Sayın bakanımız müfredatı hafifletmekle övünüyor. Müfredat hafif, çocukların çantaları hala çok ağır. Sağlıklı bir gelecekleri için çocukların ağır okul çantalarının yükünden kurtulmaları gerekiyor.
Özellikle büyüme çağındaki öğrenciler için ciddi sağlık sorunlarına yol açması kaçınılmaz. Bu sorunlar, sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da çocukları olumsuz etkilemesi olası…
Araştırdığım kadarıyla uzmanlar, ‘’ergonomik, hafif ve geniş tabanlı çantalar tercih edilmeli, çantanın ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının %10'unu geçmemelidir’’ diyor.
Çok fazla kitabın çantaya konulması ile ağırlaşan çantalar, omurgada eğrilikler, disk kaymaları ve bel ağrıları gibi sorunlara neden olabilir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda omurganın henüz tam olarak gelişmemiş olması, bu riskleri artırır. Omuz, boyun ve sırt kaslarında yol açabilir. Çocukların duruşlarını bozarak, kamburluk gibi kalıcı sorunlara neden olabilir.
Ağır çanta taşımak, çocuklarda stres yaratabilir. Hatta okula gelmemek istememe gibi olumsuz bir tutum geliştirmelerine neden olabilir.
Bir ilkokul öğrencisi kendi ağırlığının nerdeyse üçte biri ağırlığındaki çantayı sırtlayıp okul yoluna düşüyor. Çoğu zaman anne ve babaları yardım ediyor ancak çocuk bu çantayla -yaygınlaşan apartman tipi- okulun merdivenlerinden düşmeden çıkmak zorunda…
Veliler, ders programını takip ederek sadece öğretmenin istedikleri ders materyallerinin çanda içeresinde yer almasını sağlamalıdır.
Ders kitaplarının bölünerek iki kitap halinde basılması Bakanlık tarafından atılmış olumlu bir adım ancak yeterli değil. Belki yardımcı kaynak setlerinde olduğu gibi fasikül sistemine geçilirse sorun büyük oranda çözülür.
Pek çok okulda öğretmenlerin gayreti ile dersliklere öğrencilerin kitaplarını bırakabilecekleri dolaplar yaptırılmaktadır. Amacımız kalıcı bir çözüm ise bu uygulamanın tüm okullara yayılması için Bakanlığın ivedilikle harekete geçmesi gerekiyor.