Çocukların bakımında kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediği gibi, sağlıklarını da riske atıyor.

Her anne baba üzerine titredikleri çocukları için ellerinden gelen her türlü önlemi alıyor. Ancak ‘doğru’ sanılan ‘yanlış’ bilgiler çocukların bakımında yapılan hatalar onların gelişimlerini etkiliyor. Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, ebeveynin çocukların bakımında en sık yaptığı 7 hatayı ve bunların yol açtığı sorunları aktardı:

Hata 1: Sık ağlaması sonucu anne sütünün yetmediğini düşünerek mamaya başlamak

Doğrusu: Anne sütü 0-6 ay boyunca tek başına verildiğinde bebeğin büyüme ve gelişimini sağlayacak kadar yeterli salgılanıyor. Anne sütü tek başına bebeğe ayda ortalama 600-900 gram arasında kilo kazandırabiliyor. Bebek düzenli tartılmadan, her ağlaması açlık sanılarak  mamaya geçilirse, anne sütü giderek azalıyor. Çünkü bebek daha kolay alınan ve daha tatlı olan bu besine kolaylıkla alışabiliyor ve daha az emdiği için anne göğsünde süt yapımı azalıyor.
 
Hata 2: Ateş yüksek ve düşmüyorsa hemen antibiyotiğe başlamak

Doğrusu:
Çocukluk çağı ateşlerinin çok büyük bir kısmı viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşur, bunlar da en az 3 gün, hatta bazen 5-7 gün ateşle seyredebilir. Virüs enfeksiyonlarında antibiyotiklerin yeri yok. Dolayısıyla gereksiz yere antibiyotik vermek sadece antibiyotik direncine neden olmakla kalmayıp, çocuğun bağışık sisteminde çok önemli rol oynayan probiyotik bakterileri yok ediyor.
 
Hata 3: İştahsız bebek ve çocuklara televizyon karşısında yemek yedirmek

Doğrusu: Çocuk yemeği sofrada ve aile bireyleriyle beraber yemeli. Mutlaka yemek yesin diye televizyon karşında ağzına konan lokmalar farkına varmadan çocuk tarafından birer ikişer yutuluyor. Çocuk ne yediğinin bilincinde olmadığı için tat ve lezzet almıyor. Bu da iştahını açmak şöyle dursun, sadece kliplere ve reklamlara  bakma alışkanlığı geliştirerek asosyal olmasını teşvik ediyor, hatta dil gelişimini bozuyor.
 
Hata 4: Üşütmesin diye çocuğu çok sıkı giydirmek veya ev ısısını 24-25 derecelerde tutmak

Doğrusu: Kışın aileler çocuklarını üşütmekten korkuyor, terlettirecek kadar sıkı giydirip oda ısısını artırıyor. Bu da fazla terlemeye, sıvı kaybına, isilik ve pişiklere, cilt enfeksiyonları ile huzursuzluğa yol açıyor. Fazla giydirmeyin ve oda ısısı 21-22 dereceyi geçmesin. Sadece banyo sırasında mekan ısısını 24-25 dereceye ayarlayın.
 
Hata 5: Yatağa yatmadan hemen önce  özellikle süt, bazen de meyve, meyve suyu, kek, kurabiye vermek ve yatırmak.

Doğrusu:
Yatağa yatmadan 1,5 -2 saat önce su hariç, yeme içme eylemini bitirin ve çocuğunuzu midesi boşken yatırın. Özellikle 2 yaşından sonra bu alışkanlığı kazandırın. Çocuğunuz hem sabah aç kalkar ve kahvaltı öğününü daha güçlü yapar, hem de reflü riski önlenir.
 
Hata 6: Hafif ateşlenmelerde hemen ateş düşürücü ilaç vermek

Doğrusu: Aslında ateş organizmayı korumaya yönelik bir fizyolojik olay olarak tanımlanıyor. Ancak pek çok aile çocuğa zarar vereceğinden çok korktukları için hafif, hatta elle bakıldığında ateşi olmadığı halde bile ateş düşürücü veriyor. Bu durum vücudun savunmasını bozabileceği için özellikle 6 yaş üstü çocuklarda ateş 38, hatta 38,5 dereceye varmadan ilaç verilmemeli. Bu hatalar hem gereksiz ilaç kullanımı ve ilaç toksisitesini arttırıyor, hem de gelişebilecek bir hastalığın tanısını güçleştirebiliyor. Ayrıca bağışık sistemin çalışmasını da bozabiliyor.

Hata 7: Bebekleri güneşlendirirken güneş kremi sürmek

Doğrusu: Bebeğinizi güneşlendirirken güneş kremi sürmeyin. Yaz boyunca sabah  saat 09.00-10.00 ve akşamüstü 16.00-17.00 saatlerinde ve sadece 10’ar dakikadan günde toplam 20 dakika düzenli bir şekilde kremsiz güneşlendirin. Böylece bebeğinizin vücudunda bir kış yetecek kadar, D vitamini oluşur.