Bazı olaylar vardır, tarihi değiştirir. Bazı olaylar vardır, insanı değiştirir. Bazı olaylar vardır, toplumu değiştirir. Bazı olaylar vardır ki, hepsini birden yapar. Bugün daha iyi anlıyoruz ki, öyle bir olaydır Samsun’a çıkmak.

Samsun’a çıkmak demek; Sabah okuluna gitmek için Ayşe kızın, Elif Öğretmen’in, Başak Hemşire’nin, Doktor Cemre’nin evden çıkması, Mardin Savur’dan yedi çocuklu bir aileden Aziz Oğlan’ın Nobel Kimya Ödülü seviyesine çıkmasıdır. Samsun’a çıkmak kadının erkekle aynı seviyeye çıkması, tebaadan Milli İradeyi gerçekleştiren yurttaş olma kürsüsüne çıkmak demektir. Samsun’a çıkmak demek, kendi kaderini belirleme iradesini tüm emperyalist güçlere haykırmak üzere daha yükseğe çıkmak demektir. Hem de bunu cinsiyet, yaş, ırk bakılmaksızın tüm yurttaşlarla beraber yapabilmek demektir.

İşte bu yüzden bilim adına, çağdaşlık adına, aydınlık adına atılan her adım, açılan her kapı, Samsun’a yeniden çıkmak gibidir.

Covid-19 virüsünü yendikten sonra dana kesip ziyafet vermek üzere davet ettiği kalabalıkla vaka sayısını arttıran yurdum insanı, test sonucu pozitif çıktıktan sonra hastaneye yatmadan önce konu komşu ,eş dostla vedalaşan vatandaş, topluca cenaze namazı kıldıran imam efendi,taziye çadırı kuran Muhtar Emmi, okuyup üfleyerek Corona virüsü iyileştireceğini iddia ederek vaka sayısını tek başına tırmandıran teyze, bu üfürükçü teyzeye inanan ve üfürülmek için sıraya giren akıl küpleri; 100 yıl+1 oldu. Daha önemli bir işiniz yoksa; Haydi, bu yıl hep birlikte çıkalım artık Samsun’a.

Mustafa Kemal Atatürk ve tüm yol arkadaşlarına saygı ve minnetle.

Ümit DEVECİ(Okur-Yazar)
guncelegitim.com