Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Şu anda Türkiye, 100 milyon doz Sinovac ile, 90 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Acet, "Pandemi ile mücadelede en etkili silahın aşı olduğu artık bu işler için mesai harcayan herkesin ortak görüşü haline gelmiş durumda" dedi.

Çocuklar için Pfizer-BioNTech aşısının incelemesine başlandı

Acet, yüksek oranlı aşılama kapasitesine ulaşmış ülkelerin sosyal hayatı özgüven içinde rahatlatmaya başladığını söyledi. "Peki, Türkiye'nin aşılama program nasıl ilerleyecek?", "İyi başlayıp mesafe kat eden, ancak bir süredir yavaşlayan aşılama süreci yeniden hızlanabilecek mi?" sorularını yönelten Acet, Bakan Koca'ya bu konularla ilgili sorular yönelttiğini ifade etti.

Temmuzda 14 milyon daha olmak üzere Ağustos ve Eylül'de bu rakamlar artarak 90 milyon doza kadar ulaşacak. Dün saat 15:30 itibarıyla Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı toplam aşılama sayısını gösteren tabloda durum şöyleydi:

  • Birinci doz aşılaması yapılanların sayısı: 14.500.636
  • İkinci doz aşılaması yapılanların sayısı: 10.269.701
  • Toplam yapılan aşı sayısı: 24.770.337

Bu rakamlar, aşılamada önemli bir mesafe kat ettiğimizi, ancak hedeflenen rakamların henüz epeyce gerisinde olduğumuzu gösteriyor.

Sinovac ve BioeNTech'in yanı sıra Rus yapımı Sputnik aşısı için de 50 milyon dozluk anlaşma yapılmış durumda.

Sözleşmesi yapılan aşıların tümünün Türkiye'ye geldiği düşünülürse, (Sinovac: 100 milyon doz, BioNTech:90 milyon doz, Sputnik:50 milyon doz) toplamda 240 milyon doz aşıya ulaşılabileceğimizi, bunun da Bakan Koca'nın dediği gibi Türkiye nüfusunun takriben üç katına tekabül ettiği söylenebilir.

Bütün bu bilgiler, Türkiye'nin aşılama programının hızlanmasının önünde bir engel olmadığına işaret ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca görüşmemizde, biraz da bu tablonun verdiği özgüvenle, 'Yaz döneminde 18, belki de 16 yaş üstü herkesin aşılanabileceği' bilgisini paylaştı.

Böyle bir hedefe ulaşılabilirse, 3,4 ay içerisinde, nüfusun yüzde 70'ine yakınının aşılanması mümkün olabilecek.

Eğer bu başarılabilirse Türkiye, yaz aylarını daha rahat geçirebilecek, sonbahara ise, yeni kısıtlamalara ihtiyaç duymadan girebilecek."

Yeni Şafak