Ahmet Ümit 'in "Sultanı Öldürmek " kitabının ana karakteri Tarih Profesörü Müştak, roman boyunca henüz yaşarken sürekli kendisini eleştiren babasının, ölümünden sonra da hayaletinden kurtulamaz. Bu durum profesörün hayatını ve kararlarını derinden etkilemeye devam eder.

 

Hayatımızda vardır böyle profesörün babası gibi insanlar. Şöyle gözünüzü kapatıp bir düşünün, hemen anlarsınız söz ettiğim kişi ya da kişileri.

 

Böyle insanlardan oluşan bir gurup okulların pandemi nedeniyle kapatılmasını gerekçe göstererek öğretmene saldırdıkça saldırdı. Bunu yaparken de akılları sıra köylü kurnazlığı yapıp kamuoyunun damarına basarak "Asker, polis, sağlıkçı görev başında, öğretmenler çalışmadan maaş alıyor, okullar açılsın" gibi bilimsellikten, pandemi kurallarından ve seyrinden uzak, kötü kötü kıskançlık, fesatlık kokan cümlelerle bir itibar cellatlığına soyunmuş durumdalar.

 

1. Merak etmeyin, öyle sizin düşündüğünüz gibi " Öğretmenlere çalışmadan maaş vermek için yanıp tutuşuyorduk, pandemiyi fırsat bilip bu hayalimizi gerçekleştirelim" diyen herhangi bir kişi ya da kurum yok. İnanmayacaksınız ama durum sadece pandemi gereği.

 

2. Diyelim ki ülkede hiç hasta kalmadı, ya da terör ya da savaş durumu, ya da suç kalmadı, bu asker, polis ve sağlıkçıları örnek gösterenler inanın bu kezdi onlara saldırır. Çünkü mesele üzüm yemekten çok başka bir yerdedir

 

Ümit DEVECİ