LYS’lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. Sınavlar haziran ayında 5 oturum halinde gerçekleştirilecek.
 
YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmuyor.

2015 YGS’de 140,00000-179,99999 arası puan alan 1.779.850 aday, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmuyor.

2015 YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan 1.369.147 aday ise LYS’lere girme hakkı kazandı. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

LYS’LERİN HER OTURUMU İÇİN 30 TL!

LYS başvuruları 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında alınacak. ÖSYM,  2015 LYS’lerin her oturumu için ise sınav ücretini 30 TL olarak belirledi.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmuyor. 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS’ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor. Adaylar, LYS başvuruları ile ilgili bilgileri bu kılavuzda bulabilecek.

LYS başvuruları internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) veya herhangi bir başvuru merkezinden yapılabilecek. Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adaylar, 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyecekler. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.

Adaylar; Akbankın ATM, tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının ATM ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türk Ekonomisi Bankasının tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla ve tüm PTT işyerlerinden sınav ücretini yatırabilecekler. Her bir LYS oturumu için 30 TL ödenecek. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan ‘Ödemeler’ alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırabilirler.

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Adaylar, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.

Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2015-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri öneriliyor.

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şöyle:

1) Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)

2) İnternet veya bir başvuru merkezi aracılığı ile başvuru işlemlerini yapmak

3) Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 30,00 TL.)

4) Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden saklamak.

“BAŞVURU İŞLEMİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI” UYARISINA DİKKAT’

Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekiyor. Başvuru işlemini internet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında uyarılıyor. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir başvuru merkezi aracılığıyla yapmaları öneriliyor.

Başvuru merkezleri başvuruları, resmi iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacak. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş aday başvuru formlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Başvuru merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, aday başvru kayıt bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ‘Onay kodunu’ görevliye bildirecek. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacak. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersiz ve sorumluluk adaya ait olacak.

Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde (8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında) ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile değiştirebilecek. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamayacak. ÖSYM’ye gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacak.

ÖNCE BAŞVURU YAPILACAK SONRA SINAV ÜCRETİ ÖDENECEK

Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasından internet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için sınava giriş belgesi düzenlenmeyecektir.

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 22 Nisan 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan ‘Ödemeler’ alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 22 Nisan 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.

YGS’den alınan puanların %40’ı LYS’ ye nasıl eklenecek?

Yüksek öğretime geçiş sınavı olan YGS, üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS‘ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının %40’ını oluşturur. LYS sonuçları sınav başarınızın %60’ını belirleyecek önemde bir sınavdır.

YGS’den alınan puanın %40’ı doğrudan LYS’ ye eklenmeyecek. Örneğin; YGS 1’den 400 puan alan bir aday olsun. Bu adayın YGS puanının %40’ı 160 yapar. Ancak bu hesaplama yanlıştır. Doğru hesaplama şu şekilde yapılacaktır: 400 puan alan bu adayın her test düzeyindeki başarısı ayrı ayrı hesaplanacak ve LYS puanlarına eklenecektir. Örneğin MF 1 puanının hesabı için YGS’de yaptığı Türkçe netlerinden kaç puan elde ettiği hesaplanacak ve ortaya çıkan sayının %11’i eklenecektir. LYS testlerinde bulunan puan türlerinin tamamı bu şekilde hesaplanacaktır. LYS’ deki her puan türü için YGS testlerinin katkısı farklıdır.

Sayısal alan çıkışlı bir aday, YGS 1 ve YGS 2 den barajı geçememiş ancak; YGS 3, 4 ve YGS 5, 6’dan barajı geçmiştir. Bu aday LYS’ ye girebilecek midir? Girecekse hangi LYS’lere girecektir?

Aday, hangi puan türünden 180 baraj puanını geçmiş olursa olsun, istediği LYS’ ye girme hakkına sahip olur. Kendi alanından barajı geçememiş bir aday, “LYS’ de kendi alanındaki testlere giremez” gibi bir dedikodu, sınav sonuçları açıklandığı andan itibaren kamuoyuna yayılmıştır. Oysa sınav sistemi, adayın kendi alanındaki başarısını değil YGS testlerindeki başarısını LYS’ ye eklemektedir. Aday, hangi YGS puanından 180 geçerse geçsin istediği LYS’ ye girebilecektir.

LYS’lerden hangisine girmeliyim?

YGS’de barajı geçen her öğrenci istediği LYS sınavına katılabilir.

