Aile birliği anayasal bir haktır. Aile kutsaldır. Aile toplumun temel taşıdır. Aile her şeydir.

Her ikisi de sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu atama hakkı 365 günü dolduran öğretmenlere verilmektedir. Her sene MEB 30 Eylül tarihi itibariyle 365 günlük çalışma süresini tamamlayan öğretmenlere bu hakkı variyordu. Bu sene tarih 10 Eylül olarak değiştirildi.

Biz 2020 Eylül'de atanan hiçbir öğretmen başvuru yapamıyoruz. Çünkü atamalarımız 1 Eylül 2020 tarihinde yapıldığı halde Milli Eğitim Bakanlığı atama kararnamelerimizi geç gönderdi ve en erken 21 Eylül 2020 tarihinde görevimize başlayabildik.

İki yanlış bir doğru etmez. Hem kararname geç gönderildi hem de bu gecikme eş durumu hakkımızı ihlal etti. 2020 ve 2019 yıllarında yapılan eş durumu tayinlerinde de 30 Eylül ibaresi yer aldı. Hatta 2021 yılında açıklanan ilk takvimde de yine 30 Eylül ibaresi yer alıyordu. Ancak bakanlığın 26/08/2020 tarihli yazısında bu ibare değiştirilerek 10 Eylül’e çekildi.

Yani kısacası verilen hak geri alındı. Şimdi vicdanlarınıza soruyoruz; bu vatana, millete hizmet eden evli öğretmenlerin ayrı illerde çalıştırılması reva mı? Anayasanın 41. Maddesi ile güvence altına alınan aile birlikteliğinin ihlali yasal mı? Bu durumun sorumluları evlerine gittiğinde vicdanları rahat bir şekilde eşleri ve çocukları ile vakit geçirebiliyorlar mı?  Sesimizi duyan yok. Sendikalara iletiyoruz. Bekleyin diyorlar. Bakanlığa soruyoruz bekleyin diyorlar. Herkes bizi oyalıyor. Bir yetkiliye ulaşabilmek adına çok uğraştık ama emeklerimiz sonuçsuz kaldı. Kamuoyunun vicdanına seslenip destek istiyoruz.

Zaten 1 yıldır ailelerimizden ayrıyız. Beklemekten yedik bitirdik kendimizi. Yüzlerce aileyi bu şekilde mahvetmeye gerek yok. Beklemeye gücümüz kalmadı. Çoğumuz çocuk bekliyor. Çoğumuzun eşi tek başına doğum yapacak. Acil bir durumda eşinin yanında olamayacak. Bakanlık olarak bir yıl kuralı var ve biz 30 Eylül 2021 itibari ile bu kuralı yerine getirmiş oluyoruz. Ama verilen hak geri alınıp bir yazı gönderiliyor ki kimse eşine, çocuğuna kavuşamıyor. Herkes 11 günle kaçırıyor.

Ve en çok zorumuza giden durum; biz 1 Eylül 2020'de atandık atanmasına fakat kararnamelerimiz 18 gün geciktirildi. Yani kararnamelerimiz 18 gün gecikmese biz yine eş durumu yapabilecektik. Kısacası biz bir yıldır bekliyoruz. Bu durumu kabul etmiyoruz. Eş durumu yapabilmek için ne gerekiyorsa biz öğretmen aileler için yapmalısınız. Her sene yaptığınız gibi 30 Eylül tekrar baz alınsın.

Not: Bu yazı bir basın açıklaması değil bir hak talebi ve beklentisidir.

Aile Birliği Mağduru Tüm Öğretmenler

#30eylulailebirligi

Sizlerden ricamız sesimizi duyurmaya yardımcı olmanız. Bu yazıyı paylaşmanız