağustos tarihleri arasında alınacak olması 2021 yılı ile benzerlik göstermekte ve o yıl olduğu gibi emekli olan öğretmenlerin il dışı atama kontenjanlarına yansıtılması olanağını da oluşturmaktadır.

Bildiğimiz üzere yasal düzenlemelere göre öğretmenlerin emekliye ayrılması sadece yılın Temmuz aylarında olmakta. Bu sebeple bundan önceki senelerde Mayıs ayında yapılan il içi atamalara ve Haziran ayında yapılan il dışı atamalara emekli olan öğretmenlerin boşalttığı kadrolar yansıtılamamaktaydı. Haliyle öğretmenler de her atama döneminde emekli olan öğretmenlerin sisteme eklenerek ikinci il içi ile ikinci il dışı atamaların yapılmasını talep etmekteydi. Tabi birçok sakıncayı da içerisinde barındıran ikinci il içi ile ikinci il dışı atamaların yapılması yerine ve daha çözüm odaklı atamaların yapılması daha uygun olanıydı.

Bu sorunun farkında olan Personel Genel Müdürlüğü, 2021 yılında kontenjan azlığı sorununu gidermek adına emekli olanların boşalttığı kadroların yer değiştirme atama başvurularına yansıtılması için çalışma başlattı. 8 Temmuz 2021’de tüm illere gönderilen yazı ile isteğe bağlı atamalarda emekli olacak öğretmenlerin yerlerine de atama işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için atama işleminin yapılacağı tarihe kadar emeklilik onayları alınan ve kendilerine tebliğ edilerek ayrılış işlemi bildirilen öğretmenlerin MEBBİS’te emeklilik durumlarının işlenerek eğitim kurumlarının normlarının boşaltılması istendi. Bu kapsamda öncelikle il içi atama temmuz ayının ortasında, akabinde ise il dışı atama başvuruları emekli olanların da tercihlere yansıtılarak 29 Temmuz-2 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Böylelikle emekli olan öğretmenlerin kadrolarının da tercihlere yansıtılması geçen senelere nazaran il içi ve akabinde yapılan il dışı atama başvurularında birçok ilde daha fazla kontenjan açılmasını sağlamış oldu. Bu sayede 2021 yılında gerçekleştirilen il dışı atamalarında öğretmenlerin talepleri büyük oranda yerine getirilmiş oldu. Öyle ki her yıl 2. İl dışı talebinde bulunan öğretmenler 2021 yılında ek il dışı atama isteğinde bulunmamışlardı.

Denenmiş ve çok güzel sonuç alarak öğretmenlerin il dışı atamalarında yer değiştirememe sorununa merhem olan bu uygulama bu yıl da uygulanabilir. Zira inavasyon mantığında, kurumdaki bir sorunu çözen uygulamadan vazgeçilmeden daha da geliştirilerek uygulanmaya devam edilir.

Aslında Sayın Yusuf Tekin’in Milli Eğitim Bakanı olmasıyla birlikte yakalanan olumlu hava, 2021 yılında yapılan bu güzel uygulamanın bu sene de devam ettirilerek temmuz ayında emekli olan öğretmenlerin il dışı atamada kontenjanlara yansıtılması ile daha da artarak gelişmesini sağlayacaktır. Bu adıma hem Milli Eğitim Bakanlığının hem de öğretmen camiasının ihtiyacı bulunmaktadır.

O yüzden Milli Eğitim Bakanlığına önerimiz bu sene yapılan il dışı atama başvurularında da bu uygulamanın uygulamaya devam edilmesi ve emekli olanların il dışı atama başvuru kontenjanlarına dahil edilmesidir.

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği