Mavi Balina soyu tükenme noktasına gelmiş Dünya’nın gelmiş-geçmiş en büyük memelisidir.  Oyunun isminin mavi balina olmasının nedeni balinaların karaya vurarak intihar etmeleri. Aslında bir oyun olduğu tartışılır çünkü oyun dediğin şey, daha iyi vakit geçirmek, eğlenmek için oynanır. Verilen sıra dışı görevleri yerine getirip ölüme sürüklenmek için değil. Alpay Cavlak yazdı...

Bildiğimiz oyunların aksine Mavi Balina bilgisayara, telefona kurulan ya da çevrimiçi oynanan bir oyun değil. Kurbanların daha çok, Whatsapp gibi iletişim uygulamaları ve diğer sosyal medya ağları üzerinden "hashtag (#)" işareti kullanılarak bulunduğu söyleniyor. İlk bakışta "challange (meydan okuma)" diye bilinen ‘’beceri ve cesareti sınayan oyunları’’ andırıyor. Oyuna dahil olan çocuklara, yöneticiler aşama aşama sıra dışı yeni görevler vererek kendisini kanıtlamaya zorluyor

Bu tuzağa daha çok ergen dönemdeki gençler, ailesiyle arkadaşlarıyla sorun yaşayan çocuklar düşüyor. Hipnotize olan bu çocuklar oyundan çok, bu sanal zorbalık kurbanı oluyorlar. 

Mavi balina tuzağına düşen çocuklara, herkesin uyuduğu bir saatte kalkması söyleniyor. Gerilim müziği gibi hipnoz yöntemleriyle çocuk etki altına alınıyor. Sonra derin olmayacak şekilde kol ve bacakların kesilmesi, kollarına balina resmi kazıması, çevresindekilere öfkeli davranma, bütün gün kimseyle görüşmeme gibi şeyler yaptırılıyor. Hatta raylara gidip oturma, mezarlıklara gece vakti giderek selfie paylaşma, binanın çatısında en uçta ayakta durma ve son olarak da intihar etmesi gerektiği söyleniyor.

Önceki görevlerin adım adım intihara hazırlama niteliği taşıdığı görülüyor. Her görevin sonunda fotoğrafla "yöneticiye" bir kanıt yollanıyor. Oyunun bir noktasında oynayan kişinin çıplak fotoğrafları alınarak sonradan tehdit edildiği farklı yerlerde yazıyor.

Görevler yapılmazsa "annen ölecek", "çıplak fotoğrafını herkes öğrenecek" gibi tehditlerle kurbanın gün geçtikçe psikolojisi bozuluyor ve uygunsuz davranışlara zorlanıyor.

Mavi Balina nasıl ortaya çıktı? 

“Mavi Balina Challenge” olarak da bilinen bu oyun türü kurbanlarını sosyal medya aracılığıyla buluyor. İddialara göre oyun 50 bölümden oluşuyor ve son bölümde oyuncunun intihar etmesi isteniyor.

Mavi Balina, ilk olarak 2013 yılında "VKontakte" isimli sosyal ağda yer alan “ölüm grubu” isimli bir grup üzerinden yayılmaya başladı. Oyun sebebiyle ilk intihar 2015 yılında gerçekleşti. Mavi Balina’yı okuldan atılan bir psikoloji bölümü öğrencisi olan Philipp Budeikin'in yazdığı bilinmektedir. Oyun nedeniyle “onlarca çocuğu intihar etmeye teşvik etmek” suçundan tutuklanan Budeikin, “Toplumu biyolojik atıklardan temizlemek” amacıyla oyunu yaptığını söylemiştir.

Mavi Balina tuzağından çocuklarımızı nasıl koruruz?

BTK tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde “Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette yalnız bir şekilde geçirdikleri süre artıyor. Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların güvende oldukları anlamına gelmiyor.”

Ebeveynlerin öldüren oyun için aşağıdaki maddelere özellikle dikkat etmesi gerekiyor;

  • Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.
  • Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.
  • Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.
  • İnternet ortamında bilinmeyen yabancılara karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır.
  • Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olup, çocuklarının internet adımlarından haberdar olmalılar."

Son olarak şunu da ekleyelim: Çocuk daha yürümeye bile başlamadan önce eline, sırf “beni rahat bıraksın” diye telefonu, tableti tutuşturan ailelerin yaptığı, çocuğun zamanla mavi balina, momo ve benzeri oyunlara yönelmesine zemin hazırlar. İnternetten gelebilecek her türlü tehlikeye davetiye çıkarmış olur.

Alpay Cavlak
Eğitimci Yazar