Esra ÜLKAR
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yabancı Dil Eğitiminin Sorunları' başlıklı panele katıldı. Panel öncesinde konuşan Bakan Selçuk, yabancı dil eğitiminin önem verilecek öncelikli konular arasında yer aldığını ifade etti. Okullar arasında imkan ve başarı farklılıklarının oldukça yüksek olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı, "Bu farklılıkları kapatmadan yolumuza devam ettiğimizde sınav baskısından kurtulmak gibi mümkün değil" dedi. Bakan Selçuk, konuşmasında şunları söyledi:
 
FELSEFİ BİR ZEMİN OLUŞTURMALI
 
"Önümüzdeki süreçte önem vereceğimiz konulardan biri yabancı dil eğitimi. Bu Türkiye'nin müzmin bir meselesi. Bu meselenin altından kalkabilecek bir birikimimiz olduğunun farkındayım. Belirli kurum ve aktörlerin bir araya gelmesiyle oluşacak iş birliği, görüş alışverişi sonucunda mesafe alacağımızı da düşünüyoruz. Son zamanlarda 2023 Eğitim Vizyonu'yla önümüzdeki üç yıl içerisinde hangi işleyişlerle ne şekilde yapacağına dair ortaya koyduğumuz bir dokuman. Bu çalışmanın temelinde yatan birkaç argüman var. Birincisi bir eğitim sisteminden bahsediyorsak bunun bir felsefi metni olmalı. Eğitim insanla ilgili bir kurum. Eğer biz felsefi zeminimizi kurmazsak, zemin olmadığında üzerine şekil yapma olasılığımız söz konusu olmayacaktır.
 
Türk eğitim sisteminin bu felsefi açılımını ortaya koyduktan sonra yapılması gereken bir başka şey bir sistem yaklaşımı içerisinde eğitim kurumunu ele almak. Bir başka argümanı konunun veriye dayalı yönetilmesidir. 
 
Okullarımız arası imkan ve başarı farklılıkları oldukça yüksek. Bu farklılıkları kapatmadan yolumuza devam ettiğimizde sınav baskısından kurtulmak gibi mümkün değil. Bizim Milli Eğitim Bakanlığı olarak yapmak istediğimiz şey, eğitimi bir kurum olarak ele aldığımızda ekonomi ve demokrasiyle birlikte ele almaktır. Eğitim eğer demokrasi ve ekonomiyle birlikte ele alınmazsa o zaman kendi başına kapalı sisteme dönüşür."

hürriyet