Kılavuza göre Tercih İşlemleri

-Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir.

Bu durumda:

*Öğrenci mutlaka kayıt bölgesinin içinden en az bir sınavsız alan okul tercih etmek zorunda ki merkezi yerleştirme tercihi yapabilsin.

*Üç tanesi kendi ikametgahı civarından olmak kaydıyla istemesi ahlinde 5 okul tercihi yapabilecek

*Sınavsız alan okullardan aynı okul türünden en fazla 3 okul tercih edebilir. Yani 3 tane Anadolu Lisesi'nin yanında istenirse bir tane Meslek Lisesi bir tane de İmam Hatip Lisesi seçebilir, fakat 4 tane Anadolu lisesi seçemez.

*Yerel tercihleri tamamladıktan sonra açılacak olan ekrandan Merkezi sınav sonucuna göre tercih edebileceği okullar seçilebilecek. Bu okullardan da en fazla 10 tanesini tercih edebilecekler.

*Öğrenci eğer isterse Pansiyonlu okul ekranından da 10 taneye kadar okul tercihinde bulunabilecek.

Kılavuza Göre Yerleştirme İşlemleri

Merkezi Yerleştirme:

a) Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.
b) Sınavla öğrenci alan okullarda Merkezî Sınav Puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.
c) Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezî Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.

Bu durumda:

Öncelikle merkezi sınav sonucuna göre yerleştirme işlemleri yapılacak. Puan üstünlüğüne göre ve tercih edilen okullara yerleştirmeler yapılacak. Puan eşitliği durumunda önce Okul başarı puanı devreye girecek.

Yerel Yerleştirme
a) Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri ve okul başarı puanının üstünlüğü kriterlerine göre yapılır. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

Bu durumda:

Merkezi sınavla öğrenci alan bir kuruma yerleşemeyen öğrenciler yerel yerleştirme ile tercih ettikleri bir okula yerleştirilecek. Öncelik kayıt bölgesinde olup okul başarı puanları yüksek olan öğrencilerden başlanarak yerleştirme yapılacak.

Arzu Öğretmen
Guncelegitim.com / ÖZEL HABER

 


LGS 2021 tercih başvuruları başladı. İşte liseler için tercih ve yerleştirme takvimi