Bu duruma dair kanun hükmünde yer alan ibare ise şu şekildedir; ‘’Öğretmenlerin emeklilik işlemleri haziran ve temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır.’’

Belirtilen şarta göre öğretmenler sadece haziran ya da temmuz ayında emekliliğini talep edebilir. Haziran ve temmuz ayı dışında emeklilik başvurusu yapmak isteyen öğretmenler daha sonra yayımlanan genelge ile İl Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapabilir.

A. Emeklilik Başvuruları:
1. Emekli olmak için genel başvurular Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde belirtildiği gibi HAZİRAN ve TEMMUZ aylarında aşağıda belirtilen tarihlerde Valiliklere (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) yapılacaktır.
Genel Başvurular; 01-10 Haziran tarihleri arasında alınacak, en geç 15 Temmuz(dahil) tarihine kadar yapılacak emeklilik başvuruları da değerlendirilecek, 16 Temmuz (dahil) tarihinden sonra verilecek emeklilik talep dilekçeleri ise işlemlerin sonuçlanmasına yetecek kadar süre kalması kaydıyla işleme alınacaktır.

2. Emeklilik için gerekli olan şartları 31 Temmuz'dan sonraki bir tarihte dolduracak olanlarla, isteklerinde gecikenler bir sonraki döneme kadar (Haziran ve Temmuz) emekliye ayrılma isteğinde bulunamayacaklardır.

3. Emekliye ayrılmalarını zorunlu kılan bir özür beyan edenler, Haziran ve Temmuz ayları dışında da emeklilik başvurusu yapabileceklerdir.

4. Emekli başvurularında Valiliklerce aşağıdaki belgeler istenecektir;
a) Okul/Kurum/İlçe MEM teklif yazısı, (T.C. Kimlik Numaralı)
b) Emeklilik talep dilekçesi, (T.C. Kimlik Numaralı)
c) Banka talep dilekçesi, (T.C. Kimlik Numaralı)
d) Sağlık mazeretiyle emekli olmak isteyenler bakımından Sağlık Kurulu Raporu, (ibraz edilen SKR SGK Başkanlığına gönderilmeyecek, ilgilinin özlük dosyasında emeklilik evraklarıyla birlikte saklanacaktır.) (Malulen emeklilik işlemleri hariç)

Sağlık Kurulu Raporunda aşağıda belirtilen kriterlerin yer alması gerekmektedir;

d.1) Kendisi, eşi, annesi, babası, çocuğu ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşi adına düzenlenen sağlık kurulu raporunun; Resmi ve/veya SGK ile anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşlarından/Hastanelerinden, başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde alınmış, en az üç doktor imzalı ve hastane baştabipliğince onaylanmış olması,

d.2) Kendisi için düzenlenen raporda, uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalandığını, görevini sürdürmesine engel ve/veya hayati öneme haiz olup olmadığı,

d.3) Aile fertlerinden biri için düzenlenen raporda ise hastalığın tedavisi süresince, hastanın ailesinin bakım ve desteğine ihtiyacı olup olmadığı kaydı aranacaktır.

5. Vukuathi Nüfus Kayıt Örneği (sağlık kurulu raporu; eş, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşine ait ise istenecektir),

6. Vasi tayini yapılmış ise vasi tayinine ait mahkeme kararı,

7. SGK Başkanlığının güncel tarihli göreve iade yazısı.