LYS–1, LYS–2, LYS–3, LYS–4, LYS–5 olmak üzere 5 farklı sınav vardır.

LYS–1; Matematik ve Geometri sınavıdır, eşit ağırlık ve sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.

LYS–2; Fizik, Kimya, Biyoloji sınavıdır. Sayısal bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.

LYS–3; Türkçe, Coğrafya sınavıdır. Eşit ağırlık ve sözel alan öğrencileri mutlaka katılmalıdır.

LYS–4; Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu sınavıdır. Sözel bölüm öğrencileri mutlaka katılmalıdır.

LYS TAKVİMİ:

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 13-21 Haziran tarihleri arasında iki hafta sonu toplam 5 oturumda yapılacak:

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler          :   13 Haziran 2015
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 Matematik                 :   14 Haziran 2015
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-5 Yabancı Dil               :   14 Haziran 2015
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-2 Fen Bilimleri              :   20 Haziran 2015
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya   :   21 Haziran 2015

 LYS’de hesaplanan puan türleri neyi ifade eder?

MF–1, MF–2, MF–3, MF–4 sayısal bölüm öğrencileri için gelecek puan türleridir. Her puan türünden farklı alanlar tercih edilmektedir. TM–1, TM–2, TM–3 eşit ağırlık bölümü öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir.  TS–1, TS–2 sözel bölüm öğrencileri için hazırlanmış puan türleridir. DİL–1, DİL–2, DİL–3 yabancı dil bölümü öğrenciler için hazırlanmış puan türleridir.

PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
MF-1 Matematik Ağırlık. Prog. Aktüerya Bil. Matematik, İstatistik. inans Mat, Mat. Öğrt. Uygulamalı Mat. Bilgisayar Bilimleri.
MF–2 Fen ağırlıklı Prog. Fizik, Kimya, Biyoloji, Fizik Öğret. Biyoloji Öğret.
MF–3 Sağlık Bilimleri Prog. Tıp, Eczacılık, Diş Hek.  Hemşirelik, Veteriner, Biyokimya, Fizyoterapi. Genetik ve Biyomühendislik,
MF–4 Mühendislik, Teknik Prog. İnşaat Müh., Makine Müh., Bilgisayar Müh., Çevre Müh., Endüstri Müh., Mimarlık, Gıda Müh.,
PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
TM–1 Matematik ağırlıklı İktisat, İşletme, Ekonometri, Deniz İşlet. Yön. İşletme, Ulus. Ve Lojistik, Bankacılık ve Finansman, Sağlık Yönetimi, İç Mim. ve Çevre Tasarımı.
TM–2 Matematik ile Türkçe Hukuk, Kamu Yön., Ulus.İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği.
TM–3 Türkçe-Edebiyat Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji, Rehberlik ve Psk. Danışmanlık. Sosyal Hizmet.  Arkeoloji, Antropoloji.
PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
TS-1 Sosyal Programlar Halkla İliş., Gazetecilik, Radyo -TV-Sinema, Coğrafya, Sosyal Bil.Öğr. Basın ve Yayın, Görsel İletişim, Tasarımı, Reklâmcılık ve Halkla İlişkiler
TS-2 Dil ve Tarih ağırlıklı Prog. Sanat Tarihi, Türk Dili ve Ed., Tarih, Türkçe Öğr., Hititoloji
PUAN TÜRÜ AĞIRLIKLI KONUSU SEÇİLEBİLECEK PROGRAMLAR
DİL–1 İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları İngiliz Dili ve Edebiyatı,  Almanca Öğr., Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat(Alm, Fra, İng), Mütercim-Terc. (Alm, Fra, İng)
DİL–2 Batı Dilleri Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Ed., Arnavutça
DİL-3 Doğu Dilleri Çin Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Urdu Dili ve Edebiyatı
 
ÖĞRENCİLERE UYARILAR

1) Değişik kaynaklardan çok soru çözülerek test tekniği geliştirilmeli.
2) Eğer lise-4 grubu öğrencisiyseniz Okul dersleri ile YGS-LYS derslerini ayırt ederek ona göre çalışma planı yapılmalı.
3) Meslek yönelimi önceden tespit edilmeli ve o puan türüne göre derslere ağırlık verilmeli.
4) Okuma hızı artırılmalı, bu amaçla ara sıra kitap okunmalı
5) Panik yapmadan sistemi en avantajlı nasıl kullanabilme yollarını düşünüp bir an önce uygulamaya
geçilmeli.