Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle sınavlarla iligili yeni düzenlemeler yapıldı. Yönetmelikte en dikkat çekici madde ilkokul 4. sınıflarda sınavların kaldırılmasına yönelik karar oldu.

Buna göre okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilecek. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek. Böylece, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulaması yapılmayacak. Öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek.

İşte ilkokullarda "sınav yerine süreç odaklı" ölçme sisteminin madde madde ayrıntıları:

* Ölçme-değerlendirme için test, sınav yapılmayacak
* Tüm sınıflarda ölçme sistemi süreç odaklı öğrenme yaklaşımıyla yapılacak
* Notlar öğrenci gelişim dosyasına göre olacak.
* Bakanlığın durum değerlendirmesi için hazırlayacağı ölçme araçları öğretmenlerin kullanımına sunulacak.
* Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilecek
* Öğretmenler derslerde öğrencinin katılımına göre sürekli ölçme faaliyeti yürütecek.
* Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları doldurulacak.
* Oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme gibi ölçme araçlarıyla takip edilecek.
* Türkçe’nin doğru ve etkin kullanımıyla ilgili 4 beceriye (okuma, dinleme, konuşma, yazma) yönelik özel ölçme araçları kullanılacak

Guncelegitim.com