Macera Başlıyor
 

Birinci sınıflar için yüz yüze eğitime kısa bir süre kaldı. Kalan bu süre içinde okul hazırlıkları hem öğretmen hem öğrenci ve veli cephesinden hazırlıkların yoğun olarak yaşandığı bir dönem oluyor. Bu süreçte yapılacak hazırlıklar önemli. 1. Sınıf öğretmenleri velilerinden gerekli olacak malzemeleri liste olarak çoktan verdiler.

 

Peki, söylenmemiş ne kaldı? Nelere dikkat edelim?
 

Anne, babalar;

Çocuğunuza okulda kullanacağı ders araçları alırken, kaliteli, sade ve kullanışlı olmasına özen gösteriniz. Gösterişten uzak kalınız. Unutmayınız ki çocuğunuz aynı sınıfı paylaştığı arkadaşlarıyla eşit bir konumda olacaktır. Sınıfta olması gereken bu eşitliği gösterişli giysiler ya da diğer malzemelerle yıpratmayınız.
 

Bu yaş gurubunun dikkat süresi kısadır. Çok dar zaman aralıklarında öğrencinin maksimum dikkatini yakalayabiliyoruz. Bu yüzden alacağınız okul araçlarının hiçbiri oyuncak formunda olmamalıdır. Öğrencinin ders saati süresince etkinliğe odaklanması gereken sürede dikkatinin araba şeklinde kalemliğe, arkasına süs ya da kukla takılmış kalemine, roket şeklinde tasarlanmış suluğuna kaymasını istemeyiz. Tek beklentimiz çocuğun ihtiyaç duyacağı eksikleri karşılayacak basit, kullanışlı, sağlıklı ürünler.
 

Aldığınız her ürüne çocuğunuzun tanıyacağı şekilde adını, soyadını yazınız. Pandemi kuralları gereği her çocuğun kendi eşyalarını kullanması önemlidir.
 

Birinci sınıfı çocuğunuza bir oyun, eğlence sınıfı olarak sunmayınız. Akademik eğitim hayatının en önemli sınıfıdır ve hayal kırıklığının şiddetli yansımalarının yaşanması muhtemel bir dönemdir.
Süreç içinde çocuğunuzda çeşitli gerekçelerle okula gitmek istememe durumu ortaya çıkarsa evde çocuğunuzun yapmayı sevdiği etkinliklerden uzak tutunuz. Unutmayınız; Çocuğun okula devamını sağlamak sizin sorumluluğunuz.
 

Sabahları çocuğunuzu okula uğurlarken vedalaşmayı, okul dönüşü evde karşılamayı abartılı yapmayınız.

Uzun zamandır yaşadığımız ve şiddeti artarak devam eden pandemi döneminde Maske, Mesafe ve Temizliğin önemini kavramaları ve buna uygun davranabilmeleri en değerli beceri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüz yüze eğitimin başlayacağı güne kadar evde bu eğitimleri çocuğunuza mutlaka veriniz. Unutmayınız; çocuk yetiştirmek bir ekip işidir ve ekibin her parçası işini en iyi yapmak durumundadır. Takımda bir kişi hem savunma hem hücum organizasyonu, emde skor yapamaz. Doğru şartlar hazırlanır, doğru paslar atılırsa, skor yapma işi bizde.
 

Bu yaş gurubunun hayal gücü zengindir. Anlattığı bazı hayali olayları yanlış değerlendirip "yalan" olarak değerlendirmeyiniz. Çocuğunuzu dinleyiniz ve olası şüphe uyandıran durumlarda öğretmeni ile görüşmeyi ihmal etmeyiniz. Görev yaptığım okulların birinde babasının üzerine koşup, sarılarak arabasına bindirdiği bir çocuğu gören başka bir çocuğun " çocuk kaçırıldı" iddiası üzerine telaşla sınıflarda eksik çocuk aradığımızı bilirim.
 

Okul dönüşü çocuğunuzla gününü konuşunuz. Çocuk yaşadığı günün ve okula gidiyor olmasının önemsendiğini bilirse, önem verir.
 

Süreç içinde çocuğunuzu ne kendi kardeşleriyle ne de başka çocuklarla kıyaslamayınız. Okuma -Yazma sürecinin hangi tarihte gerçekleşeceği gibi bir durum yoktur. Birinci sınıfın herhangi bir zaman diliminde gerçekleşebilir. Herkesten önce bu beceriyi kazanmak bir dahiliğin emaresi olmadığı gibi, zekâ geriliğine de işaret etmez. Her çocukta farklı zamanda gerçekleşebilir.
 

Değerli Meslektaşım;

İlk gün öğrencilerinizi karşılarken tüm birinci sınıf boyunca sürdüremeyecekseniz, abartılı seremonilerden ve abartılı hediyelerden kaçınınız. Çocuklar nereye, ne için geldiklerini bilmeliler.
Kendi başarımızı çocuk üzerinden gerçekleştirmeye, farkımızı ve çalışkanlığımızı herkesin görmesi adına çocukları bunaltmayınız. Gereksiz yoğunlukta ve aşırı miktarlarda ödevlerle çocuğu bunaltmayınız. Anne ve babanın evde ödev yaptıran, ödev takip eden birer öğretmene dönüşmesine neden olmayınız. Önemli bir öğrenme engeli yoksa her çocuk okuma yazma öğrenir. Unutmayınız; İyi öğretmen, kendi çocuğuna istediği öğretmeni başkalarının çocukları içinde yapandır.

Sevgili çocuklar;

"Gerçek mucize ilkokulda iyi bir öğretmene denk gelebilmektir" derler. Umarım her biriniz tüm okul hayatınızda böyle bir mucizeye tanıklık edersiniz.