Eğitim İş'ten yapılan açıklama:

Tasarruf tedbirleri bahanesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018'in kalan 6 ayına ait 10.6 milyar TL'lik bütçesinin, personel maaşları hariç, 2 milyar TL’si kesildi.

En fazla kesintinin ise okul onarımları ve öğrenciler için verilen yardımlardan yapılması, siyasi iktidarın eğitime verdiği önemin göstergesi olmuştur.

Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde, ekonomik krizden çıkmak için eğitim bütçesinden kısıtlama yapılmaz. Sarayın giderlerinden, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden, lüks araçlardan tasarrufa gitmeyen, Ahlat’a yeni bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yaptırma hayalinde olan siyasi iktidar, MEB’in bütçesine el uzatarak, devlet okullarını yine kendi sorunları ile baş başa bırakmıştır.

Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte okul, derslik ve öğretmen açığı hızla büyümektedir. Bugün Türkiye’de halen öğretmeni olmayan okullar, okulu olmayan köyler bulunmaktadır. Türkiye’deki okulların yarısından fazlasında ikili eğitim yapılmakta, birleştirilmiş sınıflarda eğitim ve taşımalı eğitim uygulamasına devam edilmektedir. Okullardaki altyapı ve donanım eksiklikleri, nitelikli bir eğitim politikasının yürütülmesinin önünde büyük bir engeldir. Okul yetersizliği ve derslik açığının yanında, acil çözüm bekleyen en önemli sorun, öğretmen açıklarıdır.

Ancak siyasi iktidar, MEB bütçesinde kesintiye giderek, kalıcı çözümlerin uzağında kalmakta, dahası eğitimi özelleştirme, eğitimin yükünü yoksul halkın sırtına yükleme anlayışında ısrar etmektedir. Bu anlayışla parasız, nitelikli ve herkese eşit eğitim anlayışının yaşama geçirilmesi mümkün değildir.

Atatürk, “Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, onurlu, yüksek bir topluluk biçiminde yaşatır ya da bir ulusu tutsaklık ve yoksulluğa götürür” sözüyle özgür bir toplum ideali içinde eğitimin önemini vurgulamıştır. Bu idealin sorumluluğu içinde Eğitim-İş olarak; hükümeti, sosyal devletin gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Eğitim harcamalarından kısıtlama yaparak çocuklarımızın geleceklerini çalamazsınız!

EĞİTİM İŞ  MERKEZ YÖNETİM KURULU 


Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden tasarruf gerekçesiyle yüzde 18 kesinti yapılmasına tepki göstererek, 'lüksünüzden kesinti yapın dedi.

EĞİTİM Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, MEB bütçesinden kesinti yapılmasının iktidarın politik tercihi olduğuna vurgu yaptı. 
Eğitim bütçesinin aksine arttırılması gerektiğine işaret eden Bozdoğan, eğer bir tasarruf yapılacaksa bürokratlara alınan lüks makam araçlarından, Diyanet'e ayrılan devasa bütçeden kesinti yapılması gerektiğini ifade etti.

MEB BÜTÇESİNE TASARRUF TIRPANI 

Eğitim Sen: Tasarrufu konforunuzdan yapın KESİNTİ YAPILAN KALEMLER VE MİKTARLARI Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomideki kötü gidişat ve döviz kurundaki dalgalanma karşısında kamu kurum ve kuruluşları için tasarruf paketleri hazırladı. İlk fatura eğitime kesildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın personel gideri hariç elinde kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TLden 2 milyar TLsi 'tasarruf tedbirleri' kapsamında kesildi. Böylece MEB'in kemeri yüzde 18 sıkıldı.

'KESİNTİ YERİNE BÜTÇE ARTTIRILMALIYDI'
 
Yapılan kesintiyi Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, bütçelerin politik metinler olduğuna dikkat çekerek "Ekonomideki kötü gidişattan ilk kesintinin eğitimden yapılması da iktidarın politik tercihini ortaya koymuştur" dedi.

 


MEB'den Bütçe Kesintisi Açıklaması

 


Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bütçesinden 2 Milyar TL Kesildi