Seçim görevini devretmek isteyen öğretmene gözaltı...

Yaşadığı sağlık sorunu sebebiyle yerel seçimlerde kendisine verilen sandık görevini eşini devretmek isterken hakime hakaretten gözaltına alınan öğretmen hayatını şokunu yaşadı.

Seçim görevini devretmek isteyen öğretmene gözaltı...

Çağdaş Kocaeli Haber Sitesinden Ayşe Aydın Ceyhan'ın haberi şöyle;

Olay, 6 Mart’ta Gebze Adliyesinde yaşandı. 31 Mart 2024 mahalli idareler seçiminde sandıkta görevlendirilen M. L. isimli matematik öğretmeni, yaşadığı sağlık sıkıntılarından sandık görevini Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni eşine devretmek istedi. Bunun için ilçe seçim kuruluna giden öğretmen çifte görevliler bu sorunu hakimin çözeceğini ifade etti. Hakimin yanına gidip derdini anlatmak isteyen çifte iddialara göre Hakim M. hakaret etti ve çifti odadan kovdu. Akabinde Hakim M.’nin isteğiyle öğretmen çiftin ifadesi alındı. İfadesi alınan Öğretmen M.L. geceyi nezarette geçirirken eşi evine gönderildi.


Olayı anlatan Eğitim Bir Sen Kocaeli Şube Başkanı Şahin Yaşlık, şu ifadeleri kullandı:

‘SAĞLIK SORUNLARI VARDI’
Olay 06.03.2024 tarihinde saat 14 sularında Gebze Adliyesinde yaşandı. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçiminde sandıkta görevlendirilen M. L. isimli matematik öğretmeni, yaşadığı ağır sağlık sıkıntılarından dolayı devlet işlerinin aksamaması adına görevini yine memur olarak görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni eşine devretmek istedi. M.L.’nin sol ön çapraz bağ yırtığı, sol diz menisküs yırtığı, boynunun sol kısmında ödem ve fıtık başlangıcı ile sağ omuz yırtığını belirten MR raporuyla ilgili ilçe seçim kuruluna giden öğretmen çiftten dilekçe istendi. Öğretmen M.L. geçen 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde yine aynı raporlarla iade dilekçesi yazdıklarını fakat sonucun değişmediğini söyledi.

‘HAKİM HAKARET EDEREK ODADAN KOVDU’
Seçim kurulundaki yetkililer, kendilerinin durumu değiştiremeyeceklerini Hakim M.’ye giderek Hakim M.'nin tepkisiyle karşılaştı. Öğretmenin sağlık sorunlarının ciddiyetini anlatma çabasına karşın Hakim M. öğretmeni azarlayıp odayı terk etmelerini istedi. Eşinin ağladığını gören A.L. durumu kendisinin anlatma çabasına, Hakim M. daha şiddetli karşılık vererek hakaret ve aşağılamayla öğretmenleri odadan kovarak güvenliklerle yaka paça dışarı attırdı. Olayın şokunu atlatamayan çift, adliyeden ayrılarak evlerine gitti fakat daha sonra seçim kurulundan aranarak Gebze Adliyesine gelmelerini aksi takdirde polis zoruyla alınacakları söylendi. Bunun üzerine adliyeye giden öğretmenler burada uzun bir bekleyişten sonra polisler tarafından adliyenin girişindeki polis güvenlik odasında alıkonuldular.

‘ÇOCUKLARI OKULDA MAHSUR KALDI’
Öğretmenler, kreşe giden küçük çocuklarının olduğunu, Gebze'de çocuğu alacak akraba ve tanıdıkların olmadığını söyleseler de öğretmen çift, bir suçlu gibi muameleye maruz kalıp gözaltı devam etti. Mesai bitimi sonrası öğretmenler karakol polislerinin gelmesiyle Gebze Fatih Hastanesine götürülüp sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından Gebze Mutlukent Karakoluna getirilen öğretmen çifti gece geç saatlere kadar beklettiler. Bu sırada kreşe giden küçük çocuklarını kimse almadığı için önce saatlerce anne ve babasını bekledi daha sonra öğretmeninin, arayıp durumu öğrenmesiyle küçük kız çocuğuna sahip çıktı ve evine götürdü. Küçük kız çocuğunun yaşadığı travma annesinin, ifadesi alındıktan sonra gece geç saatlerde serbest bırakılmasıyla son buldu.

‘EĞİTİM CAMİASI DERİNDEN YARALANMIŞTIR’
Gözaltına alınan A.L. İfadesi alınmayıp nezarete atıldı. Okul müdürü, Eğitim-Bir-Sen Çayırova İlçe Başkanı ve birçok meslektaşı olayın duyulmasıyla karakola akın etti. Eğitim-Bir-Sen Kocaeli Şube Başkanı Şahin Yaşlık olayı öğrenmesiyle gece yarısı sendika avukatıyla karakola geldi. Avukat, mağdur öğretmenle görüşüp gözaltı kararının hukuka aykırı olduğunu beyan eden bir dilekçeyle nöbetçi savcılığa başvurdu ama nafile! Nöbetçi savcının yerinde olmaması nedeniyle bir eğitim neferi öğretmen, geceyi gözaltında geçirdi. Bu skandal karar, sayısı bir milyonun üzerinde olan öğretmenleri ve eğitim camiasını derinden yaraladı.

‘GECEYİ NEZARETTE GEÇİRDİ’
Öğretmen M.L.'nin ifadesi karakolda alınmıştır. Öğretmen A.L.'ye isnat edilen suç ise hakarettir. Ancak buna rağmen savcılığın keyfi uygulaması neticesinde, olayın tanığı olan M.L.'nin ifadesi alındığı halde; Öğretmen A.L.'nin ifadesi savcılığın talimatı ile bile isteye ertesi güne bırakılmış ve bu sebepten dolayı da hakaret suçlamasıyla Öğretmen A.L. geceyi emniyette geçirmiştir. Bir öğretmen görevini aksatmama ve devletini düşünerek sorunun çözülmesi için âli bir makama başvurdu fakat hâkim makamın yetkilerini şahsı için kullandı. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni geceyi nezarete geçirip gündüzünde öğretmenlik görevinden ve öğrencilerinden mahrum bırakıldı. Birçok öğrenci öğretmenlerinin gelememesi yüzünden sınavlara yakın bir zamanda derslerinden geri kalıp mağdur oldu.

Kaynak: cagdaskocaeli.com.tr

Loading...
Yükleniyor...