Ticari kazanç kaybı tazminatı trafik kazasına karışan ticari araç sahipleri, sürücüleri tarafından araştırılan konuların başında gelir. Burada ilk olarak değer kaybı ile kazanç kaybının aynı anlamı taşımadığı fark edilmelidir.

Çift yönlü bir trafik kazası ardından, az kusurlu ya da kusursuz tarafa değer kaybı tazminatı ödenir. Kaza ardından otomobilin bakımı mükemmel gerçekleştirilse de artık sahibi satmak isterse normal ikinci el fiyatından düşük rakamlar sunulur. Dolayısıyla değer kaybında azalma meydana gelir.

Bunu alabilmek için kişi sigorta şirketine gidebilmekte yahut mahkemeye giderek dava sürecini başlatabilmektedir. Kazanç kaybı ise yine trafik kazası sonrasında, otomobilin tamir gördüğü süre kapsamında işletilememesi, kullanılmaması sonucunda meydana gelen maddi kaybı gösterir.  Taksi, servis, dolmuş gibi araçlar bu sınıfta yer alır.

Ticari Kazanç Kaybı İçin Nereye Gidilir?

Değer kaybı kazanç kaybıyla karıştırıldığı için başvurularda sürekli sorunlar yaşanır. Bu nedenle ticari kazanç kaybı tazminatı için gidilebilecek yerler büyük önem taşır. Burada ilk önce nereye gidilmemesi gerektiği bilinmelidir. Zira buraya gitseniz de alacağınız sonuç negatif olacaktır.

Değer kaybı almak için kişiler ilgili sürücünün sigorta firmasına gidebilir ve burada ödeme alabilir; ancak kazanç kaybı için aynı şey söz konusu değildir. Bu nedenle dikkatli olunması şarttır. Ayrıca kusur konusunda da bir farklılık vardır.

Değer kaybı müracaatının olumlu olması için kusursuz ya da az kusurlu olması gerekir. Lakin kazanç kaybı alabilmek için tam kusurlu olmamak aranır. Bu yönüyle bir değişiklik bulunur.

Ticari Kazanç Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Sigorta şirketlerinden ticari kazanç kaybı tazminatı alınamayacağı için doğrudan aracın ruhsat sahibinden veya otomobil sürücüsünden talep edilmesi aranır. Bu nedenle dava açılabilir. Bu süreç için bir dilekçe ve gerekli evraklar tamamlanmalı, eksiksiz şekilde mahkemeye teslim edilmelidir. İlgili evraklar arasında kaza tespit tutanağı olmasına da özen gösterilmelidir.

Mahkeme, dava süresinde bilirkişi ve meslek kuruluşlarının görüşlerine gerektiği durumda başvurabilir. Tazminat kapsamında hesaplamada da bazı bilinmesi gerekenler vardır. Bir takım zorunlu giderler düşürülür. Yakıt zorunlu giderler arasında bulunması nedeniyle, hesaplanmayabilir.

Ayrıca tazminatın oranı da kusur kapsamında ele alınmaktadır. Bilirkişi tarafından hazırlanarak mahkemeye verilen rapor dava sürecinde büyük önem sahibidir.

Ticari Kazanç Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Hem değer kaybı hem de ticari kazanç kayıplarında zaman aşımı büyük bir önem sahibidir. Kişi haklı olsa da zaman aşımı meydana gelirse, artık başvurular gerçekleştirilemez. Bu sürenin kaçırılmaması için dikkat edilmesi şarttır.

Kazanç kaybı zaman aşımı bu bakımdan iki yıldır. Dolayısıyla bu süre kapsamında usulüne uygun bir şekilde gerekli müracaatlar yapılmalıdır. Eğer buna önem verilmez ve iki yıl geçerse artık hak iddiası yapılamayacağı da unutulmamalıdır. https://degerkaybibasvuru.net/ vasıtasıyla kazanç kaybı için başvuruları kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.