Okul kayıt döneminin başlamasıyla birlikte okula yeni başlayacak olan çocukların aileleri okul sıralarıyla karşılaştığında korku ve heyecan karışımı olan duyguyu hatırlayarak o dönemi adeta yeniden yaşıyorlar. Ev ortamı gibi rahat bir hayattan, okul hayatına adım atmaya hazırlanmak, her çocuk için problem yaratmaktadır. Her çocuğun kendisine özel yetenek ile dünyaya geldiğini ve her birinin potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarabileceği gelişim süreçlerindeki eğitim ve aktivite ihtiyacı birbirinden farklıdır diyen Kidokit uzman kadrosundan Drama Eğitmeni Melis Tanrıverdi çocukların okula başlama yaşlarının gelmesiyle birlikte olabilecek sorunlarla ilgili önemli konulara değindi.
 
Kidokit uzman kadrosundan Drama Eğitmeni Melis Tanrıverdi “Birçok ebeveyn çocuğunun okula hazır olup olmadığıyla ilgili tereddüt yaşayabilir. Özellikle yılın son 3-4 (Eylül-Aralık) ayında doğan çocukların ebeveynleri çocuklarını okula kaydettirme konusunda ikilemde kalabilirler. Bazı aileler çocuklarının sınıfın büyüğü olmasının avantajlı olduğunu düşünürler ve yasalar elverdiği sürece okula başlama sürecini erteleyebilirler. Bazı aileler ise “erken kalkan yol alır” düşüncesiyle hareket ederek çocuklarını okula kayıt ettirirler. “dedi.
 
“Çocuğunuz sınıfın küçüğü mü yoksa büyüğü mü”?
Erişkin olunduğunda bizden 5-6 yaş büyük birisiyle kolayca arkadaşlık kurulabileceğini ve gelişimsel becerilerin çok da farklı olmadığını dile getiren Tanrıverdi sözlerine şu şekilde devam etti  “Aynı yıl Ocak ayında doğmuş bir çocuk ile yılın son aylarında doğmuş bir çocuk için söyleyemeyiz. Çünkü aynı sene içinde doğmuş olsa bile bu iki çocuğun zihinsel, fiziksel ve duygusal olgunlaşması arasında dağlar kadar fark olabilir. Fakat okula başlama yaşıyla başarı arasındaki ilişki konusunda araştırma sonuçları biraz karışık olsa da çoğu araştırma okula bir yıl geç başlamanın akademik başarıyı anlamlı düzeyde etkilemediği yönündedir.
 
Ayrıca Bahar Eriş ve Mümin Sekman’ ın “Çocuklar Nasıl Başarır” adlı kitabında da ekonomi profesörleri Kevin M. Kniffin ve Andrew S. Hanks’ in araştırmasına göre, okula 1 yıl geç başlayanların hayat boyu kazancı 138 bin dolar daha az çıkmıştır. Bu kişiler hayata daha geç atıldıkları için kazançlarını daha geç hak ediyorlar. Spor alanında ise durum daha farklıdır. Kanada Grand Valley Üniversitesi’nden Robert Deaner sporcularla ilgili bir araştırma yaparken sporcuların doğduğu ay ve kariyer basamağı arasında güçlü bir bağ olduğunu görüyor ve çalışma bu yöne odaklanıyor. Çalışma sonuncunda yıldız takımdaki oyuncuların %70’inin yılın ilk 3 ayında doğduğu, yılın son üç ayında doğan yıldız takım sporcularının sayısının ise %10’un altında olduğu bulunuyor. Bunun yanında senenin başında doğmak satranç için de bir avantajdır.”
 
“Her çocuk birbirinden farklıdır”
Gerek genetik, gerek çocuklara ayrılan zaman, ilgi ve çevresel faktörler gibi etkenler de çocukların gelişiminde farklılık yaratmaktadır. Aynı yıl Kasım ayında doğan bir çocuğun gelişimi Şubat ayında doğmuş yaşıtından ileride olabileceği gibi tam tersi de mümkün olabilir. Bu durumu çocuklarla bireysel olarak değerlendirerek karar vermek en doğru yoldur.
 
“Çocuğunuzun hazır olduğundan emin olun!”
Çocuğunuzun okula başlama yaşı geldiği zaman hazır olduklarından emin değilseniz ve çocuğunuzun bir okul öncesi kuruma devam ediyorsa, bu kurumdaki öğretmen ve rehberlik servisiyle bir araya gelip onların bu konudaki geri bildirimi alın. Bir diğer seçenek ise konunun uzmanı olan pedagogların uyguladığı okul olgunluğu değerlendirmelerinden yararlanın.
 
“Okul kayıt süreçleri”
Ülkemizde 72 ayını dolduran her çocuk ilköğretim kurumuna kayıt olmak ve 69-71 ay arasındaki çocuklarında kayıt yaptırmaları zorunludur. Fakat bu durumlar bazı nedenlerden dolayı ertelenebilir. 
 
Bu nedenler ise;
66-68 aylık çocukların okula başlaması zorunludur fakat yine aynı şekilde dilekçe ile ertelenebilir. 
60-65 aylık çocukların okula kayıt olmaları zorunlu değildir fakat aileler dilekçe vererek çocuklarını kayıt ettirebilirler. 
Aileler 60 aydan küçük çocuklarını ilköğretim kurumuna kayıt ettiremezler. 
 
guncelegitim.com