Ka­mu­oyun­da tar­tış­ma­la­ra ne­den olan 318 bin ka­mu gö­rev­li­si­nin iş gü­ven­ce­si­ni elin­den alan tor­ba ka­nu­nun 100. mad­de­si TBMM Ge­nel Ku­ru­lu­’n­da ka­bul edil­di. Mad­de­ye gö­re hü­kü­met ka­mu­da dai­re baş­ka­nı ve üs­tü yö­ne­ti­ci­ler ile po­lis ve as­ke­ri gö­rev­den ala­bi­le­cek. Mah­ke­me­ler gö­re­ve ia­de ka­ra­rı ver­se bi­le ka­rar 2 yıl bo­yun­ca uy­gu­lan­ma­ya­cak.

AĞIR UYGULAMALAR

İda­re 2 yıl son­ra ka­ra­rı uy­gu­lar­ken es­ki gö­re­vi ye­ri­ne baş­ka bir gö­re­ve ata­ya­bi­le­cek. Gö­re­ve ia­de ile il­gi­li mah­ke­me ka­rar­la­rı­nı ye­ri­ne ge­tir­me­yen ka­mu gö­rev­li­le­ri hak­kın­da ce­za so­ruş­tur­ma­sı ve ko­vuş­tur­ma­sı ya­pı­la­ma­ya­cak. Gö­re­ve ia­de ile il­gi­li mah­ke­me ka­ra­rı­nı uy­gu­la­ma­mak suç oluş­tur­ma­ya­cak.

GENİŞ KAPSAMLI

Mad­de ara­la­rın­da va­li­ler, bü­yü­kel­çi­ler, MGK Ge­nel Sek­re­te­ri, müs­te­şar ve yar­dım­cı­la­rı, il em­ni­yet mü­dür­le­ri, kay­ma­kam­lar, ba­kan yar­dım­cı­la­rı, ge­nel mü­dür ve yar­dım­cı­la­rı gi­bi üst dü­zey yö­ne­ti­ci­le­ri de kap­sı­yor.

Yasal güvenceler yok edildi

HDP Hak­ka­ri Mil­let­ve­ki­li Adil Zo­za­ni dü­zen­le­me­nin şan­taj ara­cı ola­rak kul­la­nı­la­ca­ğı­nı ifa­de et­ti. “3 bin 200 ci­va­rın­da üst dü­zey bü­rok­ra­ta ‘Ya bi­zim gi­bi ola­cak­sı­nız, ya bi­zim de­dik­le­ri­mi­zi ya­pa­cak­sı­nız ya da iş­te ya­sa bu­ra­da du­ru­yor. Si­zi sü­re­riz, iki yıl da iti­raz ede­mez­si­ni­z’ di­ye­cek­si­niz. Ya­zık­tır, gü­nah­tı­r” de­di.

Tek gü­ven­ce­nin ya­sa­lar ol­du­ğu­nu an­la­tan Zo­za­ni, “Ya­sa­lar bu iş­te gü­ven­ce­dir, uy­gu­la­ma­nın gü­ven­ce­si­dir. Siz bu uy­gu­la­ma­nın gü­ven­ce­si­ni de ken­di­ni­ze gö­re dü­zen­ler­se­niz bü­yük bir hak­sız­lık yap­mış olur­su­nu­z” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
 
ANAYASA HİÇE SAYILIYOR

MHP Grup Baş­kan Ve­ki­li Yu­suf Ha­la­çoğ­lu, dü­zen­le­me­nin ana­ya­sa­yı hi­çe say­mak an­la­mı­na gel­di­ği­ni be­lirt­ti. Ana­ya­sa­nın 125. mad­de­si­nin ida­re­nin her tür­lü ey­lem ve iş­le­ri­ne kar­şı yar­gı yo­lu­nu aç­tı­ğı­nı ifa­de et­ti. Yar­gı ka­ra­rı­nın 2 yıl sü­rey­le bek­le­til­me­si­ni ve baş­ka gö­re­ve ata­ma ya­pı­la­bil­me­si­nin ka­bul edi­le­mez ol­du­ğu­nu kay­det­ti.  Ana­ya­sa­nın 138. mad­de­si­nin ise "Hiç­bir or­gan, ma­kam, mer­ci ve­ya ki­şi yar­gı yet­ki­si­nin kul­la­nıl­ma­sın­da mah­ke­me­le­re ve hâ­kim­le­re emir ve ta­li­mat ve­re­mez, ge­nel­ge gön­de­re­mez, tav­si­ye ve tel­kin­de bu­lu­na­ma­z” hük­mü­nü ha­tır­la­tan Ha­la­çoğ­lu, ya­sa­ma ve yü­rüt­me or­gan­la­rı ile ida­re­nin, mah­ke­me ka­rar­la­rı­na uy­mak zo­run­da ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Hukuk devletine gölge

CHP De­niz­li Mil­let­ve­ki­li Ad­nan Kes­kin, hu­kuk dev­le­ti­nin en be­lir­gin özel­li­ği­nin dev­le­tin hu­ku­ka bağ­lı­lı­ğı­nın yar­gı ta­ra­fın­dan de­net­len­me­si ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Ka­mu ya­ra­rı, pa­ra­lel dev­le­ti te­miz­le­mek gi­bi ba­ha­ne­ler­le yü­rüt­me­nin dur­du­rul­ma­sı ka­ra­rı ve­ril­me­si­nin önü­nün ke­sil­me­si­nin ada­le­tin, yar­gı­nın, hu­kuk dev­le­ti­nin say­gın­lı­ğı­na göl­ge dü­şü­re­ce­ği­ni di­le ge­tir­di.

Bi­re­yin yar­gı­dan şüp­he ve en­di­şe duy­ma­sı­na ne­den ola­cak böy­le bir dü­zen­le­me­nin top­lum­sal uz­laş­ma­nın bir­lik­te ya­şa­ma is­ten­ci­nin çö­zül­me­si­ne ka­pı ara­la­ya­ca­ğı­nı kay­det­ti.

Dü­zen­le­mey­le key­fi­lik, hu­kuk­suz­luk, ben­den ol­ma­ya­na ya­şa­ma hak­kı ta­nı­mam an­la­yı­şı­nın dev­re­ye so­kul­mak is­ten­di­ği­ni söy­le­di. Ana­ya­sa 125 ve 138. mad­de­le­ri ha­tır­lat­tı.

ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ

Bugün, Haber3