Öğretmenler yarın 2022 yılının son maaşını alacaklar. e-Devlet üzerinden maaş bordrolarını inceleyen öğretmenler şok yaşadı. Öğretmen maaşı, önce lisans düzeyindeki en düşük memur maaşı haline geldi, şimdi de asgari ücrete yaklaştı.

Aşağıdaki bordroda da görüldüğü gibi 24 yıl 8 ay görev yapmış bir öğretmen 10 bin TL’nin altında maaş alacak. Yüksek oranlardaki enflasyon karşısında sabit maaş alan kamu çalışanlarının maaşı hızla erirken, şimdi de yüzde 27'lik vergi dilimine girdikleri için ellerine geçen iyice "kuşa döndü."

Böyle olunca sabit ücret alan kamu çalışanlarının maaşı yüksek enflasyon ve vergi dilimi ile bir ayı değil bir haftayı çıkaramamaktadır. 2023 yılında bu manzaranın son bulması için enflasyon oranları aylık olarak maaşlara yansıtılmalıdır.

Büyük şehirlerde kiralar 7-8 bin liralardan başlamaktadır. 10 yılını doldurmamış öğretmener kariyer tazminatından yararlanamayacağı için Ocak ayında enflasyon oranında yapılacak bir zam öğretmenleri daha da yoksulluğa itecektir.

Eğitim çalışanları sosyal medyada 2023 Ocak memur maaş zammının yanı sıra öğretmene yoksulluk sınırının üstünde bir ek zam ve yüzde 15 vergi dilimi sabitlemesi talep ediyorlar.

Öğretmen maaşlarında ciddi bir iyileştirme gerekmektedir. Öğretmenin kafası mutfakta ve diğer masraflarda değil, okulda ve bilimde olmalıdır.

Maaş karşılığını ancak doldurabilen birçok öğretmen olduğu için ek ders ücreti alamadığı ya da çok az ek ders ücreti aldığı için ek dersi maaştan saymak doğru olmaz. Bu nedenle aşağıdaki maaş bordrosunda ek ders bölümünü göstermedik.

Guncelegitim.com