Danıştay, bu yönetmeliğie ilişkin olarak açılan iki ayrı davada, bazı maddelerin yürütmesini durdurmuştur.

Aşağıda yer alan kararda, Danıştay 2. Dairesinin başka bir kararına atıfta bulunulmakta olup, bu karar, yayınlamış olduğumuz karardan daha önemlidir. Atfıta bulunulan karar; Danıştay 2.Dairesinin 2011/1488 Esas Nolu Eğitim-Sen’in açtığı Dava Dosyasına verdiği yürütmeyi durdurma kararıdır. Bu kararda yönetmeliğin 2.maddesinde yer alan

“Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî fen liseleri, sosyal bilimler liseleri öğretmenleri ile güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenlerinin seçimi ve atamalarına ilişkin usul ve esasları kapsar.”

hükmünün yürütmesi, eksik düzenlemeden yani ANADOLU LİSELERİNİN kapsama alınmamasından durdurulmuştur.

Asıl dikkat edilmesi gereken husus burasıdır.

MEB’in bu düzenlemesinin yürütmesini durduran Danıştay 2.Dairesi, kararda;

Anadolu Liselerinin kuruluş amacının Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri gibi Genel Liselerden farklı olduğunu, her birinin öğrencilerinin sınavla belirlendiğini bu nedenle öğretmenlerinin de aynı şekilde belirlenmesi gerektiğini değerlendirmiştir.

Bu kararın sonuçları ağır olacaktır. MEB’de adeta şok etkisi yaratacaktır çünkü;

1- 19.12.2010 tarihinden bugüne kadar Anadolu Liselerine yapılan sınavsız öğretmen atamalarını etkileyecektir.

2- Anadolu Liselerine Yönetici atamalarını bir süredir durduran MEB son yayımladığı 09.08.2011 tarihli değişiklikle bu okullara da atamanın yolunu açmıştı. Bu değişiklik de aynı şekilde etkilenecek ve Anadolu Liselerine de Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde olduğu gibi Anadolu Lisesi Öğretmenleri bu kurumlara öncelikli atanacak şekilde düzenlenmesi gerekecektir.

3- Rotasyon sürecinin başladığı bu süreçte hesaplar alt üst olabilecek MEB’in düzenleme yapması zorunluluk kazanacaktır.

4- MEB Anadolu Liselerine bırakın sınavsız atamayı İlk Atama yoluyla dahi atama yapmış ve şimdi yapacağı atamalarda da bu okulları kontenjanlara yansıtmıştır.

Bilindiği üzere MEB’in bu karara Dava Daireleri kurulunda itiraz hakkı vardır. MEB’in bu itirazı yapacağı kuşkusuzdur.

MEB Hukuk Müşavirleri başta olmak üzere tüm yetkilileri konuyu ivedilikle değerlendirmeli ve konu ile ilgili bir yol haritası çizilmelidir.

Bu yol haritasının ileride kaos yaratacak şekilde şekillendirilmemesini ümit ediyoruz…

Saygılarımla…

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi


NOT:Konu ile ilgili 2011/1486 Esas Nolu Karara dayanarak yapılan bazı yorumlarda;