Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılarak Tayinlerinde Sıra Sistemi Getirilmesi Talebini içeren yazımızı Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdik.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

 ANKARA    

Bilindiği üzere, Bakanlığınızca öğretmenlerin 2023 yılı yer değiştirme takvimi 10.07.2023 tarihinde yayımlanmıştı.

Takvime göre öğretmenler, il içi isteğe bağlı yer değiştirme için 13-17 Temmuz, iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme için 28 Temmuz-2 Ağustos, aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirmek için ise 7-14 Ağustos tarihleri arsında başvuruda bulunabileceklerdir.

Bahse konu tarihlerde başvuruda bulunan ancak ataması yapılmayan öğretmenler bir yıl daha beklemek zorunda kalacakları için mağdur olmaktadır.

Oysa ki; 2015 yılı öncesinde olduğu gibi il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde puan üstünlüğüne dayanan sıra sisteminin uygulanması durumunda, sırası gelen öğretmenlerin ataması yapılabilir ve oluşacak mağduriyetler için önceden önlem alınabilir.

Şöyle ki; il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde sıraya alma uygulaması; norm kadroların il içi ve iller arası yer değişiklikleri, aile birliği, sağlık, can güvenliği, engellilik, emeklilik, ölüm vb. gibi nedenlerle boşalması durumunda, boşalan normlara atanmak için sırada bekleyen öğretmenler, sıralar çalıştırıldığında norm açığı bulunan eğitim kurumlarına yer değiştirebilecek, açık normlar bu şekilde hakkaniyete uygun olarak dolacak ve oluşacak mağduriyet önlenmiş olacaktır.

Mevcut uygulamada ise il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde sıraya alma işlemi olmadığından yüksek puanı olduğu halde il içerisinde atama istediği okullarda norm kadro açığı olmaması nedeniyle ataması yapılamayan öğretmenler, en erken bir yıl sonra atama isteğinde bulunabilmektedir.

Ancak, bu bir yıllık süre içerisinde aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme, emeklilik ve ölüm vb. gibi nedenle norm kadronun boşalması durumunda daha düşük puana sahip öğretmenler çeşitli nedenlerle atama talebinde bulunup bu okullara yer değiştirebilmektedir. Hakkaniyet açısından il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde sıra sisteminin yeniden getirilmesi ve sıra sisteminin yılda iki kez uygulanması gerekmektedir.

İl içi birinci sıra atamaları; isteğe bağlı yer değiştirme, iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler, aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirmelerden sonra, emeklilik, ölüm vb. gibi nedenlerle boşalan norm kadrolara (Ekim ayı sonunda oluşan norm kadrolar için) il içi sıra atamaları, ardından norm kadro fazlası öğretmenlerin atamaları yapılabilir.

İl içi ikinci sıra atamaları ise; yarıyıl tatilinde yapılan aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı il içi, il dışı yer değiştirmeler, emeklilik, ölüm vb. gibi nedenlerle boşalan norm kadrolara mayıs ayında il içi ikinci sıra atamaları ardından norm kadro fazlası öğretmenlerin atamaları yapılabilir.

2015 yılı öncesinde olduğu gibi, il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde ataması gerçekleşmeyen öğretmenlerin puan üstünlüğüne göre sıraya alınması ve sıraların yılda iki kez ekim ve mayıs aylarında norm kadro güncellemeleri yapıldıktan sonra uygulanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde ivedilikle değişiklik yapılması;

Konunun değerlendirilerek 3071 sayılı Kanun gereği sendikamıza bilgi verilmesini talep ederiz.